TOBB'dan Arabulucu Teklifi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar, “Belli bir tutarın altındaki ticari davalarda tahkimi ve bireysel davalarda arabuluculuk sistemini zorunlu hale getirmeliyiz. Bu çerçevede, Adalet Bakanlığımız, tahkim ve arabuluculuğun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda önemli çalışmalar başlattı” dedi.

Özel hukuk hükümlerine tabi özerk bir kurum olarak bir yıl önce faaliyete geçen İstanbul Tahkim Merkezi (İSTAC), Ankara’da kamu kurumlarını bilgilendirmek üzere Anayasa Mahkemesi’nde bir konferans düzenledi.

Konferans da konuşan Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Yorgancılar İstanbul Tahkim Merkezi’nin yargı sistemi üzerindeki yükü hafiflettiğine değinerek, “Zira Yargıtay’a temyiz incelemesi için yılda 1 milyonu aşkın dava dosyası geliyor. 1 milyon 400 bin civarında da dosya bulunuyor” ifadelerine yer verdi.

“Hukuk güçlü olursa, insanların birbirine, kurumlara ve sisteme olan güveni artar”

“İlk derece yargının üzerinde önemli bir iş yükü bulunuyor” diyen Yorgancılar, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Dolayısıyla bunun arkasında da istinaflara önemli iş yükü gelecek. Yargı mensuplarımız, özverili çalışmalarıyla, bu ağır yükün altından kalkmaya çalışıyor. Ama işin içinden çıkılmaz hale gelmemesi için şimdiden bazı tedbirler almamız gerekiyor. Bunun için alternatif çözüm yöntemleri süratle hayata geçirilmeli ve uygulanmaya başlanmalı yoksa hepimizin, bu sistemin altında kalma ihtimali var. Hukuk sistemi, sadece devletin değil, ekonominin de temel direği.

Hukuk güçlü olursa, insanların birbirine, kurumlara ve sisteme olan güveni artar. Güven artarsa, reel sektör önünü daha iyi görür. Daha kolay risk alıp yatırım yapar, üretim yapar, istihdam sağlar.

Bugün özel sektörümüzde, işçisi ve işvereniyle 15 milyondan fazla insan çalışıyor. Aileleriyle birlikte 60 milyon kişi buradan evine ekmek götürüyor. Demek ki insanlarımız, çocuklarımız iş bulabilsin, daha iyi şartlarda yaşayabilsin istiyorsak, daha sağlıklı iş ve yatırım ortamı sunmamız lazım. İşte, adil ve etkin bir hukuk sistemi, bu noktada büyük önem taşıyor. Esasında bizim kültürümüzde de, inancımızda da, hukukun yeri çok önemli. Mülkün temelinde Adaletin olduğuna inanan bir milletiz. Bireylerin haklarını savunan, ‘İnsanı yaşat ki devlet yaşasın’ ilkesi bu topraklardan çıktı.”

“Belli bir tutarın altındaki ticari davalarda tahkimi ve bireysel davalarda arabuluculuk sistemini zorunlu hale getirmeliyiz”

Yorgancılar, yargı sistemini güçlendirecek, fiziki kapasitesini iyileştirecek, yargı mensuplarının özlük haklarını artıracak, her düzenlemeyi desteklediklerinin altını çizerek, “Yargıdaki en önemli sorunlardan biri olan, iş yükünü dengelemek için, alternatif çözüm yollarına daha fazla ağırlık verilmesi gerektiğine inanıyoruz. Mesela, belli bir tutarın altındaki ticari davalarda tahkimi ve bireysel davalarda arabuluculuk sistemini zorunlu hale getirmeliyiz. Bu çerçevede, Adalet Bakanlığımız, tahkim ve arabuluculuğun geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması konusunda önemli çalışmalar başlattı. Yine Başbakanımız, kamunun tüm ulusal ve uluslararası işlemlerinde, İstanbul Tahkim Merkezinin değerlendirilmesine ilişkin bir genelge yayınladı. Tüm bunları çok önemli buluyor ve destekliyoruz” değerlendirmesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile