Tonga'ya Giden Yardim Gemisinde 23 Vaka Tespit Edildi

Tonga'ya Giden Yardim Gemisinde 23 Vaka Tespit Edildi

Avustralya’dan Tonga’ya yardim malzemeleri götüren gemideki 23 personelde Covid-19 tespit edildi. Geminin görevine devam edecegi ve yardim malzemelerini ülkeye ulastiracagi belirtildi.

Güney Pasifik’teki ada ülkesi Tonga’da meydana gelen su alti yanardagi patlamasinin ardindan Avustralya ve Yeni Zelanda gibi ülkeler yardim malzemeleri göndermeye devam ediyor. Korana virüs salginin baslangicindan bu yana yalnizca 1 vakanin görüldügü ve salginin siçramamasi için siki tedbirler alinan ada ülkesine yardim tasiyan bir gemide Covid-19 vakasinin tespit edildigi belirtildi.

Avustralya Savunma Bakani Peter Dutton yaptigi açiklamada, Cuma günü yola çikan ve yarin ülkeye ulasmasi beklenen Avustralya’ya ait HMAS Adelaide adli askeri yardim gemisindeki 23 personelin Covid-19 testinin pozitif çiktigini ifade etti.

Konuyla ilgili Tongali yetkililerle birlikte çalistiklarini belirten Dutton, “Açikçasi yardima çok ihtiyaçlari var. Ancak Covid-19 riskini de istemiyorlar” dedi.



Gemi görevine devam edecek

Avustralya Savunma Bakanligi tarafindan daha sonra yapilan açiklamada, yardim gemisinin görevine devam edecegi ve yardim malzemelerinin güvenli bir sekilde ülkeye teslim edilecegi ifade edildi. Gemideki pozitif vakalarin ve temaslilarin izole edildigi kaydedilen bakanlik açiklamasinda, gemide 40 yatakli bir tibbi tesis bulundugu aktarildi. Açiklamada ayrica, Covid-19 tespit edilen personelin semptom göstermedigi ya da hafif semptom gösterdigi ve tüm mürettebatin asili oldugu belirtildi.

Orduya bagli mühendis birliginin de aralarinda bulundugu 600 mürettebat tasiyan gemide, büyük miktarda insani yardim malzemesi, tibbi malzeme ile helikopterler ve su aritma ekipmaninin bulundugu ögrenildi.

Geçtigimiz hafta Avustralya ve Yeni Zelanda’dan gelen uçaklardaki yardim malzemeleri ülkeye temassiz bir sekilde teslim edilmisti. Ancak Avustralya’dan gelen baska bir yardim uçagi pozitif vaka tespit edilmesinin ardindan ülkeye geri dönmek zorunda kalmisti.

Tonga’da bulunan Birlesmis Milletler, Kizil Haç ve birçok yardim kurulusu, adada yasanacak Covid-19 salgininin felakete yol açabilecegi konusunda uyarida bulunmustu.

Yeni Zelanda’ya ait bir yardim gemisinin ulastigi Tonga’ya Japonya ve Ingiltere’den hava ve deniz yoluyla daha fazla yardim gelmesi bekleniyor.

Tonga’nin Hunga Ha’apai Adasi’nda 15 Ocak’ta su alti yanardagi patlamasi meydana gelmis, Kanada, Avustralya, ABD, Sili, Peru, Ekvador, Yeni Zelanda, Fiji ve Japonya’nin da aralarinda bulundugu birçok ülkede tsunami uyarisi yapilmisti. Birlesmis Milletler (BM) tarafindan yapilan açiklamada, volkanik facianin yol açtigi tsunami nedeniyle 3 kisinin hayatini kaybettigi belirtilmisti. Yaklasik 100 bin kisilik nüfusun yüzde 80’ininden fazlasinin meydana gelen patlamadan etkilendigi ülkede, birçok ev yikilirken yüzlerce evde ise hasar meydana gelmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile