TOKİ'yi kumbara gibi görüyorlar

On binlerce kişinin katıldığı kurada Toplu Konut İdaresi'nden (TOKİ) ev almaya hak kazananlardan bazıları krizde farklı bir taleple idarenin kapısını çaldı. TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, 8 bin konutun iade edilmesini 'çok yüksek' şeklinde değerlendirerek, 'İlk defa bu yıl iadelerde artış görüldü.' diye konuştu.

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi'nin sattığı konutlarda iade miktarı, 2008 yılından itibaren artmaya başladı. İadelerin daha çok sosyal konut projelerinde yoğunlaşması dikkat çekerken, iade edenlerin yüzde 70'ten fazlası, "ödeme güçlüğünü" gerekçe gösterdi. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Erdoğan Bayraktar, 2009 yılında tüketicilerin 8 bin konutu kendilerine iade ettiğini açıkladı. İade edilen konut sayısında ilk defa 2009'da artış görüldüğünü belirten Bayraktar, "Geçen yıl 8 bin konut iade edildi. Bu, TOKİ için büyük rakam." dedi. İadelerin konutları beğenmemekten, gecikmeden veya maddi imkansızlıklar sebebiyle görüldüğünü belirten Bayraktar, "İade edenlere parayı hemen geri veriyoruz. Bazen de bizi kumbara gibi görüyorlar. Parayı alıp başka yere yatırım yapıyorlar. Evini beğenmeyenler, taksitlerini ödeyemeyenler, biriken parasını başka bir yerde değerlendirmek isteyenler ve tüketici yasasının getirdiği kolaylıklar nedeniyle bu iadeleri artırdı." diye konuştu. TOKİ Başkanı Bayraktar bu açıklamayı, Bursa'da Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği'nin (GYODER) Gelişen Kentler Zirvesi'ndeki konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını cevaplandırırken yaptı.

Tüketici Kanunu'nun sağladığı hakların konutların iadesini kolaylaştırdığını ifade eden Bayraktar, 2008'de 46 bin adet konut satan TOKİ'nin 2009'daki satış rakamının 44 bine düştüğünü açıkladı. Bayraktar, "2009'da satış adedimiz 44 bine düştü. Ancak cirosal kaybımız olmadı. Özellikle İstanbul'da Kayabaşı'ndaki konut satışlarımız hasılatımızı yükseltti. Toplam 65 bin konutun bulunduğu Kayabaşı projesinden 18 bin konut sattık. İstanbul'daki fiyatlar Anadolu'ya göre yüksek olduğu için hasılatımız da yükseldi." dedi. Kriz döneminde konut satışlarının düştüğünü belirten Bayraktar, ancak 2009'un son iki ayından itibaren satışların normale döndüğünü dile getirdi.

Krizde konut satışlarında yaşanan yüzde 4'lük düşüşe rağmen 2010 yılında satış adedini yükseltmeyi hedeflediklerini ifade eden TOKİ Başkanı Erdoğan Bayraktar, bu kapsamda 2010'da 80 bin konut üretip bunun 65 binini satmayı düşündüklerini söyledi. Son 7 yılda 410 bin konut ürettiklerini ve 2011'de bu rakamı 500 bine taşıyacaklarını aktaran Bayraktar, bu yıl özellikle alt gelir grubu ve kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vereceklerini kaydetti. Bu doğrultuda dar gelirliyi ev sahibi yapmak için başlattıkları peşinatsız ve 100 TL aylık taksitli konut satışlarının 18 bine dayandığını dile getiren Bayraktar, "Hedefimiz bu rakamı 60-70 bine çıkarmaktır." diye konuştu. Körfez Köprü Geçiş Projesi'yle İstanbul ile Bursa arasının 1 saate ineceğini hatırlatan Bayraktar, burada hedefin İstanbul, Bursa ve İzmir'i birbiriyle bütünleştirmek olduğunu kaydetti.

Hong Konglu yatırımcılar bursa'ya geliyor

Bayraktar, 5216 sayılı yasa ile Türkiye genelindeki 16 büyükşehrin düzensiz yapılaşmadan kurtarıldığını belirtti. Bayraktar, "Yasayla şehir planlaması büyükşehir belediyelerine geçti ve biz de daha rahat çalışabiliyoruz. Ancak bu yasa nüfusu 200 binin üzerinde olan ancak büyükşehir olamayan Denizli, Trabzon, Sivas, Manisa, Tokat, Hatay gibi iller için de geçerli olmalı." şeklinde konuştu. Arsa muafiyetiyle 75 milyon liralık kazanç sağlayacaklarına dair sorularla ilgili de Bayraktar, "Bu rakamı şimdi sizden öğreniyorum." karşılığını verdi. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ise kentsel dönüşüm planlarına ağırlık verdiklerini açıkladı. Altepe, "Projelerde özellikle yabancı yatırımcılardan teklif alıyoruz. Hong Kong'dan bile yatırımcılar geliyor. 11 tane beş yıldızlı otel büyük bir hızla yapılıyor. Ayrıca 15 bin ve 35 bin metrekarelik 5 ve 7 yıldızlı otel yapılabilecek iki arsayı satışa çıkardık." diye konuştu.

Ağaoğlu, Borsaya daveti kabul etti

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vedat Akgiray ise inşaat şirketlerinin Borsa'ya girişini kolaylaştırdıklarını açıkladı. "Köseoğlu'nu, Ağaoğlu'nu, Beyoğlu'nu da borsaya bekliyoruz." diyen Akgiray'ın konuşmasını Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu da dinleyenler arasındaydı. Toplantıdan sonra Ali Ağaoğlu Zaman'a yaptığı açıklamada, "Gerekli mesajı aldım. 2010 yılı içinde biz de Borsa'ya gireceğiz." dedi.

İnşaat ve gayrimenkul şirketlerinin Borsa'ya girişlerini kolaylaştırmak için halka açıklık oranını yüzde 49'dan yüzde 25'e indirdiklerini belirten Akgiray, ayrıca gayrimenkul yatırım ortaklığı (GYO) şirketlerinin yönetim kurulunda üye olabilmek için profesör olma şartını da kaldırdıklarını açıkladı. Akgiray, "Bu düzenlemelerden sonra artık Köseoğlu'nu da Ağaoğlu'nu da, Beyoğlu'nu da Borsa'ya bekliyoruz." şeklinde konuştu. GYODER Başkanı Turgay Tanes de 2009 yılında küçülen gayrimenkul sektörü için 2010 yılının toparlanma yılı olacağını kaydetti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile