Tokat, 'Ask Ve Yemek' Sinema Filmine Ev Sahipligi Yapiyor

Tokat, 'Ask Ve Yemek' Sinema Filmine Ev Sahipligi Yapiyor

Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi’nin (OKA) destekleri ile tarihi ve kültürel birikimi gün yüzüne çikarilan Tokat, ’Ask ve Yemek’ sinema filmine ev sahipligi yapiyor.

Tokat ili sahip oldugu potansiyel dogrultusunda, Sanayi ve Teknoloji Bakanligi Kalkinma Ajanslari Genel Müdürlügü koordinasyonunda faaliyet gösteren OKA tarafindan kültür turizm odakli bir altyapiya kavusturuldu. Ajans öncülügünde paydaslar ile is birligi içerisinde uygulanan çesitli program ve projeler ile Tokat artik bir “Gastronomi Sehri” olarak aniliyor. Ajans destekleri ile mekânsal dönüsümün saglandigi tarihi mirasi ilin ekonomisini canlandiriyor.

Bu yönleriyle ulusal ve uluslararasi birçok organizasyona ev sahipligi yapan, program ve faaliyetlere konu olan, sinema sektöründe de yapimcilarin ve senaristlerin dikkatini çeken Tokat, bu kez de ’Ask ve Yemek’ sinema filmi çekimlerine ev sahipligi yapiyor. Filmin yapimciligini Emre Balik, yönetmenligini Müge Ugurlar yapiyor. Çekimlerinin tamaminin Tokat’ta yapilacagi ve basrollerini Hande Dogandemir ile Ugur Günes’in paylasacagi ’Ask ve Yemek’ filminin kadrosunda Hatice Aslan, Bülent Sakrak, Osman Sonant, Ceren Tasçi ve Yusuf Baymaz gibi ünlü oyuncular yer aliyor.

Gastronomi sehrinde lezzet turu

Orta Karadeniz Bölgesi’nde, özellikle gastronomi alaninda öne çikan Tokat ili, UNESCO Sehirler Agi’na gastronomi temasi ile dâhil edilmesi hedefiyle Tokat Belediyesi ve Orta Karadeniz Kalkinma Ajansi is birligiyle yürütülen çalismalar sonucunda 23 Haziran 2023 tarihinde UNESCO Türkiye Milli Komisyonu tarafindan UNESCO Sehirler Ulusal Listesi’ne dâhil edildi.

Geçen aylarda yine OKA destegiyle uygulanmaya baslanan ’Gastronomi Sehri Tokat Projesi’ de Tokat ilinin UNESCO Yaratici Sehirler Uluslararasi Listesi’ne katilabilmesine yönelik olarak 2025 yili ilk yarisina kadar gerçeklestirilmesi gereken faaliyetleri içeriyor. Proje kapsaminda Tokat gastronomisinin Türkiye ve dünya gündeminde daha fazla yer almasina yönelik çalismalari yürütecek. Tokat Belediyesi bünyesindeki ekibe danismanlik destegi saglanacak.

Tüm bu kazanimlarin yansimalarindan biri olarak degerlendirilen, Tokat’in gastronomi zenginliginin ve tarihi birikiminin tanitimina katki saglayacak olan sinema filminin oyuncu kadrosu Tokat’a özgü lezzetleri deneyimlemeyi ihmal etmedi. Oyuncular, tescilli Tokat Kebabi basta olmak üzere Tokat’in özgün yemeklerini fotograflayip sosyal medya hesaplarinda paylasti. Filmin oyunculari 5 Agustos’ta OKA Yöneyim Kurulu Üyesi, Tokat Belediye Baskani Mehmet Kemal Yazicioglu ile bir araya geldi. Bulusmadan bir fotograf paylasan Baskan Yazicioglu, “Çekimlerinin tamami kentimizde gerçeklesecek olan ’Ask ve Yemek’ konulu sinema filmi için degerli sanatçilarimizi gastronomi sehri Tokat’imizda misafir ediyoruz. Kentimizi tüm dünyaya tanitmak için üretmeye, Tokat’imiza deger katmaya devam edecegiz” dedi.



Sulu Sokak’a Hayran Kaldilar

’Ask ve Yemek’ filminin çekimleri Tokat’ta eski kent merkezini ve ayni zamanda kentin tarihi ticaret merkezini olusturan tarihi Sulu Sokak bölgesinde 4 Agustos’ta basladi.

Tokat’in kent tarihine giris kapisi olan, Ipek Yolu üzerinde bulunan Sulu Sokak Meydani ve meydana cephesi olan anitsal yapilar, OKA destekleriyle tarihi iklimin yeniden islevlendirildigi bir görünüme sahip. Tokat Sehir Müzesi ve Arkeoloji Müzesi ziyaretçilerini derin bir bilgi agiyla kadim medeniyetlerle yeniden bulustururken, Anadolu’nun ilk Türk-Islam Üniversitesi olan ve bilim tarih müzesine dönüstürülen Yagibasan Medresesi bin yil önceki gök bilim arastirmalarini görme firsati sunuyor. Ajans destekli yatirimlarin ardindan alandaki iki sehir hani da butik otel olarak hizmet vermeye basladi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile