TOBB Baskanindan Dijitallesme Çagrisi

TOBB Baskanindan Dijitallesme Çagrisi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi Baskani Rifat Hisarciklioglu Sanayi Odasi Baskani Nazmi Yaris’a hayirli olsun ziyareti için Balikesir’e geldi. Balikesir Sanayi Odasi’nda is insanlariyla bir araya gelen TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu ekonomik ve güncel gelismeler üzerine oda ve borsa üyeleriyle sohbet gerçeklestirdi.

Pandemi döneminde yasanan olumsuzluklarin is dünyasina büyük etkisi oldugunu söyleyen TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu ekonominin gelismesi için is dünyasinin gerekenleri yapmalari konusunda uyarilarda bulundu. Pandemi döneminde e-ticaretin ne kadar önemli oldugunun ortaya çiktigini söyleyen Rifat Hisarciklioglu Balikesirli is insanlarina dijitallesme konusunda çagrida bulundu.

Balikesir’in cografyasinin her türlü üretime uygun oldugunun altini çizen TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, önümüzdeki dönemde tarim ve hayvanciligin dünyada en önemli sektör olacagini dile getirdi. Markalasmanin önemli olduguna da vurgu yapan Hisarciklioglu tanitimin sehirlerin gelecegi olduguna isaret etti. Marmara Denizi’ndeki müsilaj olayina da deginen Hisarciklioglu, is dünyasinin en önemli gündeminin dogayi korumak olmasi gerektigini kaydetti.



“Balikesir Allah’in bir lütfu”

Balikesir’in cografi durumunun üretime ne kadar uygun olduguyla ilgili görüslerini açiklayan TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, “Balikesir gerçekten Allah’in büyük bir nimetidir. Balikesir muhtesem bir cografya, muhtesem insanlar, idareciler var. Güzel bir söz var ya kültürümüzde birlikte rahmet ve bereket, ayrilikta azap vardir diye. Balikesir’deki oda ve borsalarda da birlik ve bereket var. Balikesir cografyasi müthis bir cografya, Allah büyük bir nimet vermis size, yatip kalkip sükretmek lazim. Balikesir’de hem deniz var, hem tarim var, hem hayvancilik var ve bunlarda da hepsinde markasiniz, sanayide de öylesiniz. Simdi yetmiyor diye OSB’yi genisletmenin lobisindeler. Turizm var. Sizde her sey var; yok yok. Onun için hem etkilerinden, hem faydalarindan da faydalanabiliyorsunuz. Tüm bunlar Türkiye’de çok az sehirde var. Oda ve borsalar da ben sahidim sehirlerini gelistirmek için, Balikesir’in sikintilarinin aktarilmasi konusunda müthis çalisiyorlar. Bana aktardiklari sorunlardan anliyorum ki gelecek noktasinda. Bundan dolayi da ben TOBB olarak Balikesir’deki Ticaret Odasi, Sanayi Odasi ve Ticaret Borsasi’ndan çok memnunum. Çünkü bilfiil çalisiyorlar” diye konustu.



“Markalarinizi AB’ye tescil ettirmeniz lazim”

“Marka Sehir Balikesir” konusunda yapilan çalismalari olumlu buldugunu belirten TOBB Baskani Hisarciklioglu cografi tescilli ürünlerin AB’ye tescil edilmesinin önemli oldugunu söyledi.

Hisarciklioglu, “Siz aslinda tarim açisindan baktiginiz zaman Türkiye’yi doyuran bir sehirsiniz. Bugün Türkiye genelinde 13 tane cografi tescilli ürününüz var, yani bu bizim diyorsunuz. Simdi bununla ilgili 5 tane daha müracaatiniz var. Bu baska illere nasip olmaz. Bir kere önce halinize hamd edip, bir de potansiyelinizi bilmeniz lazim. Siz içinde yasadiginiz için sehrin çok özelliklerini artik kaniksadiniz. Ama bizim gibi disaridan gelenler bunlari rahatlikla görebiliyorlar. Artik güzel bir çalisma da yapiyorsunuz Marka Sehir Balikesir. Valimiz, belediye baskanimiz, oda ve borsalarimizla beraber güzel bir çalismaya imza atiyorsunuz. Iste markalasma, Balikesir’i markalastirma, Balikesir’e daha fazla kaynak girebilmesi ancak markalarinizla mümkün olur. Yaptiginiz zenginlikleri markalastirarak kazanabilirsiniz. Artik hepinizin marka oldugunu da çok iyi biliyoruz. Bu kapsamda da Balikesir’imiz çok çalisiyor. Bu cografi isaretli ürünlerinizi AB tescilli hale getirmek lazimdir. Bakiniz AB’de tescilli ürünümüz sadece zeytin. Bugün Türkiye’deki ürün tescillerinin yaklasik yüzde 60’i benim oda ve borsalarima ait. Türkiye’nin zenginligine oda ve borsalar sahip çikiyorlar. Siz de sahip çikiyorsunuz ama bunu Avrupa’ya teshir etmemiz lazim. Iste yedi tane bizim yöresel ürünümüz su anda tescilli vaziyette. Insallah bu kapsamda da ben söz veriyorum; eger Avrupa Birligi’ne müracaat ederseniz bizim Brüksel’deki ofisimizde destek olmaya haziriz” ifadelerini kullandi.

“Dijitallesmeden korkmayin”

Pandemi döneminde e-ticaretin öne çiktigini da kaydeden TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu Balikesirli is insanlarina dijitallesmeden korkmamalari tavsiyesinde bulundu. Hisarciklioglu, “Bu kapsamda bir seyi de unutmamak lazim, pandemi bize bir sey ögretti e-ticaret. Bu cografi isaretli ürünlerin ve diger ticaretimizin yavas yavas e-ticarete kaydigini atlamamamiz lazim. Gelecek e-ticarette. Bunu özellikle vurgulamak istiyorum. Geçmiste sehirleri ziyaret ettigim zaman ulusal marketlerden sikayet gelirdi. Simdi ulusal marketler e-ticaret sitelerinden sikayet ediyorlar. Onun için sizden ricam; e-ticareti özellikle bizim iskalamamamiz lazim. Çok açik söyleyeyim e-ticaret müthis bir kolaylik. Benim Balikesir’den ürününü alip Venezüella’ya veya Brezilya’nin bilmem ne köyüne tanitmamin artik geregi yok. O ürünü sayfana koy bir saniye sonra Brezilya’nin bilmem ne köyüne satabilme potansiyeline ulastirabilme sansi var. Onun için her türlü isimizi artik bu yönde yapmaliyiz. Diyorlar ya artik dijitallesme diye. Dijitallesmeden kesinlikle korkmayin. Herkes isini dijitallestirerek yapamazsa bisikletin pedalina basamama gibi olur ve düseriz. Onun için kim ne is yapiyorsa muhakkak dijitallesmelidir. Bu kapsamda da e-ticaret çok önemelidir” dedi.



“Tarim ve hayvancilik dünyanin gelecegi”

Tarim ve hayvanciligin dünyanin gelecegi oldugunun altini çizen TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, Balikesir’in cografyasinin tarim ve hayvanciliga elverisli olmasinin iyi degerlendirilmesi gerektigini vurguladi. Hisarciklioglu, "Ben yillardir söylüyorum ama çok kaile alinmiyor tarim ve hayvancilik dünyanin gelecegi diyoruz. Tarim ve hayvancilik dünyanin en büyük sektörü olacak. Bunu da pandemide gördük. Herkes içine kapandi. Ihracatçi olan bilfiil ülkeler ihracata kisitlama getirdiler. Allah da bize müthis bir cografya vermis, ekilebilir arazi büyüklügü açisindan dünya yedincisiyiz. Sadece 84 milyon insani beslemek degil, dünyayi besleme potansiyelimiz var. Ama bunun da çok kiymetini bilemedik. Bunun haricinde bu firsati da herkesin yakalamasi lazim. Özel sektör için de söylüyorum tarim ve hayvancilik gelecegin en önemli sektörlerinden olacak. Balikesir özelinde sizin elinizde müthis bir cografya var, bundan faydalanmaniz lazim. Bütün dünyada bütün tedarik zincirlerinin kopmasindan dolayi hammadde fiyatlari artti. Bu sanayi de de artti, tarimda da artti. Ayni zamanda kisitlamalardan dolayi ülkeler hammaddeyi vermiyorum dedi.

Vermeyince dünyayi besleyen ülkeler satmiyorum deyince ne olur? Fiyatlar da otomatikman yukari çikar. Bunu da biz kendi içimizde enflasyon baskisini üzerimizde hissediyoruz ve üretimde, sanayide birçok hammaddeyi bulamiyoruz. Sanayicilerimizi odalar birligi nezdinde bir araya getiriyoruz ama sac, demir, MDF, plastik gibi bir sürü sikintimiz var. Hammadde bulamiyoruz. Talep var ama hammadde bulamadik veya hammadde fiyatlari yükseliyor” diye konustu.



“Ihracat rekoru bekliyoruz”

Pandemi döneminde ihracat yapan firmalarin kazançli çiktigini belirten TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, önümüzdeki dönem ihracatta rekor beklendigini sözlerine ekledi. Hisarciklioglu sunlari kaydetti:

“Özellikle bu pandemide kazananlar, kaybedenler oldu. Etkilenmeyenler içinde baktigimiz zaman ihracat yapan sanayi sektörü var. Allah’a çok sükür sanayicilerimizin yüzü gülüyor. Birçok sehire gittigim zaman ben billboardlarda OSB’lere düz isçi araniyor ilanlari görüyorum. Birakiniz nitelikli isçiyi düz isçi bulamiyor sanayici. Odalar Birligi olarak neredeyse pandemi sürecinde her ay anket yaptik. Ankete katilanlarin yüzde 26’si islerinin iyi oldugunu söylüyor. Sanayicilere bakiyorum bugün ihracatimiz insallah tarihi rekora gidiyor. Bu yilin sonunda görecegiz esit deger 200 milyar dolar asacagiz ve inanin bu hizla gidersek 210 milyar dolarin üzerine çikacagiz. Peki, neden kaynaklandi bu? Tedarik zincirleri bozuldu, konteyner bulamiyoruz diye bize sikayet ediyorlar. Ama yaninizdaki Pazar konteyner bulamayip var ama satamayanlarin yerini biz aldik. Çünkü pazarin dibindeyiz biz su anda ve bu müthis bir avantaj. Pazara girdik mi bir daha zor çikariz. Ama pazara girmek adina dünya tedarik zincirinde sikintinin avantajini bizim kullanmamiz lazim. Dezavantajlari da var mi var. Ben buradan sanayici kardeslerime söylüyorum; müthis avantajimiz var. Çin’e karsi, diger ülkelere karsi Avrupa Pazari müthis bir Pazar, ABD’den sonra dünyanin ikinci büyük pazaridir. Bu Pazar için sizden ricam ne olur yogun çaba sarf edin. Pazara girdik mi bir daha aliskanlik geregi tedarikte kopma olmadi mi insanlar fiyattan önce zincirin halkasinin kopmamasina bakiyor. Bu aslinda çok büyük bir imkandir. Bunu iyi degerlendirin.”

“Enflasyon yüksekse bunun kazanci az olur”

Is dünyasinin en büyük sikintilarindan birisi olan döviz kurlarindaki dalgalanmayla ilgili düsüncelerini de is insanlariyla paylasan Rifat Hisarciklioglu su degerlendirmede bulundu:

“Sikintilarimiz var mi var. Bu sikintilar nedir? Iste döviz kurlarindaki dalgalanma. Iste sanayicimizin en büyük en büyük beklentisi istikrardir. Fiyat istikrari dedigimiz de bunlardan bir tanesidir. Dövizin su andaki belki ihracatimiza etkisi oldu mu? Pozitif etkisi oldu. Ama artik istikrarin olmasi lazim ki önümüzü görebilmemiz lazim. Yatirim için, hammadde için fiyat ayarlamalarini yapabilmemiz için üç ay sonra dolar ve avro kurunun ne olacagini is adami olarak bilmek isteriz, önümüzü görmek isteriz. Bir de bizi en çok etkileyen enflasyondaki artis. Bu tabi dolarin bu kadar fiyatinin artmasi, TL’nin deger kaybi enflasyona da etki yaratiyor. Enflasyona etki yaratinda faize de etki yaratiyor. Bugün hepimiz yüksek faizden sikayetçiyiz. Onun için istikrar, enflasyon çok önemli. Döviz kurlarindaki standart artis çok önemlidir. Finansman için bankalar artik kapi kapi gezmeye basladi.

Allah razi olsun pandemide kamu bankalari bizim sikintimizi giderdi ama su anda özel bankalar piyasada kredi verelim diye geziyorlar. Bu avantaj ama faiz oranlari çok yüksek. Iste yüzde 22-23-24 oranlardan bahsediliyor. Simdi düsünebiliyor musunuz birkaç sektörün haricinde kullandigin parayi ödeyebilmen için yüzde 22-23 kazanacaksin ki krediyi ödeyebilesin. Krediyi ödeyebilmek için en az yüzde 22 kazanman lazim. Bu da çok yüksek, onun için enflasyonun inmesi lazim. Enflasyonla mücadeleyi hepimizin istiyor olmasi lazim. Kesinlikle enflasyonun düsmesi lazimdir. Enflasyon yüksekse bunun kazanci çok az olur. En büyük zarari da büyük kitle olarak is dünyasi ve halkimiz görür. Enflasyon düsecek ki faizler düssün.”

“Çevre konusunda vebal altindayiz”

Is dünyasinin çevreye ihanet etme gibi bir lüksü bulunmadiginin altini da çizen TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, Marmara Denizi’nde yasanan kirlilik hakkinda da açiklamalarda bulundu. Hisarciklioglu müsilajla ilgili sunlari dile getirdi:

“Biz bir emanet dünyadayiz, bize babalarimiz, onlara da babalari emanet etti. Biz de emanet aldiklarimizi bizden sonrakilere birakacagiz. Allah öyle bir cografya yaratmis ki eger emanete ihanet edersen topragin altinda öylece kaliyor. Ihanet etme gibi bir lüksümüz yok, bir kere kendimiz için yok. Belki ufacik bir kazancimiz oluyor ama o toprakta biz yasiyoruz. Kaçacak yerimiz yok, onun için basta biz sanayiciler ve 84 milyon için artik çevre olmazsa olmaz haline geldi. Vebal altindayiz, hiç kimse öbür tarafa para götüremiyor, hepimiz ayni hocanin kayigina binip gidiyoruz. Marmara Denizi bize gösteriyor, ihanet ediyorsunuz diyor. Ergene bize gösteriyor, ihanet ediyorsunuz diyor. Onun için sizden ricam hepimiz çevreye dogaya artik destek olmak durumundayiz, kendimiz için de olmaliyiz. Simdi Marmara Denizi’nde zehir olup olmadigi konusuluyor. O salyanin ortasinda yüz hadi bakalim, o salyada yakalanmis baligi ye hadi bakalim. Güvenebilecek misin? O yiyeceginiz baliga dikkat edin, yasamasi lazim. Dünkü toplantida sizler adina Bakan beye dedim ki devletimizin alacagi her türlü sert tedbire ragmen ne olursa olsun biz uyacagimiza söz veriyoruz. Bu duruma karsi yapilacak ne varsa desteklemeye haziriz dedik. Avrupa Birligi bizim için büyük bir pazar, ihracatimizin yüzde 50’sini yapiyoruz. Simdi Avrupa Birligi Yesil Mutabakat Sözlesmesi istiyor. Eger karbon salinimi birakiyorsan Bulgaristan, Yunanistan girerken veya Ro-Ro ile gönderdiysen Italya sinirindan girerken sana dur diyecegim diyor. Karbon vergisi öde ondan sonra gir diyecegim diyor. Bu durum bizim rekabet gücümüzü tersine etkiler. Dünya artik sifir karbon salinimina dogru gidiyor, eger Avrupa Birligi’ne ihracat yapmak istiyorsak yesil dönüsüme hepimizin fikren ve zikren hazir olmamiz lazim.”

TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu’nun katildigi toplantiya, Balikesir Büyüksehir Belediye Baskani Yücel Yilmaz, TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Özer Matli, Balikesir Sanayi Odasi Yönetim Kurulu Baskani Nazmi Yaris, Balikesir Ticaret Odasi Yönetim Kurulu Baskani Rahmi Kula, Balikesir Ticaret Borsasi Yönetim Kurulu Baskani Ersin Erdogmus ile oda/borsa meclis üyeleri istirak etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile