Tokat'ta Musalla Ve Namazgah Kültürü Yeniden Canlaniyor

Tokat'ta Musalla Ve Namazgah Kültürü Yeniden Canlaniyor

Fatih Sultan Mehmet Han’in Kosova Prizren ve Çanakkale’de yaptirdigi namazgah örnegine bagli kalinarak geleneksel yapi malzemeler ile Tokat’ta namazgah insa ediliyor.

Selçuklu ve Osmanli dönemlerinde açik havada namaz kilmak için yapilan ibadet mekanlari Tokat’ta yeniden canlandiriliyor. Seyh-i Sirvani mezarliginda zamanla yok olan namazgah ve musalla geleneksel yöntemler ve yapi malzemeleri ile yeniden insa ediliyor. Pandemi dolayisiyla namazgah ve musalla kültürü ihtiyaç oldugu dönemde önemli bir eser kente kazandiriliyor. Tokat Belediye Baskani Eyüp Eroglu’nun talimatlari dogrultusunda yapilan çalismalarda namazgâh yapiminda sona gelindi. Üstü açik mescit seklinde yapilan namazgahin mihrap ayeti ise geleneksel yaptirildi. Hak ustasi Halil Ercan tarafindan mermer üzerine “Her nereden (yola) çikarsan yüzünü Mescid-i Harâm tarafina çevir” mealinde Bakara suresindeki 144, 149 ve 150. ayetlerinde gelen emir cümlesi yazildi. Yaklasik 2,5 ayda tamamlanan ayet vinç yardimi ile mihrap üzerine yerlestirildi.

Namazgaha özel kitabe

Namazgaha özel mihrap ayetini geleneksel yönetmelerle yazan Hakkak Halil Ercan, Selçuklu’da Osmanli’da bir kimlik niteliginde ibadethanelerin girisine kitabe ve hüsnü hat yazildigina dikkat çekti. Bu anlamda Seyh-i Srivani mezarligina yapilan namazgaha geleneksel yöntemlerle ayet yazildigini belirten Ercan, ”Selçuklu ve Osmanli üslubu hak, hak etme sanatini böyle bir yerde yeniden dirilis niteliginde canlandirildi. Yaklasik 20 yildir el isi oymacilik (hakkaklik) sanatini icra ediyorum. Bu anlamda buraya böyle bir eser kazandirmaktan mutluyum. Emegi geçenlere tesekkür ediyorum” dedi.

Ercan, namazgahlarin önemini dile getirerek, "Islam kültüründe var olan namazgahlar bir cami niteligini tasimaktadir. Ayrica önemli dini büyüklerin kabri serifler, hazirelerine yakin yerlerde ve tarihi mezarliklarda namazgah olmasina istinaden cenazelerde ayni islevsel görevi ihya eden kiymetli bir eser olmus. Hem açik hava namazgahi ve ayni zamanda cenaze namazlarinda kullanilan güzel bir mescit niteligini tasiyor. Buradaki mezarligi bütünlük saglamis” diye konustu.



Namazgah kültürü canlandiriliyor

Namazgah tamamlandiginda Seyh-i Sirvani Hz. Türbesini ziyarete gidenler namaz kilabilecek. Geleneksel ölçülerde yapilacak olan namazgahta cenaze namazlarinin yani sira mezarlik ziyaretine gideler de namaz kilabilecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile