TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin yıldönümünde bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıya İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Sekreteri Fuat Günak, Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çınarlı, Çevre Mühendisleri Odası İzmir Şubesi`nden Tijen Canişoğlu, İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ayhan Emekli, Jeofizik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Günay Çiftçi ve Jeoloji Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Gültekin Dikilikayakatıldı. Toplantıda kurul adına konuşan Ziraat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Başkanı Ferdan Çiftçi, yaşanan herhangi bir depremden sonra tartışılan `fay ne zaman kırılacak?` `depremin büyüklüğü` gibi konuların depremin gerçek boyutunu maskelediğini ve bir süre sonra unutulduğunu söyledi.
TMMOB olarak üzerlerine düşen görevleri olan depremleri yerinde inceleyip raporlayarak yerine getirdiklerini dile getiren Çiftçi, sözlerine şöyle devam etti: "Depremin değil yanlış politikaların ve uygulamaların kayıplara neden olduğunu her fırsatta dile getirmekle birlikte son 4 yıldır depremin yıldönümünde konuyu görünür kılmak için Depreme Duyarlılık Yürüyüşleri düzenledik. Tüm bu çalışmalar yürütme erkini ellerinde tutanlarca sadece seyredildi. Mevcut yapılar gerçekçi bir şekilde analiz edilmediğiiçin, ne kadarının deprem yönetmeliği, mevzuat ve standartlara uygun olduğu bir muamma olarak kalarak güçlendirme, onarım veya yeniden inşa gibi çalışmalar yetersiz kalmaya mahkum edildi. Yeni konut inşa sürecinde önemli bir yere sahip olan TOKİ ve kamu kurumlarına ait binalar yapı denetiminin dışında tutuldu." 12 yıllık dönemde kaçak yapılaşmayı önleyici tedbirlerin alınmadığını iddia eden Çiftçi, şunları söyledi: "Sorunlar çığ gibi büyürken depreme karşı önlem alması gerekenler, rant alanları yaratan kentsel dönüşüm projelerine yöneldiler. Mevcut konutların güvenli olmadığını, iki yeni şehir projesi adı altında insanları yeni kentlere yönelterek aslında itiraf ettiler." Türkiye`de son 60 yılda olan depremlerin neticesinde 420 bin binanın yıkıldığı bilgisini veren Çiftçi, sözlerini şöyle tamamladı: "Buna rağmen İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Mersin gibi fazla göç alan şehirlerde konutların yüzde 40`ı kaçak ya da ruhsatsızdır. Mevcut binaların yüzde 10`nun yenilenmesi, yüzde 30`unun onarılması gerekirken yüzde 40`ı ise oturulabilir değildir."
Tmmob İzmir Şubesi Depreme Karşı Uyardı
Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Türkiye`de oluşan her yıkıcı depremden sonra ülkede asıl konuların tartışılmadığını belirterek mühendis, mimar ve şehir plancılarının deprem tehlikesi ve riski konusunda sürekli tekrarladığı uyarıların siyasal iktidarlar tarafından dikkate alınmadığını söyledi.