Tokat Müze Müdürlüğü görevlilerince yapılan temizlik çalışmaları, 10 gün sürdü. Görevliler, önceki yıllarda kazı çalışmalarının yürütüldüğü alandaki otları topladı. Tokat Valisi Mustafa Taşkesen, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sebastapolis Antik Kenti'nde 31 Ekim'de başlatılan temizlik çalışmalarının 9 Kasım'da tamamlandığını belirtti.
Sebastapolis'in tarihinin, Geç Roma ve Erken Bizans dönemine kadar dayandığını anlatan Taşkesen, ''Uzmanların, Sebastapolis Antik Kenti'nin Efes ayarında zengin bir kent olduğu yönünde görüşleri var'' dedi.
Antik kentte ilk kazı çalışmasının 1987-1990 yılları arasında yapıldığını hatırlatan Taşkesen, şunları söyledi:
''Çalışmalarda önemli buluntulara rastlanmış. Özellikle mozaik anlamında bulgulara rastlanınca, bunlar gün yüzüne çıkarılmış ve koruma altına alınmış. Günümüzde de temizlik ve sondaj çalışmaları devam ediyor. Sebastapolis Antik Kenti ile ilgili Kültür ve Turizm Bakanlığı'mıza proje sunacağız. Sunacağımız kazı projesinin kabul edilmesinden itibaren Sebastapolis Antik Kenti, diğer zenginlikleriyle gün yüzüne çıkarılacaktır diye düşünüyorum. Sebastapolis Antik Kenti'nin gün yüzüne çıkmasıyla Sulusaray önemli bir turizm kenti olacak.''
-''Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın önemli destekleri var''-
Tokat'ın bir kültür kenti olduğunu vurgulayan Taşkesen, ''Tokat'ın eskiden gelen kültür kenti özelliği günümüzde de sürüyor. İlimizde Selçuklular, İlhanlılar, Osmanlılara ait eski eserlerin restorasyonu Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yapılmaktadır. Tokat, Sebastapolis Antik Kenti'nin bütün unsurlarıyla gün yüzüne çıkarılmasıyla, 5 bin yıllık tarihin dar alanda gezilebileceği ender illerden biri olacak. Sebastapolis Antik Kenti'nde kamulaştırma çalışmaları sürüyor. Bu imkan meselesi. Kültür ve Turizm Bakanlığı'mızın kamulaştırma çalışmalarında önemli destekleri var. İl Özel İdaremizden kamulaştırma için belli bir bütçe ayırıyoruz. Tokat, Türkiye'de en fazla tarihi eve sahip ilimiz. Sadece Zile'de 3 bin 600 tarihi evimiz var'' diye konuştu.
-Sebastapolis Antik Kenti-
Kuruluşu kesin olarak bilinmeyen Sebastapolis Antik Kenti'nin, bazı kaynaklarda milattan önce birinci yüzyılda kurulduğu belirtiliyor. Roma İmparatoru Trajan zamanında, milattan sonra 98-117 yıllarında, Pontus Galatius ve Polemoniacus eyaletlerinden ayrılarak Cappadocia eyaletine dahil edildiği bildirilen antik kentin, o dönem geçiş yolları üzerinde bulunması ve bugün de kullanılan termal kaynaklar sayesinde 2 bin yıl kadar önce Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olduğu anlatılıyor.
Roma İmparatorluğu döneminde çok az şehrin sahip olduğu zenginliğin bir göstergesi olarak para basma yetkisine sahip olduğu ifade edilen Sebastapolis'in, büyük savaşlar, yıkımlar, afetler ve geçiş yollarının değişmesi sonucu eski önemini kaybettiği, zamanla unutulduğu kaydediliyor.
Yayıncı: Ahmet Ekici
Tokat Valisi Taşkesen Açıklaması
Ekber Türkoğlu - Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti'nde temizlik çalışması yapıldı.