Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nde düzenlenen Nevruz kutlamaları konferans programı ile başladı.
Konferans öncesinde konuşma yapan GOÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Şahin, Nevruz’un birlik ve beraberlikle hoşgörünün simgesi olduğunu söyledi.
Tokat Vali Mustafa Taşkesen ise Nevruz’un birlik ve beraberliğin kilitlendiği özel günlerden birisi olduğunu kaydetti.
Nevruz’un toplumsal huzurun artmasına vesile olması dileklerinde bulunan Vali Taşkesen, “Milletimizin çok ihtiyacı olduğu yeni bir diriliş hamlesine ulaşmasına olan inancımla bu güzel günün vesile olmasını diliyorum” dedi
Daha sonra kürsüye gelen Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğretim Üyesi ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Bekir Şişman ise “Nevruz’un Türk Dünyası ve Kültüründeki Yeri ve Önemi” konusunda konferans verdi. Milletleri bir birine yaklaştıran önemli bir değer olan Nevruz’un stratejik öneminin buradan kaynaklanmakta olduğunu ifade eden Şişman, “Bizim batı ile sonrada edindiğimiz yılbaşı ve doğum günü kutlamaları dışında kültürel olarak ne kadar bir benzerliğimiz vardır? Oysaki koskoca bir coğrafyada aynı gün kutlanan bir bayram söz konusudur. Bu bayram dini bayramlar dışında bu coğrafyada kutlanan en büyük bayramdır. Bu bir fırsat olarak değerlendirilmelidir. Bu imkan bugün batılı oryantalistlerin elinde olsaydı acaba nasıl değerlendirirlerdi. Bir soru işareti olarak arz ediyorum” dedi.
Nevruz’a ideolojik sahiplenmenin özüne ve işlevine aykırı düşeceğini ifade eden Şişman, “Bugünün terör ve bölücülük düşüncesiyle anlamsal olarak hiçbir ilgisi olamaz. Nevruz’u çatışma aracının bir kültürü olarak kullanmak temelde ondan asla nasiplenmiş olmamanın bir göstergesidir. Nevruz sadece Türkleri değil Avrasya coğrafyasında, bu coğrafyada yaşam alanı bulmuş milletlerin ve boylarında ortak bayramı olmuştur. Aslında bu bir zenginliktir ve Avrasya olarak tanımlayabileceğimiz bu büyük coğrafyanın ortak bir değeridir. Nevruz’un stratejisini bu oluşturmaktadır. Avrasya coğrafyasında dini bayramlar dışında yoğun şekilde en geniş katılımla kutlanan bilinen bir bayramdır. Bunu da fırsata dönüştürmek gerekir. Türkiye’nin dış politikası açısından söylüyorum ” diye konuştu.
Konferans sonrasında Vali Taşkesen, Doç. Dr. Bekir Şişman’a günün anısına teşekkür belgesi takdim etti. Konferans programının sonrasında halk oyunları gösterilerinin arından Nevruz ateşini Tokat protokolü birlikte yaktı. Vali Taşkesen başta olmak üzere nevruz ateşinden atlayan protokol üyeleri yumurta tokuşturdu. Nevruz ateşinden atlayarak öğrenciler daha sonra müzik eşliğinde doyasıya eğlendi. Kutlamalara katılanlara geleneksel döner, pilav, helva ve ayran ikramı yapıldı .
Tokat’ta Nevruz Bayramı
Tokat’ta “Nevruz Bayramı” kutlamaları renkli görüntülere sahne oldu.