Toplu İğne Başına 'Semazen' Figürü

Mikro heykeltıraş ve hat sanatçısı Necati Korkmaz, toplu iğne başına porselenden semazen figürü yaptı.

Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Törenleri kapsamında Mevlana Kültür Merkezi'nde el sanatları sergisi açan Necati Korkmaz (51), her yıl olduğu gibi bu yıl da farklı bir çalışmasını sergiliyor. Geçen yılki sergisinde toplu iğne başına Mevlana Müzesi'ni sığdıran Korkmaz, şimdi de yaklaşık 6 ay süren çalışma sonucu toplu iğne başına semazen figürünü işledi.
Kendisini "dünyadaki üç mikro heykeltıraştan biri" ve "mütteka, gubari, hat sanatçısı" olarak tanımlayan Korkmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl da Şeb-i Arus dolayısıyla Konya'ya farklı eserler getirdiğini söyledi.

Yaklaşık 36 yıldır mikro heykel yapımıyla uğraştığını belirten Korkmaz, bu sanatın çok sabır gerektirdiğini ifade etti.

Mikro heykelleri yaparken Türk kültürüne ait objeleri seçtiğini dile getiren Korkmaz, "Nasıl, bir Amerikalı kendi kültürüne ait şeyleri seçiyorsa ben de ülkemizin kültürel değerleri tanınsın diye topraklarımıza ait ögeleri seçiyorum. Bunların başında Mevlevilik, semazen yani tasavvufla ilgili konular geliyor. Bu fikir de öyle çıktı" diye konuştu.

- ''Nefes alış verişinden bile parçalanabiliyor''
Mikro heykellerin çok değerli eserler olduğuna işaret eden Korkmaz, şöyle konuştu:
"Mikro heykel yapmak çok büyük sabır gerektiriyor. En ufak bir harekette, saç teli dahi düştüğünde kırılıyor. Verilen emeğe değmesi için konuyu çok iyi seçmek gerekiyor. Eserimi yaklaşık 6 aylık bir süreçte bitirdim. Heykeller çok kırılgan yapıdalar. Heykeli yaparken yaklaşık 10 kere kırıldı. Dengesiz nefes alış verişi bile heykelin parçalanmasına sebep oluyor. Kırıldığı zaman tamir edilemiyor, tekrar baştan yapmak gerekiyor. O yüzden zaman alıyor. Ortamın sessizliği de çalışmanın kolaylığı bakımından gerçekten önemli bir faktör. Sabretmek lazım. İstediğin zaman sonuca ulaşıyorsun."
- İncir çekirdeğine İstanbul silueti
Korkmaz, heykelleri yaparken çok küçük mikro aletler kullandığını aktardı.
Toplu iğnenin başına semazen figürü yaparken, çok hassas malzemeler kullanmak zorunda kaldığını anlatan Korkmaz, şunları kaydetti:
"Çıplak gözle görülemeyen sert objeler kullanmak zorundasınız ki o küçük heykeli yapabilesiniz. Bütün malzemeleri kendinizin üretmesi gerekiyor. Çalışmalarımla insanlara sabırla ve inanıldığı zaman istenilen her şeyin başarılabileceğini göstermek istiyorum. Bu nedenle herkesin görmesi için eserlerimi sergiliyorum. Şu an yeni bir eser üzerinde çalışıyorum. İncir çekirdeğinin üzerine İstanbul silueti yapıyorum. Bitmek üzere. İnşallah yakın zamanda onu da sergileyeceğim."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile