Tokat'ta Unutulmus 532 Yillik Osmanli Gelenegi Yeniden Hayat Bulacak

Tokat'ta Unutulmus 532 Yillik Osmanli Gelenegi Yeniden Hayat Bulacak

Osmanli’nin zengin mirasini günümüze tasiyan Tokat, tarihi bir gelenegi yeniden hayata geçiriyor. Gülbahar Hatun Imaretinde her cuma günü ahaliye ikram edilen zerde tatlisi, yüzyillar sonra tekrar sofralara konuk olacak. Tokat Vakiflar Bölge Müdürlügü’nün öncülügünde baslatilan bu anlamli girisim, geçmisten günümüze uzanan bir lezzet gelenegini yasatarak Tokat’in kültürel mirasina katki saglayacak.

Tokat’in tarihine isik tutan Gülbahar Hatun Imaretinde, yüzyillar öncesine dayanan bir gelenek canlanacak. Osmanli döneminde baslayan ve günümüze kadar gelen bir vakfiye hükmü geregi, her cuma günü ahaliye zerde tatlisi ikrami yapiliyordu. Bu tarihi gelenegi yeniden hayata geçirmek için Tokat Vakiflar Bölge Müdürlügü tarafindan yapilan çalismalar neticesinde, ecdadin tükettigi ve Kanuni Sultan Süleyman’in ogullari Bayezid ve Cihangir’in sünnet dügününde de yer alan zerde tatlisi, artik Tokat halkina yeniden sunulacak. Tokat’ta bir asçi yaklasik 2 aydir zerde tatlisinin yapimi için egitim aliyor. Ramazana kadar en iyi lezzeti ve kivami tutturmak için çalismalarina hiz veren asçi Koray Yönel, tarihi mirasa sahip çikmanin da mutlulugunu yasiyor.

“532 yillik gelenegi Tokat’ta yasatacagiz”

Ihlas Haber Ajansina özel açiklamalarda bulunan Tokat Vakiflar Bölge Müdürü Sebahattin Erdogan, Gülbahar Hatun Imaretinde her cuma günü zerde tatlisinin ikram edilecegini belirterek sunlari söyledi: “1492 yilinda 2. Bayezid tarafindan kaleme alinan vakfiyede ‘Dini bayramlarda ve her cuma günü bolca zerde tatlisi yapilarak halka ikram edile’ hükmü bulunmaktadir. Vâkifin iradesine uygun olarak Gülbahar Hatun Imaretinde Ramazan ayiyla birlikte her cuma günü Zerde tatlisini yaparak Tokat halkina ikram edecegiz. Bu tatli Osmanli saray mutfaginin bir tatlisidir. Bunu da nereden anliyoruz? Kanuni Sultan Süleyman’in çocuklari Bayezid ve Cihangir’in sünnet dügünü menüsünde zerde tatlisi bulunuyor. Ecdat bu menüde bulunan tatliyi halka ikram etmek için de Gülbahar Hatun Imaretinde her cuma günü ikram edilmesini sart buyurmustur. Vakiflar Genel Müdürlügümüzün almis oldugu karar geregi 81 ilde verecegimiz iftar etkinlikleri kapsaminda biz de Tokat Vakiflar Bölge Müdürlügü olarak Gülbahar Hatun Imaretinde verecegimiz iftarda her cuma günü menümüzde zerde tatlisini halkimizin ikramina sunacagiz. Tatlimiz ayni sekilde Ramazan ayi boyunca her Cuma 400 kisiye ikram edilecek olup Ramazan ayindan sonra da Gülbahar Hatun Imaretimiz Tokat Halkinin hizmetine sunulacak. Ramazan sonrasinda da günlük bin kisilik yemek ikraminda bulunacagiz. Ve her cuma günü yine menümüzde vâkifin iradesine uygun olarak zerde tatlisi ikraminda bulunacagiz. Zerde tatlisi biraz daha hafif. Asureye göre biraz daha malzemesi az. Ama besleyiciligi ve kivami konusunda genel olarak halkin unutmus oldugu ama geleneksel olarak bu cografyada eski dönemden beri ikram edilen bir tatlidir. Bizler de Zerde tatlisinin en güzel kivam ve en güzel lezzetini yakalamak için yaklasik iki aydir çesitli denemeler yaptik. En güzel sekline, en güzel kivamina, en güzel lezzete tutturmak için gayretler sarf ettik. Insallah önümüzdeki cuma gününden itibaren halkimizin damak tadina sunacagiz” dedi.



“En iyi kivam ve lezzeti almak için 2 aydir egitim aldim”

Imaretin asçisi Koray Yönel ise, zerde tatlisinin yapimi için yaklasik iki aydir egitim aldiklarini ve en uygun kivami bulduklarini dile getirdi. Ramazan ayi boyunca Tokat halkina zerde tatlisi ikram edilecegini belirten Yönel, bu gelenegi yasatmaktan dolayi mutlu olduklarini ifade etti.

Gülbahar Hatun Imaretinde yeniden baslayacak olan bu gelenegin, Tokat’in kültürel mirasina katki saglamasi ve geçmisten günümüze uzanan bir lezzet gelenegini yasatmasi bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile