TKDK Çorum Il Koordinatörü Yalvaçer Açiklamasi '128 Projeye 68 Milyon Lira Hibe Destegi Verildi'

TKDK Çorum Il Koordinatörü Yalvaçer Açiklamasi '128 Projeye 68 Milyon Lira Hibe Destegi Verildi'

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK) Çorum Il Koordinatörü Mustafa Mansur Yalvaçer, TKDK tarafindan 2023 yilinda 197 milyon lira yatirim tutarli 128 projeye 68 milyon lira hibe ödemesi yapildigini açikladi.

2023 yilinda 84 tibbi aromatik bitki yetistiriciligi için makine-ekipman alimi, 33 yenilenebilir enerji, 3 tibbi ve aromatik bitki isleme tesisi, 3 katma degerli ürün üretim tesisi, 2 süt üretim tesisi, 2 yerel eylem grubu ve 1 soguk hava deposu tesisi olmak üzere 197 milyon lira yatirim tutarli 128 projeye 68 milyon lira hibe ödemesi yapildigini hatirlatan Yalvaçer, bugüne kadar en yüksek tutarda hibe ödemesi 2023 yilinda yapildigini ifade etti.

Kurulu güç kapasitesi 15 MW olan, 122 milyon lira yatirim tutarli, çati ve duvar yüzeylerine kurulan 33 yenilenebilir enerji projesine 34,8 milyon lira hibe ödendigini açiklayan Yalvaçer, bu yil ödenen hibenin yüzde 50’sinin yenilenebilir enerji projelerine yapildigini bildirdi.

88 milyon liralik proje basvurusu alindi

2023 yili Agustos ayinda hayvancilik ile isleme ve pazarlama sektörleri için makine-ekipman alimina yönelik 13. Basvuru Çagri ilanina çikildigini hatirlatan Yalvaçer, “Bu çagrida 21,1 milyon lira yatirim, 13,7 milyon lira hibe tutarli 4 hayvancilik ve 66,9 milyon lira yatirim, 43,5 milyon lira hibe tutarli 6 isleme ve pazarlama sektörü projesi alinmistir. Toplam 88 milyon lira yatirim ve 57,2 milyon lira hibe tutarli 10 basvurunun il koordinatörlügümüzdeki islemleri tamamlanarak, proje degerlendirme ve seçim süreçleri için kurum merkezimize gönderilmistir” dedi.



Yatirimlar 600 milyon lirayi asti

Yatirimlarin 600 milyon lirayi astigini dile getiren Yalvaçer, “Bilindigi üzere; süt, yumurta, kirmizi ve beyaz et üretimi ile süt ve süt ürünlerinin islenmesi ve pazarlanmasi, süt toplama merkezleri, et parçalama ve isleme tesisleri ile kesimhaneler, su ürünlerinin islenmesi ve pazarlanmasi tesisleri ile meyve ve sebze ürünlerinin islenmesi ve depolanmasi, bitkisel üretim, mantarcilik, seracilik, aricilik, katma degerli ürünler, el sanatlari, kirsal turizm, makine parklari, su ürünleri yetistiriciligi ve yenilenebilir enerji yatirimlarini içeren projelerin yapim isleri, makine-ekipman alimlari, proje hazirlik giderleri ve görünürlük harcamalarina sektörüne göre degismekle birlikte 5 bin avro ile 3 milyon avro arasinda kalan kismina yüzde 50 ile yüzde 70 arasinda hibe veriyor, ayni zamanda yatirimlardaki harcamalari KDV ve diger vergilerden de muaf tutuyoruz. 2013 yilindan günümüze kadar ahir, sagimhane, gübre ve silaj çukuru, samanlik ve yem deposu, makine ekipman garaji, soguk hava deposu, isletme binalari gibi insaat isleriyle birlikte, pulluktan mibzere, balya makinesinden silaj makinesine, buzagi kulübesinden sagim sistemine, ultrason cihazindan sagim robotuna, sogutucu donanimli araçlardan karavana, güvenlik sisteminden iklimlendirme sistemine, bilgisayarindan günes paneline kadar birçok makine-ekipman alimini içeren 638 milyon lira yatirim tutarina sahip bin 232 projeye 299 milyon lira hibe ödenmistir” ifadelerini kullandi.

Yalvaçer, 2024 yilinda da yatirimlari devam eden projelerle birlikte, IPARD III dönemi için çikilacak yeni proje basvuru çagrisiyla tarimi ve kirsali desteklemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile