Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca yürütülen ve Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Otizm Eylem Planı, otizm alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları tarafından memnuniyetle karşılandı. Türkiye genelinde 1 milyon otizmli ile birlikte dolaylı olarak 4 milyon kişiyi ilgilendiren Otizm Eylem Planı, OSB olanların, toplumsal hizmetlerden diğer bireylerle eşit yararlanmasını sağlamak ve bağımsız biçimde toplumsal yaşamın her alanına katılımlarını kolaylaştırmak amacıyla hazırlandı. İçeriğinde 6 ana başlık altında 26 tedbir yer alan Otizm Eylem Planı otizm konusunda farkındalık oluşturmayı ve kurumlar arasında işbirliğini artırmayı amaçlıyor.
TOM’dan teşekkür
Türkiye genelinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarının bir çatı altında birleştiği, gönüllülük esasına dayalı olarak çalışan TOM Yönetim Kurulu yayınladıkları bir mesajla, Otizm Eylem Planı’na teşekkür etti. TOM tarafından ortak imza edilen açıklamada, Otizm Eylem Planı’nın Türkiye genelindeki tüm otizmli bireyler ve onların yakınları tarafından büyük bir sevinçle karşılandığı ve geleceğe umutla bakmalarını sağlandığı ifade edildi. Türkiye Otizm Meclisi tarafından yayınlanan teşekkür metninde, "3 Aralık 2016, Dünya Engelliler Günü’nde kamuoyuna açıklanarak yürürlüğe giren, Otizm Spektrum Bozukluğu Olan Bireylere Yönelik Ulusal Eylem Planı otizmle ilgilenen sivil toplum kuruluşları ve Otizmli bireyler ile aileleri tarafından memnuniyetle karşılanmıştır. Bu son derece önemli eylem planının temellerinde, otizm konusunda çalışan sivil toplum kuruluşlarının ve devletin ilgili birimlerinin yaklaşık 10 yıl süren çabaları ve özverileri bulunmaktadır. Türkiye genelinde otizm konusunda faaliyet gösteren tüm sivil toplum kuruluşlarını tek bir çatı altında toplayan Türkiye Otizm Meclisi olarak, başta bu planın yürürlüğe girmesi sözünü veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere, Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım, Sayın Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Dr. Fatma Betül Sayan Kaya’ya ve emeği geçen tüm yetkililere teşekkürlerimizi sunarız. Türkiye Otizm Meclisi olarak bu planın her zaman destekçisi ve takipçisi olacağız" ifadelerine yer verildi.
Kısa adı TOM olan Türkiye Otizm Meclisi bünyesinde ülke genelinde faaliyet gösteren 50 otizm derneği ve vakfı bulunuyor. TOM Yönetim Kurulunda ise; Otizm Dernekleri Federasyonu (ODFED), Anadolu Otizm Federasyonu (ANOFED), Otizm Engelli Dernekleri Federasyonu (OTEF), Otizm Federasyonu, Selçuklu Otizmli Bireyler Eğitim Vakfı (SOBE), Anadolu Otizm Vakfı (ANOV), Rizw Otizmle Mücadele ve Eğitim Derneği (ROMED), Antalya Özel Gereksinimli Bireyleri Destekleme Derneği (ÖZGEBİR), Konya Otistik Çocuklar ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (KOÇAYDER) yer alıyor.
TOM'dan Otizm Eylem Planına Teşekkür
Türkiye Otizm Meclisi (TOM), Başbakan Binali Yıldırım tarafından açıklanan Otizm Eylem Planı’na teşekkür etti. TOM, yaklaşık 4 milyon kişiyi ilgilendiren eylem planının gelecek için umut verdiğini ifade etti.