Tkdk Van İl Koordinatörlüğü Tanıtım Toplantısı

Tkdk Van İl Koordinatörlüğü Tanıtım Toplantısı

Van Valisi Münir Karaloğlu, Türkiye kesinlikle tarım ve hayvancılık ile sanayisini ihmal edemeyecek bir duruma geldiğini belirterek, "İkisini birlikte götürmek zorundayız" dedi.

  Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu ( TKDK ) Van İl Koordinatörlüğü ' nün düzenlenen bir toplantı ile tanıtıldı . Bölgede tarım ve hayvancılık alanında hazırlanacak olan projelere hibe destek sağlayacak olan TKDK ' nın Akdamar Oteli ' nde düzenlenen tanıtım toplantının açılış konuşması yapan Van İl Koordinatörü Necip Özgökçe , kurumun çalışması ve işleyişi hakkında bilgi verdi .
Daha sonra bir konuşma yapan Van Valisi Münir Karaloğlu , Van ile birlikte 20 ilde TKDT il koordinatörlüklerinin kurulduğunu kaydetti . Vali Karaloğlu , " Dün Türkiye ' nin ilk çeyrek büyüme rakamları açıklandı . Oraya baktığımız da sanayi yüzde 25 ve tarım sektörünün ise 3 , 5 büyüdüğünü görüyoruz . Türkiye sanayi ülkesi olma yolunda emin adımlarla ilerliyor . Bu şu anlama gelmez . ' Biz artık sanayi ülkesiyiz , biz tarım ve hayvancılıktan vazgeçmemiz lazım ' . Bu zihniyet doğru değildir , yanlış bir düşüncedir . Dünya ' nın en büyük sanayi ülkesi Amerika ' dır . Dünyanın en büyük tarım ve hayvancılık bölgesi de Amerika ' dır . Türkiye kesinlikle tarım ve hayvancılığını ihmal edemez . Sanayisini de ihmal edemez . İkisini birlikte götürmek zorundayız . ' Tarım ve hayvancılıkta biz kendi kendine yetebilen , dünyanın ender ülkelerinden biriyiz ' diye hep kendi kendimize övünürdük . Ama şimdi yetebiliyor muyuz? Hayır , Türkiye de et fiyatları aldı başını gidiyor . Fiyatları düşürebilmek için et ithalatı yapıyoruz . Bu bizim için ayıp . Elinde Van gibi bir şehri , merası ve yaylası bu kadar bol olan bir Türkiye ' nin hayvan ithal etmemesi lazımdır " dedi .
Türkiye ' de tarım ve hayvancılığın Avrupa Birliği ' ne entegrasyon noktasında işletmelere 1 milyar Euro gibi bir kaynağın vatandaşlara hibe olarak verileceğinin anlatan Vali Karaloğlu , bunun çok ciddi bir kaynak olduğunu dile getirdi . Kaynağın ülke menfaatine kullanılabilmesi için doğru projelerle doğru bir şekilde insanların elinde kullanılması gerektiğini vurgulayan Vali Karaloğlu , " Şimdi Van ' a geldiğimizde bu kırsal kalkınma içerisinde neler var . Et ve et ürünlerinin üretilmesine destek var . Et ve et ürünlerinin pazarlanmasına destek var . Üretici birliklerinin oluşturulmasına destek var . Avrupa Birliği bunu çok önemsiyor . Artık çiftçilerin örgütlenmesini istiyor . Bunun da bütün masraflarını karşılıyor . Kültür balıkçılığı meselesi var . Bu beş konuya baktığınız zaman Van ' ın çok şanslı olduğunu görürsünüz . Hayvancılık bu ülkede en rahat yapılabilecek kentlerden bir tanesi Van ' dır . Ama biz artık aile işletmelerinden büyük işletmelere geçmek zorundayız . Küçük olsun benim olsun mantığından vazgeçmemiz lazım . Büyük olsun hepimizin olsun . Onun için ortaklık yapmayı öğreneceğiz . İşletmeler kuracağız . Bu işletmelere tarım kırsal kalkınma grubunun IPA ' nın desteklerinden istifade edeceğiz . Artık Türkiye et ithal eden değil , yeniden et ihraç eden konumuna gelir . Bunu biz sadece Van üzerinden karşılayabiliriz . Van bizim neredeyse Hollanda kadar toprağımız var . Hollanda ' nın tarımsal ihracatı 40 milyar dolar . Bunu başarabiliriz " şeklinde konuştu .
Van ' da çok ciddi kültür balıkçılık potansiyelinin olduğunu kaydeden vali Karaloğlu , Çatak ve Gürpınar ilçelerinde mevcut bulunan balık tesislerinin kapasiteleri artırılması gerektiğini vurguladı . Vali Karaloğlu , " Halen el değmemiş Müküs Çayımız var . Van Gölü ' nde İnci Kefali balığımız var . Şuanda bir tane bile işletme tesisimiz yok . Bu kapsamda çok ciddi konserve ve salamura yapabilecek tesisler kurulabilir . Van balığı 12 ay tüketilebilecek bir gıda haline getirilebilir . Ben gerçekten Van ' daki iş adamlarımızdan çok ciddi bir İnci Kefali İşletme Tesisi ' ni kurmalarını bekliyorum . Yaklaşık 3 milyon Euro ' ya kadar olan projelere kırsal kalkınma destek verecek . Bunun yüzde 50 ' si hibe . Bunun 1 milyon 500 bin Euro ' luk kısmı hazır . Artık ben iş yapmak istiyorum . Para yok deme şansımız yok . Eğer iş yapmak istiyorsanız akıllı bir projeniz varsa para var . Nere de var DAKA ' da var . Nere de var? Kırsal kalkınmada var . Önemli olan iyi bir projenizin olmasıdır . Ayrıca iyi niyetli olacaksınız . Burada iyi niyet çok önemlidir . Biz 3 milyon Euro ' luk bir proje yapalım . Nasılsa 1 milyon 500 bini kurumdan alırız gerisi önemli değil mantığı ile hareket etmeyeceksiniz . Önce 3 milyon Euro ' luk projenin 1 milyon 500 binini tedarik edeceksiniz . Sonra gelip diğer 1 milyon 500 binini kurumdan isteyeceksiniz . Şuanda para var . İstemediğiniz kadar para var . İyi niyet ve proje olursa çok ciddi para var . Bunu sağlarsak biz bölgede çok ciddi gelişme sağlarız . Bölgenin hem tarımsal potansiyelini hem hayvansal potansiyelini artırırız . Artık Türkiye kendine yetebilen değil , artanı da ihraç edebilen konumuna gelir . Bu kurum temmuz ayı sonuna doğru teklif çağrısına çıkacak . Arkadaşlar şimdiden hazırlıklarını yapsınlar " ifadelerini kullandı .
Kurumda görev yapan uzmanlara da seslenen Vali Karaloğlu konuşmasını şöyle sürdürdü ;
" Kesinlikle devlet memuru zihniyetiyle mesai mefhumu ile çalışmasınlar . Buraya aldığımız insanlar özel ücretler verilmiş ve seçilerek alınmış . Bu arkadaşlar hiçbir zaman kendilerini mesai mefhumu ile sınırlamasınlar ve müteşebbisimize , çiftçimize , rehber olsunlar . Onlara danışmanlık yapsınlar . Mutlaka doğru bilgilendirme yapsınlar . Eğer bu kırsal kalkınma programını Van ' da doğru uygularsak bundan şehrimiz bölgemiz ciddi manada istifade edecektir "
Düzenlenen tanıtım toplantısı verilen öğlen yemeği ile son buldu .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile