Topkapi Sarayinin 5 Bölümü Ziyaretçilere Açildi

Topkapi Sarayinin 5 Bölümü Ziyaretçilere Açildi

Mili Saraylar Baskanligina bagli Topkapi Sarayi’nda Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan’in katilimiyla 20 Nisan’da açilisi gerçeklestirilen 5 bölümü bugün itibariyle ziyaretçilerini agirlamaya basladi. Açilan bölümler hakkinda bilgiler veren Milli Saraylar Baskani Dr. Yasin Yildiz, "2 bin parçadan fazla tasinabilir tarihi eseri ziyaretçilerle bulusturmus oluyoruz" dedi.



Topkapi Sarayi’nin Cumhurbaskanligi’na bagli Milli Saraylar’a devriyle hiz kazanan restorasyon çalismalari neticesinde 2014 yilindan beri kapali olan Mukaddes Emanetler Dairesi, Fatih Köskü, Seferli Kogusu, Hazine Kogusu ve Mecidiye Köskü geçtigimiz günlerde Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan tarafindan açilmisti. Açilisi gerçeklestirilen 5 bölüm bugün itibariyle ziyaretçilerini agirlamaya basladi.

Topkapi Sarayi’nda 2014 yilindan beri kapali olan Fatih Köskü, Seferli Kogusu ve Hazine Kogusu yeniden ziyarete açildi. Fatih Köskü, Seferli Kogusu ve Hazine Kogusu ile 4. avluda bulunan Saray’in son yapisi Mecidiye Köskü de 165 yil sonra tarihinde ilk defa ziyaretçiyle bulustu. Güvenlik, iklimlendirme ve sergileme ekipmanlari yenilenen Topkapi Sarayi’nda ziyaret edilebilen alana 2 bin 150 metrekare daha eklendi. Bu alanlarda olusturulan yerlerde sergilenen eser sayisi 290’dan bin 919’a çikarildi. 2014 yilinda Topkapi Sarayi’nin Sarayburnu tarafina bakan yamacindaki kayma ve yapida tespit edilen çatlaklarla gündeme gelen Fatih Köskü’nün kubbelerine 1940’li yillarda eklenen betonlar kaldirildi. Zemindeki kayma durduruldu, Kösk çevresine istinat duvari insa edildi. Bölgeye, muhtemel sismik hareketleri 24 saat takip eden aletsel gözlem cihazlari yerlestirildi.

"Kubbelerden kaldirilan bin 500 ton beton yükünü de ifade etmemiz gerekir"

Kubbelerden beton yükünün kaldirildigini söyleyen Milli Saraylar Baskani Dr. Yasin Yildiz, "Burasi arkamizda bulunan deniz tarafi olan yerde 40 metrelik egimli bir kotla denize inen bahsettiginiz yerde yasanan sikintilar orada yasandi. Bugün itibariyle ifade edebiliriz ki bu sikintilar geride kaldi. Burada 3 katmanli bir zemin güçlendirme, ardindan binanin güçlendirme çalismalari yapildi. Bu noktada kubbelerden kaldirilan bin 500 ton beton yükünü de ifade etmemiz gerekir. Çünkü, bunun binanin statigi üstünde ciddi anlamda etkileri oldugu tespit edilmisti. Yapilan bu çalismalarla Fatih Köskü’nün egim durumu, statik durumu izlenebiliyor. Sunu ifade edebiliriz ki bu sikintilari geride birakmis durumda" dedi.



"2 bin parçadan fazla tasinabilir tarihi eseri ziyaretçilerle bulusturmus oluyoruz"

2 binden fazla eserin sergilendigini söyleyen Yildiz, "Bugünde tarihinde oldugu gibi yogun bir ziyaretçi trafigine ev sahipligi yapiyor. Hazine kogusunda biz bugün bin 100 parçaya yakin tarihi eseri sergiliyoruz. Bununla beraber diger açilan mekânlarimizda hazine ve seferli kogusunda, mukaddes emanetlerde açilan 4 bölümle beraber Mecidiye Köskü’nü de ekledigimiz zaman 2 bin parçadan fazla tasinabilir tarihi eseri ziyaretçilerle bulusturmus oluyoruz" seklinde konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile