TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu:

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, ''Bu devirde sihirbaz ortak akıl, sihir ise yapısal reformlardır. 21. yüzyılda bölgesel ve küresel sorunlarımızı çözeceksek yapısal reformları ortak akılla inşa etmek zorundayız'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, TOBB'un 60. yılı şerefine düzenlenen Uluslararası İş Forumu'nun açılışında yaptığı konuşmada, tarihin her döneminde küresel ekonominin başkentlerinden biri olan İstanbul'da ağırlamaktan büyük bir mutluluk duyduğunu belirterek, TOBB'un öyküsünün, 1952 yılında Ankara'da küçük bir ofiste başladığını anımsattı.

Türk iş dünyasının haklarını ve çıkarlarını korumak, girişimcileri desteklemek için yola çıktıklarını ifade eden Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

''Daha rekabetçi ve refah içinde bir Türkiye için ulusal ve uluslararası düzeyde yüzlerce projeye imza attık. Bugün Türk özel sektörünün çatı örgütü olarak 60 gurur dolu yılı geride bıraktık. 60 yıllık bu deneyimin Son 30 yılında, bu camianın içindeydim. Bu dönemde odaların özel sektör gelişimi için ne kadar önemli olduğunu bizzat yaşayarak gördüm. Yabancı Oda Başkanlarına bir çağrı yapmak istiyorum. Oda sisteminizi güçlendirmek için, demokratik, şeffaf, katılımcı ve etkin bir yapı kurmak için çaba gösterin. Bakın böyle bir oda sistemi ülkemizde birçok katkı sağladı. Odalarımız sayesinde politikacılarımız özel sektörün sesini duyar hale geldi. Girişimcilerimiz başka ülkelerdeki girişimcilerle bir araya geldi. Yeni ticari anlaşmaların, ortak yatırımların, tecrübe paylaşımının önü açıldı.''

Hisarcıklıoğlu, odalar sayesinde girişimcilerin proje yazımından, pazar araştırmasına kadar birçok alanda destek hizmetleri alabilir hale geldiğini anlatarak, şunları söyledi:

''Türkiye'nin beşeri sermaye birikimine katkı sağlamak için yenilikçi girişimciler yetiştiren bir üniversite kurduk. Özel sektör odaklı ekonomi politikaları tasarımında yeni fikirler ortaya koymak için düşünce kuruluşu kurduk. TOBB olarak girişimcilerimiz daha hızlı, daha güvenli, daha ucuz ticaret yapabilsinler diye gümrük kapılarını modernize ettik. Sayın Bakanımız Hayati Yazıcı'ya gümrük kapılarının özel sektör eliyle modernize edilmesi noktasında bir vizyon ortaya koydu. Biz de en iyi şekilde üzerimize düşeni yaptık.''

Bu forumda, iş dünyasının yerel ve küresel aktörlerinin buluşturulduğunu belirten Hisarcıklıoğlu, ''Bu salonda dünya nüfusunun yüzde 83'ünü, küresel ekonominin yüzde 79'unu oluşturan 87 ülkeden iş dünyasının liderleri bulunuyor. 5 kıtada iş yapan, cesur Türk iş diasporası da bulunuyor. Biz, alın teri döken, emek veren, üreten, vergi veren, istihdam sağlayan iş insanlarıyız. Ben yılda 320 bin km yol yapıyorum. Her yıl dünyanın etrafını tam sekiz kere dolaşıyorum'' diye konuştu.

-Ekonominin temel 10 sorunu-

Hisarcıklıoğlu, ekonominin küresel ve bölgesel sorunlarını şöyle anlattı:

''Avrupa'da bir borç krizi olduğunu herkes görüyor, ama çözüm noktasında siyasi bir liderlik ortaya konulmuyor. Ticaretin önündeki engeller artıyor, korumacılık yeniden körükleniyor. İşsizlik sorun ama genç işsizlik daha büyük sorun olarak görünüyor. İşsizliğin çözümünde mesleki eğitim bir reçete olarak tartışılıyor. Nüfus ve tüketim artışıyla birlikte emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş, üretim maliyetlerini hızla yükseltiyor. Gıda ve enerji krizleri tüm ekonomileri tehdit edici boyutlara geliyor. Yoksulluk ve açlık artıyor, gelir dağılımındaki uçurum her geçen gün büyüyor. Orta Doğu'da yaşanan siyasi gelişmeler küresel ekonomiyi etkiliyor. Hızlı nüfus artışı ve şehirleşmeye paralel olarak küresel orta sınıfın yükselişi; küresel siyaset, ekonomi ve iş yapış biçimlerini tamamen değiştiriyor. Girişimcilik her geçen gün demokratikleşiyor, herkesin iş kurma imkanına sahip olduğu bir ekonomik yapı gelişiyor. Gözlemim küresel ekonominin enerjisi düşerken, bu süreç yeni çözümleri gündeme almayı zorunlu kılıyor. Bu temel 10 konu da küresel ekonomiyi hızla dönüştürüyor. Bu devirde sihirbaz ortak akıl, sihir ise yapısal reformlardır. 21. yüzyılda bölgesel ve küresel sorunlarımızı çözeceksek yapısal reformları ortak akılla inşa etmek zorundayız.''

-''Ya hep beraber kazanacağız ya da kaybedeceğiz''

Dünyada barışı, huzuru ve istikrarı sağlamak için yeni bir başlangıç yapmak ve yer kürenin ortakları olarak yakınlaşmak zorunda olduklarını belirten Hisarcıklıoğlu, ''Ya hep beraber kazanacağız, ya da hep beraber kaybedeceğiz'' dedi.

Hisarcıklıoğlu, 2001 krizini anımsatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bugün Avrupa ülkeleri başta olmak üzere birçok ülkenin boğuştuğu finansal bunalıma benzer bir krizi biz 2001 yılında yaşadık. Ben de tam 2001 krizinin patlak verdiği günlerde TOBB başkanı oldum. O dönemde herkeste müthiş bir moral bozukluğu vardı. Ancak işçi sendikaları, memur sendikaları, esnaf, çalışma hayatındaki tüm kesimleri ülkemizin geleceği için bir araya getirdik. İstişare mekanizmaları kurduk, ortak aklı hakim kıldık.

Herkes ülke çıkarlarını kendi çıkarlarının üstünde tuttu. Siyasetçilerimiz bu ortak akla dayanarak Türkiye'yi bugüne getiren reformları yapabildi. Bu işbirliğinin Sonunda kazanan ortak akıl oldu, kazanan Türkiye oldu. Bugün yapmamız gereken de küresel ekonominin sorunlarını çözmek için hep birlikte küresel ortak aklı hakim kılmaktır. Öncelikli olarak uluslararası ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasını bekliyoruz. İş yapma biçimlerimizi kurallar şekillendirsin, keyfiyet olmasın, kural hakimiyeti olsun istiyoruz. Aramızda uyuşmazlık oluştuğunda haklı olanın hakkını alacağı hızlı ve etkin bir yargı sistemi talep ediyoruz. Daha fazla demokrasi istiyoruz.''

Bu yüzyılda işbirliği yapmayıp, içine kapanan, kendi etrafına duvarlar örenlerin kaybedeceğini belirterek, ''Bu yüzyıl en basit ifadesiyle 'iş birliği' yüzyılıdır. Sanayicilerin duayeni Henry Ford'un söylediği gibi 'Bir araya gelmek başlangıçtır. Bir arada kalmak ilerlemedir. Beraber çalışmak başarıdır'' dedi.

Muhabir: Elif Ferhan Durmuş

Yayıncı: Ali Bayaslan
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile