Toplardamarlari Tikali Hastaya 3 Asamali Tedavi Yöntemi

Toplardamarlari Tikali Hastaya 3 Asamali Tedavi Yöntemi

Bacagindaki rahatsizliktan dolayi Izmir Kent Hastanesi’ne basvuran ve toplardamar tikanikligi tanisi konulan evli ve bir çocuk annesi Nihal Tanyel (54), klasik tedaviye ek anjiyografik yolla uygulanan iki asamali pihti temizleyici tedaviyle sagligina kavustu. Doç. Dr. Cüneyt Narin, “Hastamizin her iki bacak toplardamarlari ile kalbe giden ana toplardamari ve sol böbrek toplardamari pihti ile tikaliydi. Üç gün boyunca uyguladigimiz üç asamali tedaviyle hastamiz sikayetlerinden kurtuldu” dedi.



3 asamali operasyonla sagligina kavustu

Izmir’de yasayan evli ve bir çocuk annesi Gida Mühendisi Nihal Tanyel (54), geçen hafta bacaklarinin agrisindan adim atamayacak hale gelince solugu doktorlarda aldi. Tanyel, tetkiklerde kan degerlerinin düstügü belirlenince takibinde oldugu hematoloji uzmanina gitti, kalp damar cerrahina yönlendirildi. Bunun üzerine Tanyel, Kent Hastanesi’ne basvurdu ve Kalp ve Damar Cerrahi Doç. Dr. Cüneyt Narin tarafindan acil anjiyo ünitesine alindi. 3 gündür devam eden sag bacak sisligi, morarma ve yürüme güçlügü sikayetiyle yatirilan Tanyel’in hizla tetkikleri yapildi. Bu tetkiklerde hastanin iki bacak toplardamarlari ile kalbe giden ana toplardamarinin ve sol böbrek toplardamarinin pihti ile tikali oldugu anlasildi. Bunun üzerine acil anjiyo ünitesine alinan Tanyel, 3 asamali operasyon geçirdi. Kalp Damar Cerrahi Opr. Dr. Kadir Çeviker ile birlikte üç asamali bir tedavi uyguladiklarini belirten Doç. Dr. Narin, “Sonuç olarak toplardamar tikanikligi (Derin Ven Trombozu) tanisi koydugumuz hastamiz klasik tedavi yöntemi olan kan sulandirici tedaviye ek olarak, anjiyografik yolla uygulanan iki asamali pihti temizleyici tedavi ile sagligina kavustu” dedi.



“Tedavisi güç hastalik”

Toplardamar tikanikliklari tedavisinin güç oldugunu belirten Narin, “Bu durum hastalarin yasamini zorlastiran bir durum. Bacak toplardamar pihtilasma sorunlarinin en önemli erken dönem komplikasyonlari; akciger embolisi ve hayati tehdit eden kalp-akciger yetmezligidir. Uzun dönem komplikasyonlari ise; etkilenen bacakta dolasim bozukluguna bagli, bacak sisligi, bacakta morarma, yürüme güçlügü ile bacakta yaralar olusmasi seklinde siralanabilir. Özellikle hareketsizlik, asiri kilo, kanser ve ailesel geçisli genetik bazi hastaliklar toplardamar pihtilasma hastaliklarina yatkinligi arttiriyor. Duyarli hastalarda dogum kontrol hap kullanimi, gebelik ve cerrahi operasyonlar sonrasi yataga bagimli kalma durumlarinda da, damar pihtilasmasina egilimin artiyor. Bacakta renk degisikligi, agri ve sislik yakinmalarinin ortaya çikmasi durumunda, zaman kaybetmeden bir hekime basvurmanin yasamsal önemi var” ifadelerini kullandi.

Öte yandan üç gün boyunca ciddi agrilar çektigini belirten Nihal Tanyel ise, “8 adimdan fazla yürüyemiyordum. Siddetli agrinin bel fitigindan kaynaklandigini sandim, bambaska sorunlar çikti. Kent Hastanesi’nde hizli teshis konuldu ve müdahale edildi. Simdi iyiyim, doktorlarima çok tesekkür ediyorum” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile