Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Teknopark A.Ş. bünyesinde kurulan Teknomer Harita Mekatronik Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti., KOSGEB’in Ar-Ge desteği ile 26 kilogram ağırlığında Octocopter adı verilen çok amaçlı aracın üretimini, proje süresi bitmeden tamamladı. Ayrıca, Teknomer Harita Mekatronik Mühendislik San. Tic. Ltd. Şti. farklı amaçlarda kullanılabilecek 5 farklı ürün daha geliştirerek satışlara başladı.
Üretilen araçlar içerisinde, işletmenin özellikle kendi yazılımlarını kullanmak suretiyle ürettikleri, bin 500 metre menzile sahip, yağmur ve kar dışında her türlü hava şartlarında uçabilen, dünya çapında eşine az rastlanan multikopter adlı İHA da bulunuyor. 20 dakika uçarak havada kalabilen ve 25 hektar alanı tarayıp fotoğraflayabilen multikopter, elde ettiği net görüntüleri bilgisayara ulaştırabiliyor. Resmi olarak 238 uçuş yapan multikoptere ‘Teknomer GEO1’ ismi verilirken, haritacılık alanında kullanılmaya başlandı. Girilen koordinatlar üzerinde uçuş yaparak fotoğraf çeken multikop, haritacılık çalışmalarında çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Ayrıca işletmenin ürettiği ürünler arasında zoom kamera, NIR, hyper spectral ve termal kameralar taşıyabilen hava araçları da bulunmakta.
Üretilen ürünler; harita, güvenlik, arama ve kurtarma, basın yayın alanları olmak üzere birçok alanda kullanılmakta. KOSGEB’in Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı kapsamında Tokat Teknopark A.Ş.’de kurulan işletme, taşınılacak yüke ve amaca göre yurtdışı emsallerinden çok daha üstün multikopterler üretmeyi hedefliyor.
Tokat'ta KOSGEB Desteği İle İHA Üretildi
Gaziosmanpaşa Üniversitesi, KOSGEB’in Ar-Ge desteği ile ‘Octocopter’ adı verilen çok amaçlı kullanım alanlarına sahip insansız hava aracı üretimini tamamladı.