Tohumda 2023 İhracat Hedefi 500 Milyon Dolar

Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Başkanı Yıldıray Gençer, 2023 yılı hedeflerinin sektör olarak bir milyon tonun üzerinde sertifikalı tohum üretmek ve 500 milyon dolarlık tohumluk ihracatı gerçekleştirmek olduğunu bildirdi.

Başkan Gençer, kamuoyunda tohumculukla ilgili yanlış bilgileri ve önyargıları gidermek amacıyla, 7 soruda "Tohumda Doğruyu Bilin İstedik" başlıklı kitapçık hazırladıklarını söyledi.

Hibrit tohumdan GDO'lu tohumluk üretimine, dış bağımlılıktan faaliyet gösteren firmalara kadar sektörle ilgili birçok konunun yanlış bilindiğini ifade eden Gençer, "İlk aşamada 10 bin adet olarak bastırdığımız kitapçık ile sektörümüzle ilgili doğruları anlatmak istedik" dedi.

Türkiye tohumculuk sektörünün her geçen yıl geliştiğini, 2014 sonu itibarıyla 75'in üzerinde ülkeye yaklaşık 150 milyon dolarlık ihracat yapıldığını ifade eden Gençer, Türkiye'nin yıllık 1,6 milyon ton olan sertifikalı tohumunun 775 bin tonunun yurtiçinde üretildiğini vurguladı.
Hibrit tohumun melez tohum anlamına geldiğini ve kamuoyunda bilindiği gibi kısır tohum olmadığını kaydeden Gençer, Türkiye'de GDO'lu tohum üretimi ve kullanımı bulunmadığını, sektörde faaliyet gösteren firmaların yüzde 97'sinin de tamamen yerli sermaye olduğunu bildirdi.
- Hibrit tohumlar kısır mıdır?
Kitapçıkta yer alan bilgilere göre, hibrit (melez) tohumlar aslında doğada var olan ve dünya kurulduğundan beri üretilen tohumlar olup, insan eliyle teknoloji kullanılarak arzu edilen amaçlara göre ıslah edilmiş tohumlardan meydana geliyor.
Hibrit tohumlardan elde edilen ikinci nesil tohumların ekiminde, yine doğal bir olay olarak melezlemeden geriye dönüş olduğundan sadece verim ve kalite açısından bazı kayıplar olabiliyor. Fakat hibrit tohum hiç döl vermeyen kısır tohum anlamına gelmiyor. Bu yüzden amacına göre elde edilen vasıfların kaybolmaması için hibrit tohumlukların her yıl yenilenmesi tercih ediliyor. Hibrit tohumlar insan sağlığına zarar vermiyor.
- GDO konusu
Türkiye'deki tohumluklarla ilgili mevcut yasalarla Genetiği Değiştirilmiş Organizmalı (GDO) tohumlukların üretimi ve her türlü ticareti yasaklanmış durumda.
Tüm tohumlukların, gümrükte hastalık, zararlı ve GDO yönünden gerekli kontrolleri ve analizleri yapılıp, yurda girişinde problem olmayan sağlıklı tohumluklara izin veriliyor.
- Sektöre, yabancı firmalar mı hakim?
Türkiye'de tohumculukla ilgili 643 firma faaliyette bulunuyor. Sermaye durumuna göre bu firmaların 623'ü yerli, 16'sı yabancı, 4'ü de ortaklık şeklinde.
Türkiye birçok sektörde olduğu gibi tohumculuk sektöründe de yabancı firma yatırımlarına ve uluslararası ticaret kuralları dahilinde tohum ticaretine açık. Üstün vasıflı tohumluklar iç tüketimdeki ürün kalitesinin iyileştirilmesinde olduğu kadar ihracata yönelik üretim amacıyla da kullanılıyor.
- Çiftçilerin kendi tohumluklarını üretmesi yasak değil
5553 Sayılı Tohumculuk Kanunu çiftçilerin kendi ihtiyaçları için ticarete konu olmamak kaydıyla yapacakları tohum üretimini kanun hükümlerinden müstesna tutuyor.
Kanuna göre çiftçilerin kendi tohumlarını üreterek kullanmasında herhangi bir hukuki engel bulunmuyor. Ayrıca, 5042 sayılı Yeni Bitki Çeşitlerine Ait Islahçı Haklarının Korunmasına İlişkin Kanun, koruma altına alınan yeni çeşitleri kullanan küçük çiftçilerin elde ettikleri ürünlerinin tohum olarak kullanılmasına izin veriyor.


Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile