TOBB Baskani Hisarciklioglu Metaverse Hakkinda Konustu

TOBB Baskani Hisarciklioglu Metaverse Hakkinda Konustu

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) Baskani Rifat Hisarciklioglu, “Artik yeni dijital evrenimiz Metaverse. Metaverse dedigimiz sey sadece sanal gerçeklikten ve gözlükten ibaret degil. Artik perakendeciler sanal magaza açarak satis yapiyor. Metaverse bir magazin konusu degil artik ekonomimizin temel unsurlarindan biri haline gelmeli” dedi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ev sahipliginde, Eticaret Merkezi A.S ve Teknolojide Kadin Dernegi (Wtech) tarafindan gerçeklestirilen “Türkiye Teknoloji Bulusmalari”, bu yil “Dijital Isler" ana konusu ile düzenleniyor. Isini dijital tabanli is modelleri ile güçlendirmek veya yeni nesil is modelleri ile yeni bir gelecege yönelmek isteyenlerin katildigi etkinlik TOBB Ikiz Kuleler’de basladi.

8.’si düzenlenen etkinlikte "E-ticaret & E-ihracat", "Dijitallesme", "Metaverse", "NFT", "Blockchain" gibi alt konu basliklari ele alindi. Etkinligin açilis programinda TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu’nun yani sira sektör temsilcileri, Anadolu’nun dört bir yanindan gelen KOBI’ler ve çok sayida girisimci genç yer aldi.

Hisarciklioglu burada yaptigi konusmasinda, Teknoloji Bulusmalari basliginda bugüne kadar 26 ilde 78 etkinlik düzenlediklerini belirerek, yüz binin üzerinde girisimciye ve KOBI’ye ulastiklarini ve onlarin dijitallesmesine ve yasanan hizli dönüsüme ayak uydurmalarini sagladiklarini ifade etti.

Dijital dünya ile artik dünyanin bir ucundan diger ucuna mal satilabildigini hatirlatan Hisarciklioglu, “Bu müthis bir firsat girisimciler için. Artik bir yere gitmeye gerek yok. Bir tusla Avustralya’nin köyüne gidebiliyorsun. Bu müthis bir avantaj, firsat ayni zamanda iyi kullanamiyorsak tehdit. 20 trilyon dolarlik bir pazar. 7 milyar insan bir tusun ucunda” dedi.



“ÜRÜN VE HIZMETLERI DIJITAL ORTAMA HEP BERABER TASIMAK ZORUNDAYIZ”

Hisarciklioglu, 2017 yilinda e-ticaret sektörü büyüklügünün 42,2 milyar lira oldugunu hatirlatarak, “2021’de pandeminin de etkisi ile biz e-ticareti kesfettik hep beraber 381 milyar lira oldu. Yani e-ticaret hacmimiz 4 yilda neredeyse tam 10 katina çikmis durumda. Bir önceki yila göre mukayese ettigimiz zaman yüzde 69 artmis. Covid-19 sonrasinda e-ticarete yönelim hiz kesmeden sürüyor. Internetten alisveris yapmaya baslayan tüketiciye e-ticaret bir aliskanlik haline geldi. Oturduklari yerden en iyi fiyata en iyi kaliteli mali rahatlikla alabiliyorlar. O halde ürün ve hizmetleri dijital ortama hep beraber tasimak zorundayiz” diye konustu.



“BIR YANDAN TÜRKIYE’NIN E-TICARET HACMI REKORLAR KIRARKEN DIGER YANDAN E-TICARET HACMI 2 MILYAR DOLARI ASTI”

Hisarciklioglu, TOBB olarak 81 ilde kadin ve genç girisimci kurullarinin, girisimcilerin yetkinliklerini gelistirmek için egitimler verdigine deginerek, sunlari söyledi:

“Dünyanin en büyük küresel firmalari ile girisimcilerimizin dijital altyapisini gelistiriyoruz. Egitim, danismanlik ve mentorluk programlarimizla yüzbinlerce girisimcimize Türkiye’de dokunduk. Sinirlari asmasini da sagladik. Bir yandan Türkiye’nin e-ticaret hacmi rekorlar kirarken diger yandan e-ticaret hacmi 2 milyar dolari asti. Ancak gidecek daha çok yolumuz var. Iste bu sebeple TOBB olarak e-ihracat seferberligini baslatiyoruz. E-ticaret kapasitesi ve tecrübesi olan sirketlerimizi bir üst lige çikartiyoruz. Amerika ve Avrupa basta olmak üzere gelismis pazarlara erisimlerini saglamak için egitim, danismanlik ve rehberlik hizmetleri sunuyoruz. Amerikan sirketleri dernegi ile birlikte bu ay basladigimiz proje ile Amerika pazarinda basarili olmus girisimcilerimiz sizlere yol gösterecek, tecrübelerini sizlere aktaracak. Danismanlarimiz lojistikten depolamaya, pazarlamadan ürün tutundurmaya kadar çok genis yelpazede hizmet sunuyor olacaklar.”

“(GIRISIMCILERE) ISINIZI MUHAKKAK DIJITAL ORTAMA TASIMALISINIZ”

Dünyanin en degerli arazisinin cep telefonu ekranlari oldugunu savunan Hisarciklioglu, “Dünyanin en degerli arazisi cep telefonu ekranlari. Önemli olan bu arazide yer kapabilmek. Buradan araziyi kapmaniz lazim. Bütün is burada artik. Peki cep telefonu ekraninda nasil yer alabiliriz. Iste bütün mesele burada. Sirketinin veya ürününün ya mobil uygulamasi olacak yada gelistirilen mobil uygulamanin içerisinde muhakkak yer alacaksin. Mobil uygulamalar tüketicilere müthis kolaylik sagliyor. Hepiniz kullaniyorsunuz. Hepiniz bunun farkindasiniz. Dijital medyanin geçen yil aldigi reklam payi, tüm reklam pastasinin içinde aldigi payda yüzde 51 oldu. Tüketiciler de artik sanal ortama kaymakta ve süreç artik sürmekte. O halde girisimcilerin orda olmasi gerekmektedir. Isinizi muhakkak dijital ortama tasimalisiniz” dedi.



“METAVERSE BIR MAGAZIN KONUSU DEGIL ARTIK EKONOMIMIZIN TEMEL UNSURLARINDAN BIRI HALINE GELMELI”

Geçtigimiz yillarda dijital dünyada var olmak için internet sitesi kurulmasi gerektigine dikkati çeken Hisarciklioglu, “Artik yeni dijital evrenimiz Metaverse. Metaverse dedigimiz sey sadece sanal gerçeklikten ve gözlükten ibaret degil. Artik perakendeciler sanal magaza açarak satis yapiyor. Metaverse evreninde etkinlikler düzenliyor. Tehlikeli meslekler sanal gerçeklikte ögretiliyor. Ancak Metaverse’in gerçekten bir ekonomi olabilmesi için ödeme altyapilarina entegre etmemiz lazim. Bu da blok zincirin altyapisi ile ancak mümkün olabilir. Blok zinciri uygulamalari hayatimiza Bitcoin ile girdi. Sonra birçok baska kripto varliklar çikti. Ancak bu kripto varliklarla akilli sözlesmeler yapiliyor. En basitinden ihracatta teminat vermek gibi sorunlarin altyapisi sürdürülmektedir. IMF’nin verilerine göre Türkiye, dünyada en çok kripto borsalarindan islem yapan ülke. Ancak bu platformu is üretmek için kullanmiyoruz. Maalesef çikardigimiz blok zinciri girisimimiz çok az. Yani bu teknolojilerin üreticisi degil, tüketicisiyiz. Bu teknolojinin üretim ayagina daha çok kafa yormaliyiz. Metaverse bir magazin konusu degil artik ekonomimizin temel unsurlarindan biri haline gelmeli” degerlendirmesini yapti.

(Mustafa Cenik /IHA)
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile