Tokyo Valisi'nden Olimpiyatlar İçin 'huntington'lı Savunma

Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin (IOC) değerlendirme komisyonu, 2020 Olimpiyatlar Oyunları'na ev sahipliği yapmak isteyen Japonya'nın başkenti Tokyo'daki incelemelerini tamamladı.

Komisyon, halkın olimpiyatlar için verdiği destekten ve yapılan sunumlardan etkilendiklerini açıkladı.

Tokyo Olimpiyat Komitesi'nin basın toplantısı sırasında Tokyo Vali İnose Naoki, "Medeniyetler Çatışması" adlı kitabıyla meşhur olan ABD'li profesör Samuel Huntington'ın Japonya hakkındaki ifadeleriyle kentin olimpiyat başvurusunu savunması şaşırttı.Olimpiyat Komitesi Başkan Yardımcısı Craig Reedie'in başkanlığındaki heyet, 4 gün boyunca Tokyo'yu gezdi. Olimpiyat oyunlarının yapılacağı bölgeleri ve tesisleri gezen komite, İmparator ailesi, hükümet üyeleri ve iş çevrelerinden önemli isimlerle bir araya geldi. Ziyaretlerini tamamlayan komisyon, bugün basının karşısına geçti. Komisyon Başkanı Reedie, olimpiyat oyunlarının milyon dolarlık bir iş olduğunu, ev sahibi ülkeye pek çok kez kazandırdığına dikkat çekerek değerlendirme sürecine verdikleri öneme vurgu yaptı. Halkın ve hükümetin büyük desteğini bizzat gördüklerini belirten Reedie, "Olimpiyat heyecanını da bu şekilde görmüş olduk." ifadelerini kullandı. Reedie, kısa süren açıklamasının ardından basının sorularını yanıtladı. Bir basın mensubunun "Japonya'da sizi en etkileyen şey nedir?" şeklindeki sorusuna karşı Reedie, "Avrupa'dan gelen biri olarak, burada havanın güzel olduğunu söylemeliyim." diye cevap vermesi gülüşmelere yol açtı. Craig Reedie, "En etkilendiğimiz şey, sunumların kalitesiydi." dedi.

Sunumların güzel bir şekilde yapıldığını ve sorulara açık bir şekilde cevap verildiğini kaydeden Reedie, iş çevrelerinin verdiği desteğin de önemli olduğunu kaydetti.

Sporcularla yaptıkları direkt görüşmelerin de başvuru süreci açısından "yararlı olduğunu" kaydetti.

Tokyo'nun 2016 Olimpiyat Oyunları'na başvuru yaptığını ancak Rio de Janeiro karşısında yenilgiye uğradıklarını hatırlatan bir basın mensubu, Tokyo'nun bu seferki başvurusunda neyin farklı olduğunu sordu. Reedie, iki başvuruyu da ayrı ayrı değerlendirdiklerini belirterek yorum yapmaktan kaçındı.Komisyon Başkanı Reedie, Japonya'nın diğer ülkelerle olan sorunlarını değerlendirme noktasında olmadıklarını da kaydetti.

Japonya, Çin ve Güney Kore ile ada sorunları yaşıyor. Reedie, ayrıca radyasyon tehdidine yönelik bilgiler aldıklarını ve bunları not ettiklerini söyledi.

Japonya'nın dört günlük süre zarfında kendilerine gösterdikleri vizyonu ve konseptin önemli olduğunu vurgulayan Reedie, "Bu vizyonu sürdürmeleri de önemli." diye konuştu.

"TAKIM RUHUNU GÖSTERDİK"Değerlendirme Komisyonu'nun ardından Tokyo Olimpiyat Komitesi bir basın toplantısı düzenledi.

Tokyo Vali İnose Naoki, Tokyo'yu en iyi şekilde anlattıklarını belirterek, "Bu hafta güzel geçti." diye konuştu.

Vali Naoki, "Tokyo'da gelişmiş ulaşım hizmetleri, yüksek teknoloji ve büyük bir güvenlik olduğunu gösterdik." ifadelerini kullandı. Değerlendirme Komisyonu'na başkentteki heyecanı gösterdiklerine "emin olduğunu" vurgulayan Naoki, bunu 6 ay daha sürdürmeleri gerektiğini belirtti.

Tokyo 2020 Komitesi Başkanı Tsunekazu Takeda, komiteye başarılı bir şekilde vizyonlarını gösterdiklerine emin olduğunu ifade ederek bu aşamayı "çok olumlu duygularla" geçtiklerini söyledi.

Tokyo Valisi Naoki, soru-cevap kısmında 2016 başvurusunun başarısızlıkla sonuçlanmasından ders çıkardıklarını söyledi.

Naoki, "O süreçte eksiklerimizi gördük. Bu sefer hayatın tüm katmanlarıyla 'Japonya Takım Ruhunu' göstermeyi başardık. Sanıyorum bu olimpiyat komitesini etkilemiştir." dedi.

Naoki İnose, Japonya'nın diğer ülkelerle yaşadığı sorunları cevaplayacak konumda olmadığını belirtti.

Ancak Çin'in başkenti Pekin'de yaşanan hava kirliliğine karşı Tokyo olarak yardım etmeye çalıştıklarını vurgulayarak iki başkent arasındaki olumlu havaya dikkat çekti. Tokyo 2020 Komitesi Başkanı Tsunekazu Takeda, radyasyon tehdidine karşı komiteye bilgi verdiklerini kaydetti.

Takeda, "Küresel standartlara göre Tokyo'daki radyasyon seviyesi düşük. Tokyo'da radyasyon tehdidi yok." dedi.

TOKYO'DAN LONDRA SAVUNMASIYabancı bir basın mensubunun, "Tokyo, olimpiyat komitesine duygusal olarak ne hitap etti?" sorusu Tokyo Olimpiyat Komitesi'ni şaşırttı. Tokyo 2020 Komitesi Başkanı Takeda, 2012 Olimpiyat Oyunları'nı başarılı bir şekilde gerçekleştiren Londra'yı hatırlatarak benzer bir başarıyı kendilerinin de yakalayacağını savundu. Japon bir basın mensubunun, Takeda'nın açıklamasının yetersiz olduğunu belirterek aynı soruyu sorması üzerine, "Olimpiyat oyunlarını güvenli bir ortamda sağlam bir şekilde yapacaklarını" kaydetti.

VALİDEN HUNTINGON'LI SAVUNMATokyo Valisi İnose Naoki ise başvuru süreçlerini ABD'li Profesör Samuel Huntington'ın Japonya medeniyeti hakkında yazdıklarını anlatarak savundu. Naoki, "Huntington kitabında Japonya'nın tek vücut bir ülke olduğundan bahsediyor. Bağımsız bir medeniyeti olduğunu, ne Avrupalı ne de Asyalı olduğunu belirtiyor. Japonların 'kendi şahsına münhasır bir medeniyeti' olduğunu kaydediyor. Kamil olduğunu da ifade ediyor. Bunları olimpiyat komitesine de söyledim." dedi.

Londra'nın olimpiyat oyunlarını üçüncü kez gerçekleştirdiğini hatırlatan İnose Naoki, "Başvuru süreçlerine duygusal bir yan yoktu." dedi.

Tokyo Olimpiyat Komitesi, Japon gazetecilerin olimpiyat bütçesi konusundaki yoğun sorularını da cevaplamakta zorlandı .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile