TOKI'de Çizik Bile Yok, Yani Basindaki Binalar Agir Hasarli

TOKI'de Çizik Bile Yok, Yani Basindaki Binalar Agir Hasarli

Adana’da yasanan depremde Sariçam ilçesinde bulunun bir çok binada agir hasar olusurken, hemen yani baslarinda bulunan TOKI konutlarinda bir çizik bile olmamasi dikkat çekti.

6 Subat günü merkez üssü Kahramanmaras’in Elbistan ve Pazarcik ilçelerinde meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklügündeki depremde Adana’da 13 bina yikilirken 418 kisi hayatini kaybetti 34 kisi de kurtarildi. Yikilan 13 binani yani sira çok sayida bina da agir ya da orta hasarli raporu aldi. Bu depremde en çok hasar ise 5 yil önce yapilasmaya açilan Sariçam ilçesine bagli Gültepe, Çarkipare, Osmangazi, Ertugrulgazi ve Yesiltepe Mahallelerinde meydana geldi. Ilçede yikilan bina olmadi ancak bir çok bina ya agir hasarli ya da orta hasarli. Ayni ilçede bulunan ve 15 yil önce yapilan TOKI konutlarinda ise bir çizik olmamasi vatandasi çileden çikardi. TOKI konutlarinin bulundugu Osmangazi Mahallesinde konutlarin hemen karsisinda ve yaninda bulunan binalarda duvarlarda çatlak ve yikim olusurken TOKI’de hiçbir sey olmamasi dikkat çekti. Bu durum dron ile çekilen görüntülerde de gün yüzüne çikti.

Osmangazi Mahalle Muhtari Mehmet Can, mahallede ve ilçede çok sayida hasarli bina oldugunu, görevlilerle bunlari tek tek tespit ettiklerini, vatandaslarin evlerine girmeye korktugunu söyleyerek, “Ilçede ve mahallemizde yikilin bina olmadi ama çok hasarli bina var. Bu binalarin yeni yapilmasina ragmen hasarli olmasi tepki topluyor. Buna ragmen 15 yil önce yapilan TOKI’lerde hiç hasar yok. Gerçekten devletimiz çok saglam binalar yapmis. Bu depremlerde bunu test olmus olduk. Sadece burada degil diger deprem bölgelerinde de TOKI’lerde hiçbir sey yok. Ancak yeni bir iki yillik binalarda bile burada hasar var” dedi.

Depremde evi çatlayan ve bir çok malzemesi kullanilamayacak duruma gelen Mehtap Tastan ise, “3 çocukla sokakta kaldik. Arabada yatip kalkiyoruz. Bazen akrabalarimiza gidiyoruz. Ne yapacagimizi bilmiyoruz. Bizim bina iki yil önce yapildi. Hemen karsimizda 15 yil önce yapilan TOKI konutlari var. Orada bir sey yok bizim bina döküldü. TOKI aslanlar gibi duruyor biz evsiz kaldik. Keske TOKI’den ev alsaydim” diye konustu.

60 yasindaki Hakime Temiz’de Sariçam ilçesinde yeni aldigi binanin zarar gördügünü akrabalarda kaldigini onlarinda her gün “ne zaman gideceksiniz” diye sordugunu, çok zor durumda kaldigini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile