KADİR YILDIZ - Kocaeli'de üniversite öğrencilerinin topladıkları atık kasalardan raf, otomobil lastiklerinden tabure, ahşap makaralardan masa yaparak Uluslararası Gençlik Merkezi'nde oluşturdukları "Genç Dönüşüm Kütüphanesi", gençleri hem geri dönüşüme hem de kitap okuma alışkanlığına özendiriyor.
Kocaeli Üniversitesi'nden (KOÜ) 15 öğrenci, atık malzemelerin faydalı şekilde kullanılabileceğini göstermek için atık kasa, otomobil lastiği, ahşap makaraları topladı. Bu malzemelerden raf, tabure ve masa yapan öğrenciler, Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi'nde "Genç Dönüşüm Kütüphanesi"ni oluşturdu.
Yaklaşık 25 bin üyesi bulunan merkezde gençlerin kullanımına sunulan kütüphane, hem bünyesindeki 2 binden fazla kitap hem de atıklardan oluşturulması dolayısıyla ziyaretçilerinden ilgi görüyor.
- "Atıklardan faydalı ürünler oluşturulabileceğini göstermek istedik"
Projenin koordinatörlüğünü yapan KOÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü 4. sınıf öğrencisi Mustafa Çalışkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Geri Dönüşüm Kütüphane Projesi'nin üniversite öğrencisi 3 arkadaşın çay içerken yaptıkları sohbette ortaya çıktığını söyledi.
Amaçlarının insanları kütüphaneye çekmek olduğunu ifade eden Çalışkan, projeyle atıklardan faydalı ürünler oluşturulabileceğini insanlara göstermek istediklerini kaydetti.
Çalışkan, projelerini Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi yetkilileriyle paylaştıklarını, onların da buna onay verdiğini dile getirerek, "Ekip oluşturmak için çağrıya çıktık. 15 üniversite öğrencisi arkadaşımız başvuru yaptı ve projede yer aldılar. Proje başlangıcından bitişine kadar buranın rafından, boyasına kadar arkadaşlarımızla yaptık. Kasaları çöpten ve pazarlardan topladık, paletleri toptancılardan aldık. Kütüphane bünyesinde kasalardan raflar, paletlerden masalar, otomobil lastiklerinden oturaklar, soda şişelerinden vazolar yaptık. Eskiciden televizyon aldık, onu da raf gibi kullanıyoruz. Bunları temin ederken de insanlara amacımızı anlattığımızda destek oldular. Herkes bu anlamda kütüphaneye destek olmaya çalıştı." diye konuştu.
- "Kütüphanemiz çok aktif kullanılıyor"
Kütüphaneyi daha ilgi çekici hale getirmek istediklerini anlatan Çalışkan, kitap toplama kampanyası ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nce geçen yıl 9'uncusu düzenlenen, Anadolu Ajansı'nın global iletişim ortağı olduğu Kocaeli Kitap Fuarı'nda bağış aldıklarını söyledi.
Çalışkan, şu anda kütüphanede 2 binin üzerinde kitap bulunduğunu aktararak, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Kütüphanemiz şu an çok aktif kullanılıyor. İlkokul, lise ve üniversite öğrencilerine hizmet veren bir merkez burası dolayısıyla potansiyelimiz çok fazla biz de bunu kullanıyoruz. Belki de kentin en aktif kullanılan kütüphanelerinden birisi burası. 24 binden fazla merkezin zaten üyesi var, bu üyelere hizmet veriyoruz. Kütüphanenin yönetimi gençlerden oluşuyor. Hedefimiz hem kitap okuma alışkanlığı kazandırmak hem de kütüphanelerin önemine dikkat çekmek."
Kütüphaneyi İstanbul ve diğer illerden gelenlerin de ziyaret ettiğini belirten Çalışkan, atıklardan kütüphane oluşturulmasının insanları şaşırttığını ifade etti.
Çalışkan, Cumhurbaşkanlığı himayesindeki Sıfır Atık Projesi'ne katılmak istediklerini kaydederek, "Cumhurbaşkanlığımızın başlattığı Sıfır Atık Projesi'nde biz de yer almak istiyoruz. Örnek bir proje Genç Dönüşüm Kütüphanesi, bunu biz Sıfır Atık Projesi'yle birleştirmek ve Türkiye genelinde artan tüketime dikkat çekmek istiyoruz." dedi.
- "Burası bana keyif veriyor"
KOÜ öğrencisi Muhammed Fatih Soydaş da merkezdeki Osmanlıca kursuna katıldığını anlatarak, bu dönemde gördüğü kütüphanenin kendisine farklı geldiğini söyledi.
Ailesinin nalbur dükkanı bulunduğu için kasa ve paletlerle çok işleri olduğunu belirten Soydaş, bir paletin kütüphanede eşya olarak kullanılmasının kendisini etkilediğini dile getirdi.
Soydaş, kütüphanede aradıkları kitapları bulabildiklerine işaret ederek, "Farklı bir havası var, otomobil tekerleklerinin üstünde oturup kitap okumak farklı bir duygu, bu da bana keyif veriyor, haz duyuyorum. Bu haz, keyif ve merak bizi buraya çekiyor. Üniversitedeki arkadaşlarımıza bundan bahsettiğimizde onlar da farklı buldular ve şu an kütüphaneyi kullanıyorlar." şeklinde konuştu.
Topladıkları Atıklarla Kütüphane Kurdular
Kocaeli'de üniversite öğrencilerinin, atık kasalardan raf, otomobil lastiklerinden tabure, ahşap makaralardan masa yaparak oluşturdukları 'Genç Dönüşüm Kütüphanesi', farklı yapısı ve içindeki 2 binden fazla kitapla gençlerin ilgisini çekiyor 15 öğrencinin el emeğiyle oluşturulan kütüphane, gençleri atıkların geri dönüşümü ve kitap okuma konusunda özendiriyor Proje Koordinatörü Çalışkan: 'Türkiye genelinde artan tüketime dikkati çekmek istiyoruz' 'Kasaları çöpten ve pazarlardan topladık, paletleri toptancılardan aldık. Kütüphane bünyesinde kasalardan raflar, paletlerden masalar, otomobil lastiklerinden oturaklar, soda şişelerinden vazolar yaptık'