Onun için birlik ve beraberliğe çok büyük ihtiyacımız var” dedi.
Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerinden sorumlu Fırat Kalkınma Ajansının organize ettiği Bölgesel Kalkınma Konferansı, İnönü Üniversitesi Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezi’nde başladı.
13 ülkeden 20 aşkın ekonomist ve Türkiye'deki 26 kalkınma ajansının temsilcilerinin katıldığı toplantıda konuşan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Türkiye’nin rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal sayesinde girişimci ruhunu sergileyerek 3 milyar dolarlık ihracatını günümüzde 130 milyar dolar düzeyine çıkardığını söyledi.
30 yıl önce yüzde 90 tarım ürünü ihraç eden ülkenin bugün dışarıya yüzde 92 sanayi mamulü sattığını anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ne zaman farklı şekilde öne çıksa, ne zaman başını kaldırsa, ne zaman dünyayı geçebilme noktasına gelse birileri paçamızdan aşağı çekiyor” dedi.
Ülkenin bu tür sorunları aşması için birlik ve beraberliğin sağlanması gerektiğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, “Allah bize petrol ve doğalgaz vermemiş ama girişimci bir ruh vermiş. Biz bunu rahmetli Turgut Özal ile keşfettik. Müthiş bir girişimci ruh var. Bundan 30 yıl önce sadece ihracat 3 milyar dolar iken bugün 130 milyar dolara geldi. O zaman yüzde 90 tarım ürünü ihraç ederken yüzde 92’si sanayi mamulü haline geldi. Malatya’da 2. organize sanayi bölgesinin yetmediğini görüyoruz. Avrupa’daki her 3 beyaz eşyadan, her 3 televizyondan 1 tanesi Türk malıdır. Nakliyede dünya ikinci, turizmde dokuzuncu durumdayız. Bunu bizim insanımız yaptı. Yeter ki bizim önümüz açılsın. Devletten istediğimiz para pul değil, devletin elini arkamızda hissedelim. Benim rakiplerim hangi koşullarda maç oynuyorsa bana da aynı standartlar sağlansın istiyoruz. O şartlar sağlandığı takdirde dünya onuncusu da oluruz dünya birincisi de oluruz. Türkiye ne zaman farklı önce çıksa dünyayı geçebilme noktasına gelse birileri paçamızdan aşağı çekiyor. Bu çerçevede birlik ve beraberlik işin önemli noktasıdır. Ayrımcılık yok. Bu birliğe kim kastediyorsa onu da hep beraber yok etmeliyiz. Şehitlerimize rahmet diliyoruz. Bu bizi yıldırmamalıdır. Ancak çalışarak bize bu toprakları vatan yapan insanlara borcumuzu ödeyebiliriz” diye konuştu.
KALKINMA BİRLİK VE BERABERLİKTEN GEÇİYOR
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, kalkınmanın lokal olarak sağlanması halinde sağlıklı bir gelişme yakalanacağına işaret etti. Anadolu kültüründe ‘birlikte rahmet ve bereket, ayrılıkta azap vardır’ diye bir söz olduğunu anımsatan Hisarcıklıoğlu, “Kalkınma ajansları bunu sağlamak için kurulmuştur. Birlikte hareket edebilme kültürü açısından önemli bir avantaj sağlamaktadır. Hükümete bu konuda teşekkür ediyorum. Ajansları kurulması konusunda bizimde içinde bulunduğumuz birçok kişiye sorularak ajanslar kuruldu. Bugün artık 3 yaşına geldi. Kalkınma ve zenginleşme birlik ve beraberlikten geçiyor. Yerel kalkınma konusunda yerel karar mekanizmalarının karar almasını önemsiyoruz. Ekilebilir arazi bakımından dünya dokuzuncusuyuz. Ama bunu kullanamıyoruz. Bu potansiyelin kullanılması açısından merkezden bir şey beklenmemelidir. Buradan işe başlanılmalıdır. Türkiye’nin her bir tarafından marka olabilecek birçok ürün var. Bunlara sımsıkı sahip çıkmamız lazım. Malatya’nın kayısısı, Tunceli’nin balı var. Biz bu ürünlerin üzerine odaklanıyor olmamız lazım. Kendi ürünlerimize coğrafi tescil almalıyız. Özellikle kalkınma ajanslarımızdan Türkiye’nin geleceği açısından kadın ve genç girişimcilere sahip çıkmalıdır. Çünkü birinci önceliğimiz onlar. Bir milyon 96 ben. Japonya’da 6 milyon 600 bin girişimci var. Yapmamız gereken tek iş budur. İşsizliğin artırılması girişimci sayısının artırılmasına bağlıdır. Yaklaşık 3 milyon kişi işsiz. 750 bin kişiye istihdam nüfusuna katılıyor. Buna tek bir çıkış yolu var. Girişimci sayısının artırılmasıdır. Kalkınma ajansları dünya vizyonu ile yöre insanını buluşturmalıdır” diye konuştu.
HABUR’A YAZMA BIRAKAN ANNELER KIZILAY’A DA YAZMA BIRAKMALI
AK Parti Malatya Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı da bölgenin kalkınması için yatırım ikliminde güvenliğin öne çıktığına dikkat çekti.
Terörün olduğu bölgeye yatırım getirmenin zor olduğunu belirten Fındıklı, “Terör saldırını gerçekleştirenler asla amaçlarına ulaşamayacaklardır. Türkiye Cumhuriyeti üniter yapısıyla, demokrasisini geliştirerek, sivil anayasa ile insan haklarını kayıt altına alarak gelişmesini sürdürecektir. Bunu inkıtaa uğratmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Burada siyasetçilerle birlikte herkese düşen görevler var. Demokrasi, huzur ve insan haklarından bahsedenlerin bu söylediklerinin içini doldurması gerekmektedir. Eğer bir bölge halkına bir ırk adına siyaset yaptığını söyleyen insanlar varsa gelişen Türkiye’yi iyi okumaları gerekmektedir. Bölgedeki siyasetçiler barışı istiyorlarsa kendi üzerlerindeki vesayetten daha cesur olmak zorundalar. Aksi halde siyasi ahlakları tartışılar halde gelecektir. Habur’a gidip başındaki yazmayı bırakan anneler, aynı yazmayı Kızılay’a da bırakmalıdır. Eğer kardeşlik olacaksa bunu gerçekleştirmeliyiz. AK Parti hükümeti döneminde bölgenin altyapısına 12 katrilyon para harcanmıştır. 2023 hedefi açısından yapılması gereken şey üretim esaslı gelişme vizyonunu ortaya koymalıyız. Nefes almadan çalışmak çalışmaktan başka çıkar yolumuz kalmıyor.” şeklinde konuştu.
YERİNDEN YÖNETİM İLE GELİŞME SÜRECİ BAŞLATILDI
Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman, bölgesel kalkınma ajansları ile yerinden yönetilen bir gelişme sürecinin hayata geçirildiğini vurguladı.
Yaman, şöyle devam etti: “Bölgesel kalkınma konusunda günümüzde daha olumlu bir ortam var. Bu kalkınma modeli çok önemlidir. Öncelikle bu bir hakkaniyet konusudur. Bütün bölgelere aynı kalitede hizmet sunabilmenin gerekliliği ortadadır. Kalkınma konusunda sadece hakkaniyet meselesi değil sürdürülebilir bir kalkınma modeline sahip olmadır. Bu açıdan bölgesel kalkınmaya ikinci bir boyutla bakıyoruz. Rekabet boyutunu da ele alıyoruz. Bütüncül bir politika, dengeli ve yerinden yönetilen, keşfedilmeyen kaynakları harekete geçirme politikasıdır. Bu ajansları eleştirmek için çok acele etmeyelim. Kurumsallaşma aşaması devam ediyor. Desteklemeye devam edin. 26 kalkınma ajansımız 81 ile hizmet veriyor. 850 civarında personel istihdam ediyor. Bunların 700’ü uzman personel olarak çalışıyor.”
Fırat Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Fethi Altunyuva, ajans olarak Malatya, Elazığ, Tunceli ve Bingöl illerine 3 yıldan bu yana hizmet vermeye çalıştıklarını anlattı.
Fırat Kalkınma Ajansının sorumlu olduğu kentlerin, maalesef ülkenin az gelişmiş illerine arasında yer aldığını belirten Altunyuva, “Tarih boyunca önemli ticaret yollarının kesişimin de yer almış, doğunun batısı, batının doğusu diye görebileceğimiz bu coğrafyadaki potansiyeli, insanımızın girişimci ruhuyla tekrar harekete geçirmeliyiz. Türkiye’nin 2023 hedefi, ancak güçlü bölgeler ile mümkün olacaktır. Bu nedenle sorumluluk bölgemizi de Türkiye’nin sosyo ekonomik gelişmişlik sıralamasında ilk 10 istatistiki bölge arasına taşımak da bu bölge için koyduğumuz hedeftir. Bu hedefe ulaşmak için gerekli güç, yapabileceğimiz özgün ve özel uygulamalar ve müdahaleler ortak akılla, işbirliği, girişimcilik ile ortaya çıkacaktır.” ifadelerini kullandı.
Açılış konuşmalarının ardından TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Müsteşar Yardımcısı Ahmet Yaman’a günün anısına plaket takdim edildi.
Tobb Başkanı Hisarcıklıoğlu: Türkiye Ne Zaman Atağa Kalksa Paçasından Çekiyorlar
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Türkiye ne zaman farklı şekilde öne çıksa, ne zaman başını kaldırsa, ne zaman dünyayı geçebilme düzeyine gelse birileri paçalarından aşağı çekiyor.