Tomru Stoku Azaliyor, Palet Üreticileri Ihracatçilarla Karsi Karsiya Gelmek Istemiyor

Tomru Stoku Azaliyor, Palet Üreticileri Ihracatçilarla Karsi Karsiya Gelmek Istemiyor

Tüm Ahsap Palet ve Malzeme Üreticileri Dernegi (PALDER) Baskani Hikmet Yörür, son bir yilda tomruk fiyatlarindaki hizli artis ve palet üreticilerinin hammadde tedarikinde yasamasi muhtemel sikintilar hakkinda açiklama yapti. Yörür, yaklasan kis öncesinde orman isletmeleri depolarina tomruk stoku yapilmasi gerektigini, aksi halde ihracatçi firmalar ile ahsap palet üretenlerin karsi karsiya gelebilecekleri uyarisinda bulundu.

Baskan Hikmet Yörür, yaz aylarinda ayni anda yüzlerce noktada baslayan orman yanginlari sebebiyle Orman Genel Müdürlügü’nün (OGM), hakli olarak, önceligi yangin sahalarinin temizlenmesi ve ormanlarin yeniden yesertilmesine verdigini belirterek, “Ancak lojistik sektörünün can damari olan palet üretimi için yeterli tomruk da üretilmesi lazim. Ahsap Palet üreticileri olarak yanginin yol açtigi felaketin izlerini silebilmek için yapilacak her çalismayi içtenlikle destekliyoruz. Diger yandan ahsap palet üretiminin de kesintiye ugramamasi gerekiyor. Halen Orman isletmelerine ait depolarda ahsap palet sektörünün ihtiyacini karsilayacak miktarda tomruk stoku yok. OGM yangin bölgelerinin yeniden yesertilmesi ve zarar görmüs sahalarin hizla temizlenmesi için takdir edilecek bir çalisma yürütülüyor. Fakat yagisli ve karli havalarda orman içlerine girmek mümkün olamayacak. Orman depolarinda da tomruk olmadigi için ahsap palet üretmek mümkün olmayacak” dedi.

Hikmet Yörür, açiklamasinda yangin bölgelerinden elde edilen tomruklarin kurtlanma riski sebebiyle ahsap palet üretimi için uygun olmadigini da söyledi.

Baskan Yörür, “Bu bölgelerden elde edilen tomruklar kisa sürede kurtlaniyor. Kurtlu agaçtan yapilan paletler, isil isleme tabi tutulsa bile kurtlandigi için gümrüklerden geçemiyor. En dogrusu yanik sahalardan elde edilen ürünlerin lif yonga sektöründe kullanilmasidir” seklinde konustu.

Son bir yilda tomruk fiyatlarindaki hizli artisin palet sektörüne yaptigi olumsuz etkiye de dikkat çeken Yörür, sektörü sikintili günlerin bekledigini ifade etti.

Ahsap palet üretiminin ana hammaddesini olusturan tomruk fiyatlarinin, gerek pandeminin yol açtigi iç ve dis etkenlere, gerek döviz kurundaki ani artisa bagli olarak bir yil içinde yaklasik 3 kat artigini vurgulyan Baskan Yörür sunlari söyledi:

“Mart ayinda 500 lira olan tomrugun metreküp fiyati agustos ayinda bin 100, bugün ise bin 900 liraya kadar çikti. Bir yandan tomruk fiyatlarindaki asiri artisin, diger yandan hammadde tedarikindeki sikintinin palet üreticilerini zor durumda birakti. Fiyatlarimizi sik sik güncellemek zorunda kalinca da müsterilerimiz ile sikinti yasiyoruz. Piyasaya ürün sunularak fiyatlarin asagiya çekilmesini bekliyoruz.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile