Tolon: Perinçek İle Aynı Panelde Konuşmacı Olduğumu Bilmiyordum

Ergenekon sanığı emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Ergenekon davasının tutuklu sanığı Doğu Perinçek ile Antalya`da düzenlenen bir panele birlikte katılmalarının sorulması üzerine, Perinçek ile aynı panelde konuşmacı olarak yer aldığımı bilmediğini söyledi.


İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen ikinci Ergenekon davasında ilk kez orgeneral rütbesinde çapraz sorgusu yapılan emekli Orgeneral Hurşit Tolon, Savcı Mehmet Ali Pekgüzel tarafından sorgulanmaya devam etti. Hurşit Tolon, Pekgüzel`in, sanıklardan tanıyıp tanımadığını sorduğu birçok kişiyi tanımadığını söyledi.
Savcı Pekgüzel, "Ankara merkezli Kuvva-i Milliye Derneği var. İstanbul temsilcisi Oktay Yıldırım. Bir de İstanbul merkezli Kuvva-i Milliye 1919 derneği var. Genel Başkanı Mehmet Fikri Karadağ. Bu kişileri tanır mısınız?" diye sordu. Ergenekon ana davasının sanıkları olan Yıldırım ve Karadağ ile bir irtibatının bulunmadığını ve kendilerini tanımadığını söyleyen Tolon, "Benim 1. Ordu Komutanı olduğum dönemde Fikri Karadağ bir yerde görevli ise bilmem mümkün değil." diye konuştu.


`GİZLİ TANIĞIN İFADELERİ SÖYLENTİDEN İBARET`
`Gizli tanık 17`nin ifadeleri hatırlatılan Tolon, gizli tanık ifadelerinin tamamen söylentiden ibaret ve hukuken geçerli olmayan ifadeler olduğunu kaydetti. Ankara`daki Kent Otel toplantılarının sorulduğu Tolon, söz konusu toplantıya milletvekilleri, yüksek yargı mensupları eski bakanlar, valiler, yerel yöneticilerin katıldığını anlatarak, kapısının sürekli
açık olduğu bu toplantılar sırasında garsonların da çalıştığını söyledi.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel`in bu toplantılarda zaman ve mekanı kimin belirlediği ve organizasyonun kim tarafından yapıldığı sorulan Tolon, toplantılarda önceden belirlenen bir gündem olmadığını kaydetti. Tolon, bir toplantılara dava sanıklarından kimlerin katıldığı sorusuna da Mustafa Balbay, emekli Tümgeneral Erdal Şenel`in katıldığını ve bunların dışında hatırlamadığı isimler olabileceğini anlatarak, fotoğraflarının gösterilmesi halinde hatırladıklarını söyleyebileceğini ifade etti.

Sanık Sinan Aygün`ün, başkanlığını yürüttüğü Ankara Ticaret Odası`nın toplantılarına kendisini davet ettiği şeklinde ifadesi olduğu hatırlatılan Tolon, "Sinan Aygün ile Ankara`da sivil toplum örgütlerinin toplantılarına sık katılmam nedeniyle tanıştım. Beni de bir plaket sunumu için çağırmışlardı. Türkiye`nin jeopolitik durumu ya da terörle mücadele konusunda konuşmuşumdur. Çünkü bu konularda konuşma yapardım." diye konuştu.


`DOĞU PERİNÇEK İLE AYNI PANELDE KONUŞMACI OLDUĞUMU BİLMİYORDUM`
Ergenekon ana davası sanığı Doğu Perinçek ile nasıl tanıştığı şeklindeki soruya ise Tolon, "1970 yılındı teğmen rütbesiyle karakol komutanlığı yaparken Refahiye Erzincan arasında Doğu Perinçek`in yakalanması için kontrol noktaları oluşturduk. Ancak o zaman kendisini tanımıyordum ve görmedim. Seneler sonra 2007 yılında Ankara`dan Antalya`ya uçak yolculuğu yaparken yan yana denk geldik. Hatta kendisine de `bakın sizi 1970 yılında arayan birliğin komutanıydım` dedim. Antalya`da nereye gittiğimi söylemedim. Ona da nereye gittiğini sormadım. Konferansa davetliyim diye gittim. Ancak panelist olduğumu söylediler. Oraya vardığımda Doğu Perinçek`in de aynı panele katıldığını gördüm, bilmiyordum. Panele ayrıca Agay Oktay Güner ve Turan Çömez de katıldı." diye konuştu.

Bunun üzerine Savcı Pekgüzel, "Neden gittiğiniz panellere kimin katılacağını sormuyorsunuz? Organizasyonla ilgili bilgi neden almadınız?" diye sordu. Tolon, Antalya`ya konferans için davet edildiğini, bu nedenle araştırmadığını, gittiğinde panelist olduğunu gördüğünü söyledi. Pekgüzel, "Her davet edildiğiniz yere gider misiniz?" diye sordu. Tolon, "Üniversiteler çağırıyorsa devletin resmi bir kuruluşudur ve giderim." diye konuştu.

Hurşit Tolon’un savcılık ifadesinde, 1. Ergenekon davasının tutuklu sanığı Doğu Perinçek`in, kendisine İşçi Parti Genel Başkanlığı teklifini yaptığı görüşmeyi hatırlatan Savcı Pekgüzel, "Bunu açar mısınız?" diye sordu. Tolon, "Açık zaten." diye cevap verdi. Savcı’nın ısrarla açıklamasını istemesi üzerine Tolon, Perinçek’in, "Önemli bir konuda sizinle görüşmek istiyorum" diyerek kendini aradığı bilgisini verdi. Bu konuşma üzerine Perinçek ile görüştüğünü anlatan Tolon, Perinçek’in İşçi Partisi`nden aday olması için kendisine teklif getirdiğini söyledi. Tolon, Perinçek ile olan diyaloğunu ise, "Siz şimdi buraya beni davet ettiniz. Ben siyasetten anlamam. Yüzde 0.1 ile yüzde 1 arasında değişen bir oy potansiyeliniz var. Beni veya başkasını da koysanız oy potansiyelinizi yüzde 10’a mı çıkarmayı düşünüyorsunuz? dedim. İşçi Partisi ifadesinin halkın genelinin zihninde ne oluşturduğunu biliyorsunuz, dedim. O da, alınganlık gösterip, ‘E o zaman siz gelin partinin başına, ismini de değiştirin’ dedi." ifadelerini kullandı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile