TKDK, Giresun'da Yapilacak Melezleme-Adaptasyon Koyun Irk Islah Çalismasini Destekleyecek

Tarim ve Kirsal Kalkinmayi Destekleme Kurumu (TKDK), Giresun'da yapilacak melezleme-adaptasyon koyun irk islah çalismasini destekleyecek.

TKDK'dan yapilan yazili açiklamada, Bahçesehir Üniversitesi Tarim Teknolojileri Gelistirme Merkezi faaliyetleri kapsaminda yapilacak melezleme-adaptasyon koyun irk islah çalismasi, TKDK'nin hibe destegi ile kurulacak tesislerde gerçeklesecek.

Açiklamada degerlendirmesine yer verilen TKDK Giresun Il Koordinatörü Emin Serdar Kursun, Bahçesehir Üniversitesi Tarim Teknolojileri Gelistirme Merkezi Faaliyetleri kapsaminda yapilacak melezleme-adaptasyon koyun irk islah çalismasinin Piraziz ilçesinde gerçeklestirilecegini bildirdi.

Yüksek et ve süt verim özellikleri dikkate alinarak islah edilecek ve Dogu Karadeniz bölgesine adaptasyon saglayabilecek koyun irki çalismasi yapilacagini belirten Kursun, çalismanin gerçeklesecegi tesisi TKDK olarak desteklemekten memnuniyet duyduklarini vurguladi.

Kursun, Tarim Teknolojileri Gelistirme Merkezinin planli bölge olarak tasarlanmasi ve bu planlanan sahada TKDK'nin destek verebilecegi projeler yapilmasi halinde her biri ayri proje olacak sekilde isletmelerin desteklenebileceginin altini çizdi.

Karadeniz Bölgesi'ndeki yem maliyetlerinin düsürülmesi ve daha ekonomik sartlarda hayvancilik yapilabilmesi adina, hayvancilik sektörüyle ilgili uzman personelle bir degerlendirme toplantisi da gerçeklestirdiklerini ifade eden Kursun, sunlari kaydetti:

"Bu çerçevede Karadeniz hayvanciliginda yem maliyetlerinin azaltilmasi ile ilgili yüzde 20 ve yüzde 80 egimli findik arazilerinde, toprak derinliginin yeterli olmasi halinde, findik altinda yil boyu yem bitkileri tarimi yapilabilir. Ayrica köylerin tahsisli meralarinda, köyün hayvan varligi dikkate alinarak, ihtiyaç fazlasi alanlar Karadeniz yaylalarinda hayvancilik yapan isletmeler tarafindan degerlendirilebilir. Yaylacilik yapmak isteyen ve bu suretle yem maliyetini azaltmayi hedefleyen hayvancilik isletmelerine bu alanlar islah amaçli kiraya verilebilir. Bu sayede meralarin ihtiyaç fazlasi kismi degerlendirilmis olacak ve köy bütçesinde açilacak mera gelirleri hesabina yatirilan bedeller meralarin gelistirilmesinde kullanilabilecektir. Ayrica islah amaçli kiralama sonrasinda köy için verimli meralara sahip olma imkani da saglanmis olacaktir. Tarim Teknolojileri Gelistirme Merkezi kapsaminda yapilacak hayvancilik faaliyetlerinde yem maliyetlerinin düsürülmesi noktasinda, toplantida konusu geçen mera islahi, mera bakim ve biçim ihalesi, teraslama gibi uygulamalarin ilk örnekleri ortaklasa çalisilabilir."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile