Tokat Açıklaması 'Mağdur Edebiyatı Yapmıyoruz'

Tokat Açıklaması 'Mağdur Edebiyatı Yapmıyoruz'

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, AK Partililerin ‘mağdur edebiyatı yaptığı’ suçlamalarına yanıt verdi. Büyükşehir Kanunu’yla belediye gelirlerinin azaldığı yönündeki görüşünü savunan Tokat, “Mağdur edebiyatı yapmıyoruz. Bunu da bahane etmiyoruz. Gözümüz gayet kara” dedi.

Ekim ayı toplantısının bütçe görüşmelerinin yapıldığı meclis oturumu, siyasi polemikle tamamlandı.

Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, AK Parti Belediye Meclis Üyesi Hürol Önder’in ‘mağdur edebiyatı yapıyor’ yönündeki eleştirisine yanıt verdi. Tokat, “Gelirlerimiz daraldı. Mağdur edebiyatı yapmıyoruz. En çok hizmet üreten bölge belediyesiyiz. Gözümüz de gayet kara” dedi.

İstanbul’dan gece saatlerinde dönüş yaptığı için açıklamaları detaylı inceleyemediğini aktaran Tokat, Büyükşehir Kanunu sonrası gelişmeler ve genel başlıklarla cevap hakkını kullandı.

Belediyenin gelirlerinin kanunun getirdiği vergi muafiyeti nedeniyle azaldığını, bu nedenle zorlandıklarını dile getiren Tokat, “Şartlar ne olursa olsun biz hizmet üretmeye devam edeceğiz. Bundan kesinlikle taviz vermeyeceğiz. Bunun için satılması gerekiyorsa satacağız, borç bulunması gerekiyorsa borç bulacağız. Vatandaş bizden mazeret değil, çözüm bekliyor. Bu çözümün yerine getirilmesi için vergi muafiyetleri kalkıncaya kadar işimizin kolay olmadığının bilincindeyiz ama biz işimiz kolay değil diye teslim olacak da değiliz. Bununla ilgili diğer herhangi konularla ilgili ne bir mağduriyet yaratma ne de mağduriyete sığınma durumunda değiliz. Gözümüz de gayet kara” diye konuştu.

Milas Belediyesinin bahane üreten bir belediye olmadığını, ancak yasanın böyle de yorumlanabileceğini aktaran Tokat, “Özellikle mahallelerimizde yaratılan memnuniyet seviyesinin gittikçe yükselmesi en fazla gurur kaynağımız. Seçim zamanına kadar en azından yüzde 90’ınında memnuniyet seviyesi en üst şekilde sağlanacak. Bütün plan ve programlar buna göre hazırlanmış durumda ve bundan kesinlikle sapmayacağız. Bizim için önemli olan siyaseten bir şeyin lehte ya da aleyhte kullanılıyor olması değil. Kim yönetiyor, kim uyguluyor olursa olsun en uygun yasanın oluşmasına katkıda bulunmak. Kendilerine gittiğimiz bu yasayı çıkaranlar, bize seminer verenler hepsinin söylediği kimsenin içine sinen bir yasa olmadığı. Mağdur edebiyatı şöyle yapılır. Arkadaşlar ben bir şey yapamıyorum der oturursun. Sizlerin de meclis üyeliği yaptığı Milas Belediyesi şu an öyle bir belediye değil” ifadelerini kullandı.

Türkiye Orta Doğu Amme İdare Enstitüsünce Antalya, Ordu ve Şanlıurfa’yla birlikte pilot il seçilen Muğla’da Büyükşehir Kanunu’na ilişkin belediye başkanı ve başkan yardımcılarının katılımıyla gerçekleştirilen bir toplantıda Fethiye Belediye Başkanı Behcet Saatcı’nın sunum yaparken popülist tavırlar ve diğer belediye başkanlarını suçlayıcı ifadeler kullandığını ileri süren Tokat, “Geçen hafta Valilikte Türkiye Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsünün sadece belediye başkanları ve başkan yardımcılarının katıldığı bir toplantısı vardı. Özellikle büyükşehir yasası değişiklikleriyle ilgili devletimiz bu enstitüye görev vermiş ve Türkiye’de dört tane pilot il belirlenmiş. Muğla, Antalya, Ordu ve Urfa. Biz bu pilot illerden birisiyiz. Burada uzmanlar gelip toplantılar yaptılar. Biz topluma karşı mağdur edebiyatı yapmakla suçlanıyoruz ama orada Fethiye Belediye Başkanımız bir sunum yaptı. Biz konuşma yaptık, o açıkça bir sunum yaptı. Sunumunda o kadar popülist ve o kadar şov peşindeydi ki biz bile rahatsız olduk. Ama kendisinden ayrı bütün belediye başkanlarını bu yasaya karşı yeterli sesi çıkarmamakla, bu sesi çıkarmayan belediye başkanlarının da ya belediye başkanlığını bilmediğini ya memleketi sevmediğini ya da aptal olduğunu iddia etti ve ben de orada kendisini belediye başkanları hakkında konuşurken dikkatli olmaları konusunda uyardım. Kendimin bu yasanın çıktığından beri vatandaşı en doğru şekilde bilgilendirme gayreti içerisinde olan bir anlayış sergilediğimi ifade ettim” ifadelerini kullandı.

Aynı toplantıda Kavaklıdere Belediye Başkanı Mehmet Demir’in ilçe belediyelerinin yasanın bu haliyle kapatılması gerektiği yönünde söylemi bulunduğunu, buna karşı çıktıklarını, 2019 yılında vergi muafiyetleri kalkana kadar belediyelerin zorlanacağını aktaran Tokat, "Ancak bizi mağdur edebiyatı yaratmakla suçlayan değerli arkadaşlarım, keşke orada kendi belediye başkanlarınızı da bir dinleseydiniz. Kendi belediye başkanınız bizden daha çok ağlıyor. Hele hele Kavaklıdere Belediye Başkanı bu şartlarda ilçe belediyelerinin kapatılması gerektiğini iddia etti. Biz o kadar bir şey demiyoruz. Biz sadece mahalle sayısı ve kırsalı geniş olan, vergi muafiyetlerinden bu kadar etkilenen, hizmet alanı geniş olmamız nedeniyle gelir baltalamalarından en fazla nasibini almış bir belediye olarak 2019 yılında vergi muafiyetleri kalkıncaya kadar bizim ayarımızdaki belediyelerinin işlerinin zor olduğunu söylüyorum. O zamana kadar ilçe belediyelerinin radikal yöntemlerle bu gemiyi yürütmek zorunda olduklarını söylüyorum. Vergi muafiyeti kalktıktan sonra tabi ki şartlar değiştirecek. Ama önemli olan bu zamana kadar gemiyi yürütmek. Bu kadar geliri baltalanmış Milas Belediyesi ya kolunu bağlayacak, 2019 yılında vergi muafiyetlerinin kalkmasını bekleyecek ya da çalışacak. E çalışıyor da şu anda” dedi.

Tokat’ın açıklaması üzerine Önder de, kendilerinin muhalefet grubu meclis üyesi olduklarını, eleştirilerinin doğal olduğu cevabını verdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile