Ladik Halk Eğitim Merkezi Toplantı Salonu'nda düzenlenen tanıtım toplantısına Ladik Kaymakamı Kadir Perçi, idari amirler, kooperatif ve üretici birlikleri temsilcileri, muhtarlar, tarımsal işletme sahipleri ve 100'e yakın Ladikli katılırken, TKDK'yı temsilen ise İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan ile uzmanlar Volkan İmren ve Gökhan Başakoğlu toplantıda hazır bulundu. Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) 30 Ağustos 2011 tarihinde Avrupa Birliği akreditasyonunu başarılı bir şekilde tamamlayarak Türkiye'ye tahsis edilmiş yaklaşık 875 milyon avroluk hibe fonunun kullanılabilmesi için gerekli olan yetki devrini aldığını belirten TKDK Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan, 'Faydalanıcı dostu olan TKDK, yetki devrini aldıktan sonra hiç vakit kaybetmeden 2011 yılı Ağustos ayında 1. ve 2. proje başvuru çağrı ilanlarına çıkmıştır. Bu dönemde TKDK Samsun İl Koordinatörlüğümüze mali büyüklüğü 40 milyon TL'yi aşan 16 adet proje başvurusu yapılmıştır. Bu projeler üzerinde gerek İl Koordinatörlüğümüzde gerekse de Ankara'da bulunan kurum merkezimizde yapılan kontroller neticesinde desteğe hak kazanan 5 adet projenin sözleşmelerinin bu ay içinde yapılması planlanmaktadır. Toplam proje tutarı 15 milyon 835 bin 535 TL olan bu 5 proje için 7 milyon 80 bin 278 TL hibe desteği verilecektir 'dedi.
TKDK'nın 17 Kasım 2011 tarihinde çıktığı 3. başvuru çağrı döneminde gelen 3 proje ile 19 Aralık 2011 tarihinde çıktığı 4. başvuru çağrı döneminde gelen 7 projenin değerlendirmelerinin halen sürdüğünü belirten Bülent Turan, 'Tarım ve kırsal alanların sürdürülebilir kalkınmasına katkı sağlayarak ilgili sektörleri AB standartlarına ulaştırma misyonuna sahip TKDK'nın katılım öncesi mali yardım aracı olan IPA'nın Kırsal Kalkınma Bileşeni (IPARD) kapsamında uygulanacak yatırımlara ilişkin 1 Mart 2012 tarihinde beşinci başvuru çağrı ilanına çıkmış bulunmaktadır. Başvurular 15 Mart 2012 ile 13 Nisan 2012 tarihleri arasında İl Koordinatörlüğümüzde kabul edilecektir 'diye konuştu.Tarımsal işletmelerin yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlara yüzde 50-65, tarım ve balıkçılık ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasının yeniden yapılandırılması ve topluluk standartlarına ulaştırılmasına yönelik yatırımlara ve kırsal ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve geliştirilmesine yönelik yatırımlara yüzde 50 hibe desteği sağlanacağını açıklayan Turan, 'Tarım ve hayvancılık potansiyeli olan Ladik ilçemiz aynı zamanda kültür turizmi, kış turizmi, yayla turizmi, termal turizm açısından da cazibe merkezi olabilecek konumdadır. Ladik ilçemiz IPARD Programı kapsamında çok farklı alanlarda proje yapılabilecek bir imkana sahiptir. Hedefimiz Ladik ilçemizin ve Samsun ilimizin bu desteklerden azami ölçüde yararlanabilmesidir. Bu nedenle vatandaşlarımız başvuru çağrı döneminde uygun ve sürdürülebilir projelerini TKDK'ya sunmalıdırlar. TKDK Samsun İl Koordinatörlüğü 45 uzman personeliyle, başvuru sahiplerine her türlü desteği sağlayacaktır 'şeklinde konuştu.
TKDK Samsun İl Koordinatörü Dr. Bülent Turan'ın Konuşmasından sonra söz alan Ladik Kaymakamı Kadir Perçi ise Ladik'in mevcut hayvancılık ve kırsal turizm potansiyeliyle çok sayıda proje üretebileceğine vurgu yaparken, vatandaşları özellikle bu alanlarda proje üreterek Ladik'e katkı sağlamaya davet etti.Toplantı IPARD Programı'nın tanıtıldığı bir sunumun gerçekleştirilmesi ve TKDK'da görevli uzmanlar tarafından vatandaşların program hakkındaki sorularının cevaplandırılmasının ardından sona erdi.
TKDK'dan Ladiklilere Proje Çağrısı
AB kırsal kalkınma desteklerini üretici ve girişimcilerle buluşturacak olan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'nun (TKDK) Samsun İl Koordinatörlüğü tarafından Ladik ilçesinde IPARD 5.başvuru çağrı dönemine yönelik bir tanıtım toplantısı düzenlendi.