TMO, buğday fiyatında spekülasyona izin vermeyecek

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğdayda spekülasyona fırsat vermeyecek. Fiyatlarda yaşanabilecek artışa karşı her türlü tedbiri alacak. Ofis e göre ek

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), buğdayda spekülasyona fırsat vermeyecek. Fiyatlarda yaşanabilecek artışa karşı her türlü tedbiri alacak. Ofis e göre ekmeklik buğdayın tonunun satış fiyatı kasımda 645 lira, aralıkta ise 655 lira olacak.

Hububat alımları konusunda açıklama yapan TMO, haziran ayındaki hasatla birlikte başlayan alımlarına halen devam edildiğini açıkladı. Bu yılki buğday alımlarına, bir önceki yıldan devreden 1,255 milyon ton stokla girildiğini, alınan 956 bin ton buğday ile birlikte toplam 2,211 milyon tonluk stoka ulaşıldığını dile getirdi. 270 bin ton ürünün TMO depolarında emanet olarak bulunduğu ifade ederek, arpada ise alımlara 510 bin ton stokla girildiğini bugüne kadar alınan 900 bin tonla birlikte toplam 1,410 milyon tonluk stoka ulaşıldığına dikkat çekti.

TÜİK verilerine göre Türkiye'nin yıllık buğday tüketim miktarının 18 milyon ton civarında olduğuna işaret edilen ofisin açıklamasında, "Buna göre, ülkemizin bu yılki toplam buğday stoku, tüketimimizi fazlasıyla karşılayacak düzeydedir." denildi.

RUSYA'DAKİ BUĞDAY İHRACATI YASAĞI TÜRKİYE'Yİ ETKİLEMEDİ

Rusya Federasyonu'nun buğday ihracat yasağının yakından takip edildiğini kaydeden TMO, bu kararın yeterli buğday stokuna sahip olan Türkiye'yi etkilemediğini ifade etti. Ofis spekülatörleri de uyardı: "Bu doğrultuda, gerek sanayici ve tüccar, gerekse tüketicilerimizin, yüksek fiyat beklentisi ile ihtiyaçlarının üzerinde, stok amaçlı alım yapmaya yönelmeleri, fiyatlarda meydana gelebilecek keskin düşüşlere paralel, ciddi zararlarla karşı karşıya kalmalarına neden olabilecektir."

TMO'nun haziran ayında alım fiyatları ile ekmeklik buğday fiyatlarını açıkladığı bu fiyat kasımda bir tonda 645 lira aralıkta ise 655 lira olduğu vurgulanarak, "Yurt içindeki buğday fiyatlarının TMO'nun belirlediği bu fiyatların üzerine çıkması durumunda, önceki yıllarda farklı ürün gruplarında da yapıldığı üzere Kuruluşumuzca yine her türlü tedbir alınarak spekülasyonlara meydan verilmeyecektir." değerlendirmesi yapıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile