Tonya’ya Destek Platformu Toplantısında İlçenin Sorunları Tartışıldı

Tonya’ya Destek Platformu Toplantısında İlçenin Sorunları Tartışıldı

Trabzon’un Tonya ilçesinde ‘Tonya’ya Destek Platformu’ tarafından düzenlenen toplantıda ilçenin sorunları tartışıldı.

Tonya 'ya Destek Platformu adına toplantıyı yöneten Faruk Alpşanlı, yaptığı açılış konuşmasında, “İlçenin sorunlarını siyaset üstü bir anlayışla ele alınması için böyle bir toplantı düzenledik. Sorun Tonya 'nın sorunu ise, tüm Tonyalılar bu çalışmaya siyasi ayırım gözetmeden katkı vermek durumundadır. Sizlerin söz alarak görüşlerinizi ortaya koymanızı bekliyoruz.” dedi.

Tonya 'ya Destek Platformu ilçenin sorunları ve çözüm önerilerinin yer aldığı bir rapor hazırlandı. Platform adına Hasan Kalyoncu hazırlanan raporda şu görüşlere yer verildi: “Tonya 'nın yarası kanıyor. Önce bu kanı durdurmak, sonra da hastalığın tedavisi için çaba göstermek bize düşüyor. Ben, sen, o değil; biz, hepimiz bu konuda kafa yormak durumundayız. Bugün kaybettiklerimize engel olamazsak, yarın daha çok şey kaybedebiliriz. Toplantının düzenlenmesinde, duyurularda da belirtildiği gibi siyasi bir amaç yok. Bu salona herkes siyasi düşüncesini bir yana bırakarak Tonya 'yı konuşmak için girdi. Yapacağımız sunumla Tonya 'nın bir fotoğrafını çekmek istiyoruz.”

Kalyoncu, “Tonya 'da 1980 yılında 40 bin baş Jersey ırkı inek olduğunu, bugün bu sayının 12 bine indiğini, ilçede aile başına düşen işlenir arazinin ortalama 5 dekar büyüklüğünde bulunduğunu, hayvancılığın hayvan ve hayvansal ürünlerin ithalatı, tarım ve hayvancılığa destek veren birçok kurumun özelleştirilmesi uygulanan teşviklerin önemli ölçüde kaldırılması, yem girdilerinden fahiş fiyat artışları, hayvansal ürünlerin sürekli değer kaybı gibi birçok nedenle hayvancılığımız gün geçtikçe kan kaybetmiştir.” dedi.

Günümüzde de yok olma noktasında olduğunu vurgulayan Kalyoncu, “1990 'lı yıllarda üretici 34 kg süt satarak bir çuval yem alabiliyordu. 2012 yılında ise aynı yemi alabilmek için 51 kg süt satması gerekiyor. Uzmanlar 1 kg çiğ sütle 3 kg yem alınamıyorsa o işletme zarar ediyor.” dedi.

Turizm konusunda ilçenin hazır bir potansiyeli olduğunu, ancak bugüne kadar ciddi bir adım atılmadığını, bu bakımdan toplantıda turizm konusunun tartışılmasını istediklerini belirten Kalyoncu şöyle devam etti: “Tonya 'nın geçmişinde eğitimin önemli bir yeri vardır. Değişik üniversitelerde akademisyen olarak görev yapan birçok Tonyalının bulunması bunu bir göstergesidir. Tonya 'da nüfus azalması nedeniyle 16 ilkokulumuz kapandı. Toplam 3 bin 51 öğrenciye karşılık 199 öğretmen görev yapıyor. Bakanlığın ölçülerine göre 88 öğretmen açığı var. Bu açık, 58 ücretli öğretmenle kapatılmaya çalışılıyor. İlçenin toplam nüfusu on yıl önce 28 bin iken şimdi 16 bine indi. Son yirmi yılda onlarca kurum kapandı. Bu Tonya için bir küçülmedir, bir kan kaybıdır. Son olarak Askerlik Şubesi de kapanıyor, Devlet Hastanesi statü kaybına uğruyor. İlçede görev yapan 142 öğretmen ve memur ilçe dışından gidiş geliş yapıyor. Nüfusun 700 kişi artması, ayda ortalama 200 bin lira ekonomik girdi, ilçede sosyal ve kültürel gelişime katkı demektir.”

Toplantıda söz alan konuşmacılar, sunulan rapordaki görüşlere katıldıklarını dile getirerek, ilçenin sorunlarının çözümünde herkesin katkı vermesini istedi. Toplantı sonunda platformun devam etmesi, yapılan konuşmalar doğrultusunda bir rapor hazırlanarak yetkililere, siyasilere verilmesi yönünde karara varıldı. Tonya 'ya Destek Platformunun düzenlediği toplantıya Belediye Başkanı Ahmet Kurt, siyasi parti temsilcileri, mahalle ve köy muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile