TMMOB Gıda Mühendisleri Odası'ndan 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, yıllardır güvenli süt tüketimini artırmanın en işlevsel yollarından biri olarak Okul Sütü Projesi'nin hayata geçmesi gerektiğinin savunulduğu belirtildi.
Bunun için çaba sarf edildiği, kimi zaman bu yönde girişimlerin olduğu kaydedilen açıklamada, nihayet bu yıl çok önemli bir gelişme olarak Türkiye çapında Okul Sütü Projesi'nin başlatıldığı bildirildi.
Açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:
''Aynı gün çok sayıda ilde 7 milyon civarında ilköğretim öğrencisine süt dağıtımı başladı.
Süt dağıtımının başlatıldığı gün, zehirlenme/süte hassasiyet şüphesi ile binden fazla öğrenci hastanelere sevk edildi. Bu haberlerin gündeme düşmesiyle odamız, meydana çıkan bu durumla ilgili olarak, öncelikle ilgili Bakanlık yetkililerinin yapacağı ayrıntılı açıklamayı önemsediğini bildirerek, UHT süt ile zehirlenme ifadelerini birlikte anmanın pek mümkün olmadığını belirtti.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 7 Mayıs 2012'de yapılan bir basın açıklaması ile tıp, süt teknolojisi, gıda bilimi ve teknolojisi ile gıda güvenliği alanlarında uzmanlardan oluşan Okul Sütü Bilim Kurulu'nun toplanarak bir değerlendirme yaptığı, bunun sonucunda, dağıtılan sütlerde hastalık yapıcı mikroorganizma ya da bakteri toksini ve diğer toksik maddeler yönünden olumsuzluğa rastlanmadığı belirtildi.''
Bu açıklamaya karşın tüketici nezdinde oluşan akıl karışıklığı ve şüphelerin giderilemediği belirtilen açıklamada, böylesi bir açıklamanın, ortaya çıkan krizin yönetimi açısından yeterli olmadığı savunuldu. Konu hakkındaki eksik ve yanlışların ya da doğruların ortaya çıkmasının, geleceği planlamada önemli rol oynayacağı bildirilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:
''Bir kısım UHT sütte hastalık yapıcı olmayan mikroorganizmaların bulunması dahi sistemde düzeltilmesi gereken noktalar olduğunu göstermektedir. Süt, hepimizin en değerli gıda maddesidir. Süt ve ürünlerinin güvenli bir biçimde tüketimini artırmak ulusal önceliğimiz olmalıdır. Okul sütünden vazgeçilmemeli, bu programın güvenli bir biçimde uygulanması sağlanmalıdır. Tüketicilerimiz süt ve süt ürünleri konusundaki bilgi kirliliğine itibar etmemelidir. Gıdalar üzerine bilgisizce ve spekülatif iddialar yerine bilimsel gerçeklerle değerlendirme yapılan, sokak sütü değil, sağlıklı koşullarda üretilerek işlenmiş içme sütü tüketiminin özendirildiği bir ortamın ülkemizde hakim olmasını ve süt tüketiminin artırılması ile genç nesillerin sağlıklı beslenmesine katkı yapmasını diliyor, Dünya Süt Günü'nü kutluyoruz.' '
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası'dan Açıklama
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası, süt ve ürünlerinin güvenli bir biçimde tüketimini artırmanın ulusal öncelik olması, okul sütünden vazgeçilmemesi, bu programın güvenli bir biçimde uygulanmasının sağlanması gerektiğini bildirdi.