Yeni bir dünya düzeni kuruluyor, bunun farkında değiliz Türkiye olarak. Yeni bir ekonomik dünya kuruluyor, biz bunu ıskalarsak geleceğimiz noktasında bu ülkede yetkili etkili kim varsa sorumlusu olur” dedi.
ABD temasları esnasında San Francisco’dan Seattle’ye seyehat esnasında uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Hisarcıklıoğlu, 14 Aralık 2012’de TOBB ve Amerikan Ticaret Odası arasında imzalanan işbirliğine dikkat çekti.
“11 yıldır kurumsal olarak işbirliğine yönelmemiz lazımdı, bunları ikna edemiyorduk, 11 yıla yakın uğraştık. Amerikan Ticaret Odası dünyanın en büyük ticaret odası. Amerika ile ticaret ve yatırım ortaklığı, işbirliği imkanlarını geliştirebilmek için büyükler zaten kendi yollarını buluyor. Orta büyüklükte olan işletmelerin böyle bir bağlantı kurabilmeleri mümkün değildi. Bu kapsamda böyle bir işbirliği yapmamız gerekliydi. Sayın Başbakan Yardımcımızın teşviki ile birlikte bir işbirliği anlaşması imzaladık” diye konuşan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, anlaşmanın imzalanmasından bu yana yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.
"AMERİKAN TİCARET ODASI İSTANBUL'DA TEMSİLCİLİK AÇACAK"
Amerikan Ticaret Odası ile İstanbul’da bir toplantı yaptıklarını belirten Hisarcıklıoğlu, “İlk defa burada açıklıyorum, basın yoktu, Ortadoğu ticaret sürecini başlattık. Mısır, Ürdün, Filistin ve İsrail ile birlikte Türkiye ve ABD ile birlikte ilk defa 2 gün bölgede diyalog kurulabilir mi, işbirliği yapılabilir mi diye ele aldığımız konular arasında pazara giriş, malların dolaşımının kolaylaştırılması, enerji, bilişim üzerinde özel ekonomik bölgeler kurulması noktasında işbirliği yapılması mutabakatı sağladık. Bunun kurumsal takibi için Amerikan Ticaret Odası’nın da desteği ile beraber İstanbul’da Ortadoğu Ticaret Diyalog Merkezi kuruyoruz. Bütün Ortadoğu ülkelerine açık olacak. Ayın ilk haftasında Amerikan Ticaret Odası Ankara ve İstanbul’a 20 firmadan oluşan 30 kişilik bir heyet geldi. Bu Amerika ziyaretimizde de yoğun bir program yaptık. Bir anlaşma daha yapacağız, Amerikan Ticaret Odası İstanbul’da temsilcilik açacaklar. Bizim Washington temsilciliğimiz var, onlarda İstanbul’da temsilcilik açacaklar. Bizim Amerikan Ticaret Odası ile yaptığımız anlaşmada, özellikle en önemli işi kendi firmaları nezdinde lobicilik yapıyorlar, bu kapsamda transatlantik ticaret ve yatırım anlaşmasında AB’de sürdürülen müzakerelerde bizim desteklenmemiz ve bu sürece dahil olmamız noktasında Amerikan iş dünyası olarak desteklerini sağlayacaklar” şeklinde konuştu.
"YENİ BİR DÜNYA DÜZENİ KURULUYOR, BUNUN FARKINDA DEĞİLİZ"
Türkiye’nin yeni dünya düzeninden habersiz olduğunu ve herkesin haberdar olması gerektiğinin altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Biz Türkiye’de çok içimize kapanıyoruz ve firma bazında kaldığımız için bir şeyi ıskalıyoruz. Yeni bir dünya düzeni kuruluyor, bunun farkında değiliz Türkiye olarak. Yeni bir ekonomik dünya kuruluyor, biz bunu ıskalarsak geleceğimiz noktasında bu ülkede yetkili etkili kim varsa sorumlusu olur. Dünyanın dörtte üçünü kapsayan ekonomiler birleşiyorlar. Bakın yeni bir ekonomik dev doğuyor, biz AB’ye girelim derken ekonomide yeni bir değişim var. Amerika, Pasifik ve AB birleşiyor. Ticarette aralarında zaten bir engel yok, gümrükleri sıfırlıyorlar. Standartları aynı standartlara getiriyorlar. Dışarıda Çin, Rusya, Afrika ve Ortadoğu kalıyor. Yeni bir dünya düzeni kuruluyor. Dünya Ticaret Örgütü’nün görevi aslında buydu. Dünyadaki ticareti, yatırımı libaralize ederek bunu yapmak istiyorlardı, fakat bu gerçekleşemiyor. Dünya Ticaret Örgütü’nün sonu mu geldi? Böyle bir örgütü ihtiyaç kalmıyor çünkü dünya ekonomisinin dörtte üçü tek bir düzenekte buluşuyor. Biz bunun dışında kalamayız. AB ile ABD önde giderken arka paralelinde beraber bu müzakere sürecini götürüyor olmamız lazım. Bu bizim için müthiş bir fırsat bunu ıskalamamız lazım” açıklamasını yaptı.
“Bir hedef koydunuz, Türkiye bu blokun neresinde” şeklindeki soruya “Şu anda yokuz” diyerek cevap veren Hisarcıklıoğlu, “Türkiye bu işi fikri bazda hazırlanması lazım. ‘1994’de yapılan Gümrük Birliği Anlaşması yanlış’ diyoruz, doğru, iki tane yanlış var, vize engeli, taşıma kotaları gibi, serbest ticaret anlaşması yaptıkları ülkede aslında adamlar bizi çağırıyorlar, ‘serbest ticaret anlaşması yaptığımız ülkelerin masasında sizde olun’ diyorlar. Biz ‘olmayız’ diyoruz. O tarih itibariyle vizyonumuzda Güney Kıbrıs Rum Kesimi’nin AB üyesi olacağını düşünemiyoruz. Güney Kıbrıs Rum Kesimi ile serbest ticaret anlaşması yapılırsa bizde tanımış oluruz diye RED ediyoruz. Şimdi tanıyıp tanımamana gerek yok ticaret serbest zaten. Şimdi ‘bizi niye taraf etmiyorsunuz’ diyoruz. Bu tip yanlışlıkları yapmamak için fikri anlamda bunları ne kadar çok konuşursak herkes hem düşünmeye başlayacak hem bir taraftan da bu işin lobisinde kanaat oluşacak. Ülkemizin geleceği açısından bu önemli” diye konuştu.
“Şimdi Amerikan Ticaret Odası kendi bünyesinde Amerika-Türkiye iş konseyini kuruyor. İşbirliğini daha derine indirecek ve yatırım ziyaretlerini firma firma bir araya getirecek kurumsal mekanizma kuruluyor. Buna da Coca Cola’nın CEO’su başkanlık yapacak” açıklamasını yapan Hisarcıklıoğlu, “Bizim inisiyatifimiz var, Ankara Forumu çerçevesinde Türkiye-İsrail-Filistin ortak işbirliği ile Cenin bölgesinde bir sanayi bölgesi kuracağız, son aşamasına geldi” ifadelerini kullandı.
Amerika ile Türkiye arasında yapılan anlaşmanın önemini anlatan Amerikan Ticaret Odası Başkan Yardımcısı, KhushChoksy,“Biz böyle bir işbirliğini yapabiliyor olmaktan dolayı çok mutluyuz. Bu çok önemli bir ortaklık. Bu ortaklık kesinlikle daha da güçlenecek. Üzerinde beraber çalışacağımız bir çok iyi projemiz var. Gelecek yıl Türkiye’de büyük bir yatırım konferansı düzenleyeceğiz. Bu konferansa bir çok yatırımcı gelecek. Türkiye’de bir temsilcilik açıyoruz. KOBİ’lerin danışabilecekleri bir yer olacak. Aynı zamanda Amerikan Ticaret Odası ve TOBB birlikte çalışma başlattı. Türkiye ve ABD arasındaki 20 milyar dolarlık yıllık ticaret hacminin artırılması amaçlanıyor. Hem Türk hem Amerikan firmaları için olabilecek en iyi şey Türkiye ile Amerika arasında serbest ticaret anlaşmasının imzalanması. Biz iki ülke arasında serbest ticaret anlaşmasının olmasını çok önemsiyoruz ve bunun savunuculuğunu yapacağız. Aynı zamanda iki hükümet arasında ticaret ile ilgili görüşmelerin daha hızlanmasını ve derinleşmesini istiyoruz. Türk hükümetinin bu konuda çok açık olduğunu görüyoruz. Rıfat Bey bir şirketten bahsetti, 2 yıl içinde 3-4 milyar dolarlık bir şirket haline geldiler, Türkiye’ye girmek istiyorlar. Iphone’da bir uygulama kullanarak insanların taksi bulmalarını sağlayan bir şirket bu. Serbest ticaret anlaşması yeni şirketlerin Türk pazarına girmesine büyük katkıda bulunacaktır. Ortadoğu Ticaret Merkezi ile ilgili olarak ortak girişimimiz var, bu yeni bir proje. Bölgeye de büyük faydası olacak. Bu merkezde 6 ülke bir araya gelecek. Türkiye’den İsrail aracılığı ile diğer Ortadoğu ülkelerine ulaşım olanakları, girişimcilik diğer bir üzerinde çalışacağımız bir konu. Bu sadece Amerika ve Türkiye için değil bütün bölgeye faydalı olacak bir proje” şeklinde konuştu.
“Amerikan iş dünyası neden Türkiye’ye bu kadar ilgi gösteriyor, bölgeye açılan bir kapı olarak mı görüyorlar?“ şeklindeki soruya cevap veren KhushChoksy, “Türkiye büyük bir Pazar. Amerika’nın Türkiye ile ticari ilişkilerini geliştirmesi gerekli. Türkiye gelişmekte olan bir ekonomi. tek başına büyük bir pazar bunun yanında bölgeye açılan bir kapı olma özelliği var” ifadelerini kullandı.
KhushChoksy, “Amerikan heyetleri Türkiye geldiklerinde özellikle müzik ve film endüstrisi hep kaçak konusunu gündeme getiriyorlar, bununla ilgili kendilerinin bir çalışmaları var mı?” şeklindeki soruya ise, “Fikri mülkiyet haklarının korunması sadece Amerika için değil Türkiye için de çok önemli bir konu. Çünkü Türkiye’de Türk ve Amerikan şirketler birlikte fikri mülkiyetler oluşturuyorlar, korunması gerekir. Hem Türkiye hem Amerika açısından değer üreten bir şey bu” ifadeleriyle cevap verdi.
Aynı soruya cevap veren TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, “Bugün biz gençlerimize babaannemizin söylediği sözün tam tersini söylüyoruz ‘icat çıkartın’ diyoruz. İcat çıkartabilmenin yolu fikri mülkiyet hakkı yani fikrin sahibinin korunuyor olması lazım. Fikri mülkiyet hakları Türkiye’de yeterince uygulanmadığı için, yasada eksiklikler olduğu için bizde icat çıkartma, fikir ortaya çıkarma olmuyor” şeklinde cevap verdi.
“Avrupa Odalar Birliği’nde rekor oyu nasıl aldınız” şeklindeki soruya cevap veren Hisarcıklıoğlu, “2010’dan itibaren Avrupa Odalar Birliği’nin başkan yardımcısıyım. Ülkemiz adına onur duyuyoruz. 39 ülkenin tamamının oyunu almak bizim için gurur verici. Bunların içinde siyaseten bize karşı olan ülkelerde var. İnsan ilişkileri, kurduğumuz ilişkiler, ekonomik ilişkiler bu sonucu getiriyor. Allah çalışana veriyor. Seçileceğimi tahmin ediyordum, rekor oyu tahmin etmiyordum. Avrupa Odalar Birliği’nin tarihinde bu bir ilk. İlk defe Avrupa Odalar Birliği’nde AB üyesi olmayan bir ülkeden başkan yardımcılığına seçildik. O koltuğun görevi, Avrupa iş dünyasının hakkını Bürüksel’de ve diğer Avrupa başkentlerinde korumak” dedi.
Tobb Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Açıklaması
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Biz Türkiye’de çok içimize kapanıyoruz ve firma bazında kaldığımız için bir şeyi ıskalıyoruz.