Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nin öncülüğünde Tokat Valiliği, Tokat Belediyesi ve Tokat Kent Konseyi'nin katkılarıyla düzenlenen Tokat Sempozyumu açılış programı ile başladı.
GOÜ Taşlıçiftlik Yerleşkesinde müzik dinletisinin ardından açılış konuşmasını yapan Sempozyum Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Ali Açıkel, sempozyum süresince katılımcıların Tokat’ı her yönü ile ele alacağını söyledi.
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (GOÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin ise sempozyumun bilimsel bir toplantı olmasının yanında üniversite ve şehrin de tanıtımına katkıda sağlayacağını belirterek, “Tokat’la şöyle ya da böyle ilgili her konuda çalışma yapan söyleyecek sözü olan herkesin sempozyumda yer almasını bir araya gelmesini, bilimsel bir ortamda katkı sağlamasını ve sinerji oluşturmasını amaçladık” dedi.
Tokat Belediye Başkanı Adnan Çiçek ise konuşmasında Tokatla ilgili bilimsel verilere dayalı bazı noktalarda bilgi bulmada bir takım sorunlar yaşandığına dikkat çekerek bu anlamda sempozyumun gelecek kuşaklara devredilebilecek kalıcı bir eser sağlayacağını vurguladı. Daha sonra kürsüye gelen AK Parti Tokat Milletvekili Dilek Yüksel, Tokat’ın yemek kültüründen, giyim kültürüne, tarihinden medeniyetlere beşiklik yapmış geçmişine kadar hepsinin bir profesyonel potada düşünülüp konuşulup üzerinde çalışılma yapılmasının kente ivme ve ufuk kazandıracağını her platformda dile getirdiklerini, bu anlamda sempozyumun Tokat’ın geleceği açısından önemli olduğunu ifade etti.
Son olarak kürsüye gelen Vali Mustafa Taşkesen, sempozyumda Tokat’a bakıp belki Türkiye’yi göreceklerini söyledi.
“Tokat, Türkiye’dir desem mübalağa etmiş olur muyum acaba?” diye soran Vali Taşkesen, konuşmasına şöyle devam etti: “Şöyle düşünelim. Genç ve enerji dolu ama eğitim düzeyi olması gereken altında bir nüfus. Verimli toprakları, yeşeren ama desteğe ilgiye vizyona muhtaç duyan sanayisi, toprağa gömülüp unutulmuş gibi zengin ama pek tanınmayan tarihi ve kültürü, bütün bunların ortaya koyduğu gerçek olabileceğinin olması gereğinin gerekenin uzağında kalmıştır. Tüm bu saydıklarım genel manada Türkiye içinde geçerli değil mi? Bu bilinmeyen tarih ve kültür hazinesini gelecek nesillere aktarmakta, geleceği bu hazinenin ışığı ile aydınlatmakla sorumluyuz. Atalarımızın yadigarını mahzun yalnızlıklarından çıkartıp kendi öz manaları ile yeninden yaşatmaya ama bundan da önemlisi, geçmişle övünmekten de önemlisi, Tokat’ı geçmişinden daha parlak, daha kalıcı, bir bilim kültür ve sanat yuvasına dönüştürmekle görevliyiz” dedi.
Vali Taşkesen’in konuşmasının ardından Prof. Dr. Mahmut Kaya, “Kültür Tarihimizde Tokat’ın Yeri” konulu sunum yaptı. 3 Kasım’da sona erecek olan sempozyumda sunulan bildirilerin hem kitap halinde hem de dijital ortamda GOÜ’nün web sayfasında yayımlanacağı bildirildi.
Tokat Sempozyumu
Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, “Tokat’ı geçmişinden daha parlak, daha kalıcı bir bilim kültür ve sanat yuvasına dönüştürmekle görevliyiz” dedi.