TOGG'a Güç Verecek Ortak Batarya Sirketi Siro'dan Heyet, Cumhurbaskanligi Külliyesi'nde

SiRo heyeti, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'i basta yerli batarya ürünlerinin gelistirilmesi ve üretilmesi konusundaki çalismalar olmak üzere yatirimlarla ilgili bilgilendirdi Heyet, Cumhurbaskanligi Külliyesi'ndeki görüsmeden önce, Sanayi ve Teknoloji Bakanligini ziyaretinde SiRo'nun 20 GWs'lik batarya yatirim plani ile tesvik dosyasini sundu.

Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Cumhuriyet'in 100'ncü yilinda seri üretime geçmesi planlanan Türkiye'nin Otomobili'ne (TOGG) güç verecek ortak batarya sirketi Silk Road Temiz Enerji Çözümleri (SiRo) heyetini kabul etti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligindan yapilan açiklamaya göre, 27 Aralik 2019'da Cumhurbaskani Erdogan'in tanitimi yaptigi, 18 Temmuz 2020'de yine Erdogan'in katildigi bir törenle fabrika insaati baslatilan TOGG'un en çok merak edilen parçasi bataryasi oldu.

Bu konudaki meraklari sona erdirecek önemli bir adim atildi. TOGG'a güç verecek batarya modül ve paketlerinin üretilmesi için TOGG ve Farasis Energy ortakliginda enerji depolama çözümleri gelistirmek üzere SiRo kuruldu.

SiRo, TOGG'un Gemlik'te bulunan üretim merkezinin yaninda bir fabrika kuracak. Fabrikada, yerli batarya üretimi konusunda faaliyette bulunacak olan SiRo'nun 20 GWs'lik batarya yatirim plani ve tesvik basvuru dosyasi için Sanayi ve Teknoloji Bakanliginda imzalar atildi.

Sanayi ve Teknoloji Bakani Mustafa Varank, TOGG Yönetim Kurulu Baskani Rifat Hisarciklioglu ile Farasis Energy Kurucu Ortagi ve CTO'su Keith Kepler'i kabul etti. Görüsmede Hisarciklioglu ve Kepler, yatirim plani ve tesvik basvuru dosyasini imzaladi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanligindaki görüsmede Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardimcisi Fatih Kacir, TOGG Yönetim Kurulu Baskan Yardimcisi Tuncay Özilhan, TOGG Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Nazif Zorlu, TOGG Üst Yöneticisi ve SiRo Yönetim Kurulu Baskani Gürcan Karakas, SiRo Ticari Genel Müdürü Özgür Özel, SiRo Teknik Genel Müdürü Stefan Bergold ve TOBB Genel Sekreter Yardimcisi Sarp Kalkan da hazir bulundu.

- "Enerji depolama çözümleri gelistirecegiz"

Toplantinin ardindan Bakan Varank ve beraberindekiler, Cumhurbaskanligi Külliyesi'ne geçti. Cumhurbaskani Erdogan, Bakan Varank baskanligindaki heyeti kabul etti. Görüsmede heyet, Cumhurbaskani Erdogan'i basta yerli batarya ürünlerinin gelistirilmesi ve üretilmesi konusundaki çalismalar olmak üzere yatirimlarla ilgili bilgilendirdi.

TOGG Yönetim Kurulu Baskani Hisarciklioglu, otomotiv ve otomotiv disi uygulamalar için enerji depolama çözümleri gelistirmek üzere batarya pazarinin en büyük üreticilerinden biri olan Farasis Energy ile kurduklari ortakliktan SiRo'nun dogdugunu belirtti.

SiRo adinin, Dogu ve Bati'yi birbirine baglayan ve medeniyetlerin gelismesinde önemli rol oynayan tarihi Ipek Yolu'nun Ingilizcesi olan Silk Road'dan geldigini ifade eden Hisarciklioglu, "SiRo, mobilite ekosisteminin ülkemizdeki teknolojik dönüsümüne katki saglayacak stratejik bir adim. SiRo ile TOGG'un batarya modül ve paketlerini üretecek, Türkiye ve çevre ülkelerde enerji depolama çözümleri gelistirecegiz." ifadelerini kulandi.

Hisarciklioglu, bu girisimle, Türkiye'nin enerji sistemi verimliliginin artirilmasinda öncü olmayi amaçladiklarina isaret ederek, "Enerjide disa bagimliligi azaltmayi, temiz ve verimli bir enerji sisteminin gelisimini hizlandirmayi hedefliyoruz." dedi.

Farasis Energy Kurucu Ortagi Kepler de "Türkiye’de TOGG ile birlikte hayata geçirdigimiz ortak girisim, Farasis’in önümüzdeki yillarda yurt disindaki en önemli ortakligi. Bu nedenle tüm çabalarimizi bu yeni sirketin basarili bir biçimde büyümesi için harcayacagiz." degerlendirmesinde bulundu.

- Avrupa'nin dogustan elektrikli ilk SUV'u

Türkiye'nin fikri ve sinai mülkiyet haklarina sahip oldugu, küresel ölçekte rekabetçi bir otomobil markasi yaratma hedefiyle ortaya çikan TOGG, 2022'nin son çeyreginde banttan indiginde Avrupa'nin dogustan elektrikli ilk SUV'u olacak.

TOGG, 2030 yilina kadar 5 farkli modeli de piyasaya sürecek. Ilk etapta yüzde 51 yerlilik oranina sahip elektrikli, baglantili ve yeni nesil otomobiller, Gemlik'te 1,2 milyon metrekare alana kurulu fabrikada üretilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile