Tokat'in Kültürel Mirasi Gelecege Tasinarak 222 Tahta Kalip Ve 30 Ürün Tescillendi

Tokat'in Kültürel Mirasi Gelecege Tasinarak 222 Tahta Kalip Ve 30 Ürün Tescillendi

Tokat Olgunlasma Enstitüsü geleneksel Tokat tahta baski desenlerini arsivleme çalismalarina basladi. 108 geleneksel ve 114 modernize edilmis desen kalibi ile 30 ürün tescil belgesi aldi.

Tokat Olgunlasma Enstitüsü 2021 yilinda tahta baski ustasi, kalip ustasi, el sanatlari ögretmeni ve görsel sanatlarda çalisan usta ögreticilerle beraber bir ekip kuruldu. Çalismalara baslayan ekip geleneksel Tokat tahta baski desenlerini hem aslina bagli kalarak hem de bazi motifleri modernize ederek arsivlenmeye basladi.

108 geleneksel 114’ü de modernize edilen tahta baski desenlerinin tescil belgesi alindi. Ayrica enstitü bünyesindeki 30 ürün de tescillendi. Geleneksele bagli kalarak tescillenen kaliplar ihlamur agacindan oyularak yapildi. Bu sayede hem kaliplar enstitü bünyesinde tescillendi hem de desenlerin vektörel arsivleri hazirlandi.

“Tescillenen kalip desenlerini kullanabilir ve sürdürülebilir hale getirdik”

222 kalip tescilini alarak desenleri kiyafetlerde ve ev tekstilinde kullanarak kullanilabilir ve sürdürülebilir hale getirdiklerini söyleyen Tokat Olgunlasma Enstitüsü Müdürü Asli Gül, “2021 yilinda baslattigimiz çalismayla tahta baski ustamiz, kalip ustamiz, el sanatlari ögretmeniniz ve görsel sanatlarda çalisan usta ögretici arkadaslarimizla beraber bir ekip kurduk. Bu ekiple beraber biz bu çalismalara önce geleneksel desenlerin bilinen yaygin Çengelköy ve Sinekli Hamamiye gibi desenlerin toparlanmasi, arsivlenmesi ve sanat tarihindeki arkadasimizin vektörel çizimleriyle bunlarin dijital ortama aktarilmasi çalismalari yapildi. Bu çalismalar modernize edilerek yeni yorumlar katildi.

Bununla ilgili de çalismalar tamamlandiktan sonra 108 tane geleneksel, 114 tane de modernize çalismayla toplam 222 adet desene tasarim tescili aldik. Tasarim tescili alindiktan sonra bu desenleri kiyafetlerde ve ev tekstilinde kullanarak kullanilabilir ve sürdürülebilir hale getirdik” dedi.

Gül, toplamda 222 tane desen tescillerinin oldugunu ifade ederek, "Bunun yani sira da kiyafetlerden de tescil aldik. Bu da masa örtüsü ve kiyafet olarak düsündügümüzde 30 adet ve ürün bazinda tescil alindi. Her tescil aldigimiz eser için kalip oyuldu. Geleneksele bagli kalarak ihlamur agacindan kaliplar oyuldu. Bunlarla ilgili de biz kendi bünyemizde arsiv hazirladik. Hem kalibimiz var, hem de desenin vektörel çizimleri arsivimizde yer almaktadir” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile