TOBB Ve VISA Tarafindan Gelistirilen 'Akilli KOBI' Platformu Tanitildi

TOBB Ve VISA Tarafindan Gelistirilen 'Akilli KOBI' Platformu Tanitildi

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi (TOBB) ve VISA tarafindan, pandemi döneminde Küçük ve Orta Büyüklükteki Isletmelerin (KOBI) artan dijitallesme ihtiyacina yönelik gelistirilen Akilli KOBI platformu online olarak kapsamli bir sekilde tanitildi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ile Visa tarafindan ortaklasa kurulan “Akilli KOBI” platformu için video konferans yöntemiyle lansman düzenlendi.

Lansmana Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu, Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel ve çok sayida sektör temsilcisi katildi.

Online programda, isini dijitale tasimak isteyen KOBI’lerin ihtiyaç duyacaklari bilgi ve yönlendirmeleri, bine yakin dijital dönüsüm çözümünü içeren Akilli KOBI platformu, kapsamli bir sekilde tanitildi.

Bakan Varank, burada yaptigi konusmasinda, çagin dinamiklerinin, toplumsal veya ekonomik bir dijital dönüsüm yolculugunu herkese zorunlu kildigini söyledi.



KOBI’lere dijitallesme yolculuklarinda destek olarak Akilli Kobi platformunun, paydaslarla ayni öncelik ve vizyona sahip oldugunun bir örnegi oldugunu belirterek, “Ben bu vesileyle, Türkiye Odalar ve Borsalar Birligi ile Visa Türkiye’yi bu vizyoner girisimlerinden ötürü tesekkürlerimi sunuyorum” dedi.



“Ufak bir dijital dönüsüm hamlesiyle kurtulan dev sirketler, KOBI’lerimize de örnek teskil ediyor”

Kamu olarak esnek, hizli ve cesur kararlar alindiginda Türkiye’nin rekabet gücünü nasil ileri seviyelere çikartabileceklerini gördüklerini aktaran Bakan Varank, “Ufak bir dijital dönüsüm hamlesiyle belki de tarihin tozlu sayfalarina karismaktan kurtulan dev sirketler, KOBI’lerimize de örnek teskil ediyor” diye konustu.

Bakan Varank, büyük ile küçük arasindaki farkin birkaç yil hatta aylar kadar kisa sürede kapabildigine dikkati çekerek, söyle devam etti:

“Böylesine hizli gelisen, dönüsen bir dünyada yapacaginiz ufak ama zeki bir hamle büyük sirketleri ipten aldigi gibi, sizleri de zirveye tasiyabilir. Yine buradan özel sektör ve üniversitelere düsen pay ise; bu tür girisimlere, yeni teknolojilere yatirim yapmanin nasil bir katma deger sagladigini fark etmektir.”

Bakan Varank, Türkiye’nin mevcut isgücünün, dogru beceri ve yeteneklere yönelttiklerinde, gençleri bugünden gelecegin mesleklerine hazirladiklarinda yarinlarin çok daha aydik olacagini dile getirdi.

“Biz ille de insan, ille de insan diyoruz. Çünkü insana yapilan hiçbir yatirim kaybettirmez”

Varank, teknoloji atölyeleri açtiklarini, uzay-havacilik-teknoloji festivalleri düzenlediklerini ve global yazilim okullarini Türkiye’ye kazandirdiklarini vurgulayarak, “Her firsatta dile getiriyorum. Biz ille de insan, ille de insan diyoruz. Çünkü insana yapilan hiçbir yatirim kaybettirmez” dedi.

Dijital dönüsüm alaninda yeni bir vergi tesvik programi üzerinde çalistiklarini aktaran Bakan Varank, sunlari söyledi:

“Dijital dönüsümü hizlandirmak amaciyla, KOBI’lerimizin dijital dönüsüm harcamalarini vergi tesviki kapsamina alacagiz. Programdan faydalanmak isteyen isletmeleri önce olgunluk degerlendirme sürecine tabi tutacak, ardindan dijitallesme yol haritasi çikaracagiz.”

KOBI’lere seslenen Bakan Varank, “Siz hedefleyeceksiniz, biz önünüzü açacagiz. Siz gayret edeceksiniz, biz destek olacagiz” diyerek, bunu istisare, birlikte çalisma ve birlikte gelistirmeyle basaracaklarini kaydetti.



“Kamunun önemli tedarikçileri arasinda KOBI’ler bulunuyor”

TOBB Baskani Rifat Hisarciklioglu ise konusmasinda, Türkiye’nin ekonomisinde faaliyet gösteren isletmelerin en önemli kismini KOBI’lerin olusturdugunu ifade ederek, “Büyük isletmeler KOBI’lerin destegi ile üretimlerini gerçeklestiriyorlar, yine KOBI’lerin destegiyle ürün ve hizmetlerinin pazarlamasini yapabiliyorlar. Kamunun önemli tedarikçileri arasinda KOBI’ler de bulunuyor” diye konustu.

Ekonominin çarklarinin KOBI’ler üzerinde kuruldugunu dile getiren Hisarciklioglu, “Hep söylüyorum, ülkemizdeki KOBI’ler ekonomimizin bel kemigi, istihdamin ve büyümenin itici gücü, ekonomik ve sosyal kalkinmanin temel tasi olarak faaliyet gösteriyorlar” dedi.

TOBB’un üyelerinin yüzde 99’undan fazlasini KOBI’ler meydana getirdigi bilgisini veren Hisarciklioglu, “Durum böyle olunca TOBB’un çalisma gündeminde KOBI’ler öncelik arz ediyor. Biz de KOBI’ler için politika gelistiriyor, KOBI’ler için çalisiyoruz” diye konustu.



“KOBI’lerin artik dijitallesmesi gerekiyor”

Hisarciklioglu, özel sektörü etkilen en önemli konulardan bir tanesinin, teknolojilerin çok hizli degismesi ve gelismesi olduguna dikkati çekerek, sunlari kaydetti:

“Yeni teknolojilerden en çok etkilenen kitleyi de KOBI’ler olusturuyor. Iste bu yüzden diyoruz ki, ‘KOBI’lerin artik dijitallesmesi gerekiyor.’ Diger taraftan pandemi ile daha da artan dijitallesme ihtiyaci en çok KOBI’leri etkiliyor. Dijital dönüsümünü gerçeklestiremeyen KOBI’ler ticari hayatlarina devam etmekte zorlaniyor, rekabette geride kaliyor. Pandemi ile dijitallesme bir zorunluluk haline geldi.”

Dijitallesme konusunda çözüm sunan sirketler ile dijitallesmek isteyen KOBI’ler arasinda iletisim kopuklugu ve güven eksikligi oldugunu ifade eden Hisarciklioglu, “Bu sorunlari ortadan kaldirmak ve dijitallesme konusunda tüm çalismalari tek bir çati altinda toplayacak güvenilir bir platform olusturmak üzere Akilli KOBI projesini gelistirdik. Visa da bu projenin sponsoru oldu” dedi.



“KOBI’ler dijital olgunluk degerlendirme araci ihtiyaç duyduklari bilgilerin hepsini ögrenebilecekler”

Akilli KOBI platformu sayesinde KOBI’ler ile teknoloji tedarikçilerini bir platformda bulusturduklarini aktaran Hisarciklioglu, söyle devam etti:

“Teknoloji tedarikçileri ürün ve hizmetlerini bu platformda ücretsiz olarak sergiliyor. KOBI’ler de platform üzerinden kategori, sektör ve isletme ölçegine göre siniflandirilmis dijital ürün ve hizmetleri inceleyebiliyor, teknoloji tedarikçileri ile iletisime geçebiliyorlar. KOBI’ler dijital olgunluk degerlendirme araci ile dijitallesmenin neresindeler, nerede dijital dönüsüme ihtiyaçlari ve hangi ürünleri kullanmalari gerek, bunlarin hepsini ögrenebilecekler.”

“Dijitallesme ve dijital dönüsüm konusunda kamunun destekleri etkin bir ekosistem olusmasi açisindan çok önemli”

Öte yandan KOBI’lerin, egitim, rehberlik hizmetleri ve farkindalik çalismalari ile dijital dönüsüm konusunda yönlendirildigi bilgisini veren Hisarciklioglu, “Bu yeni kavram ile KOBI’lerin dikkatlerini çekmis ve platform hizmetleriyle onlarin dijital dönüsüm konusunda karar almalarini hizlandirmis olacagiz. Akilli KOBI ile aslinda bir dijitallesme seferberligi de baslatmis oluyoruz. Bu platformu bir dijitallesme üssü, bir dijital dönüsüm merkezi olarak nitelendiriyoruz. Zira, dijitallesme ve dijital dönüsüm konusunda kamunun destekleri etkin bir ekosistem olusmasi açisindan çok önemli” diye konustu.

VISA Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel ise, KOBI’ler açisinda çok önemli bir ihtiyaç haline gelen dijitallesme konusunda TOBB ile hayata geçirdikleri Akilli KOBI platformunu sizlerle paylasmak üzere bir arada olduklarini belirterek, sunlari söyledi:

“KOBI’lere yönelik daha ete ve kemige bürünen bir dijitallesme seferberliginin son parçasini sizlere sunmak istiyoruz. TOBB isbirliginde ortaya koydugumuz Akilli KOBI platformumuz aslinda KOBI’lere tüm ihtiyaçlarini A’dan Z’ye tüm ayni çati altin karsilama imkani sunan bir platform. Dijitallesme yolculuklarinda onlara yol gösterecek, rehberlik edecek çok kapsamli bir alan tasarladik.”

Teknoloji yazari Serdar Kuzuloglu’nun açilis konusmalarindan önce sunum yaptigi toplanti Akilli KOBI platformunun Demo tanitimi ile devam etti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile