Kanunu uzlaştığımız gibi çıkarın. Masaya da bol parayla gelin. Plan Bütçe Komisyonu'na istediğimiz şekilde kanun geldi. Burada değişiklik olursa meydanlar bize dar gelir. 600 bin kişi ile nasıl eylemle yaptığımızı Türkiye çok iyi bilir ' dedi.
Eğitim-Bir Sen'in 20. yılı münasebetiyle Almira Otel'de basın mensupları ile bir araya gelen Şube Başkanı Numan Şeker, 12 Eylül Referandumu'nda millete sırtını dönmeyi tercih edenlerin, demokratik parlamenter rejimi kesintiye uğratanların, demokrasiyi askıya alan generallerinin bugün yargılandığını söyledi. Anayasa değişikliğinin kabul edilmesi durumunda darbecilerin mutlaka adalet önünde hesap vereceğini deklare ettiklerini ifade eden Şeker, 'Zaman bizi haklı çıkardı. Darbeye gerekçe yapmak içinbinlerce gencin ölümüne, kardeş kavgasına seyirci kalan, onlarca gencin idamına imza atan 12 Eylül'ün generalleri bugün yargıya hesap veriyor. Gencecik fidanları idam sehpasına çıkarmayı meziyet görenleri sanık kürsüsünde görmek ve millete hesap vermesini seyretmek elbette önemli ama yetmez. 28 Şubat'ı bizzat kendileri post modern darbe olarak ifade eden karanlık sürecin failleri de yargılanmalı, yargı önüne çıkarılmalı diyoruz. '27 Nisan e-muhtırasını ben yazdım' diyerek hava atmaktan geri durmayıpellerini kollarını sallayarak millet içine çıkan cuntacılar da millet adına görev yapan yargıya hesap vermelidir. Türkiye'nin önünü tıkayanları, milletin ekmeğini çalanları, milletin egemenliğine göz koyanları sanık kürsüsünde görmek istiyoruz ' dedi.
Darbecilerin sanık kürsüsüne oturtulmasının yetmeyeceğini belirten Şeker, 'Darbeci üretme çiftliği işlevi gören TSK İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesi kaldırılmalı ve bu çiftlik kapatılmalı. Türkiye Cumhuriyeti'ni korumak ve kollamak, milletin görevidir ve millete ait bir yetkidir. Kimsenin millete vasilik yapmasına izin vermeyeceğimizi bir kez daha deklare ediyoruz ' diye konuştu.
'MİLLİ GÜVENLİK DERSİNE GİREN ASKERLER HERKESİ FİŞLEDİ '
Milli güvenlik dersine giren askerlerin 28 Şubat sürecinde okullarda dini hassasiyetleri bulunan öğretmen ve öğrencileri fişleme memuru olarak görev yaptığını iddia eden Şeker, 'İki saat ders anlatmak için okula gelen komutanlar; müdür, öğretmen, hizmetli, öğrenci, personel, herkesi fişledi. Kütüphane, okul aile birlikleri ve okula gelen gazete, dergi ne varsa hepsini izlemeye aldılar. Bu ülkemizin demokratik gelişimi ve insan hakları açısından kabullenilecek bir durum değildi. Eğitim-Bir-Sen olarak,millet olarak demokratik bir ülkede yaşamak istiyoruz; okullarda ve hayatın hiçbir yerinde kışla rejimi istemiyoruz. Okullar kışla değildir, okullarda komutan istemiyoruz. 18. Milli Eğitim Şurası'nda milli güvenlik dersinin kaldırılması veya sivil branş öğretmenlerince okutulması teklifimizi karara dönüştürdük ' şeklinde konuştu.
'KESİNTİSİZ EĞİTİM SON BULSUN, KARMA EĞİTİM MECBURİYETİ KALDIRILSIN '
Mecburi eğitimin gerektiğine inandıklarını ancak kesintisiz eğitim zulmünün son bulması için de gayret gösterdiklerini ifade eden Şeker, 'Vesayeti kalıcı hale getirmek, imam hatipleri ve meslek liselerini bitirmek için kurulan tuzakları kaldırmak için gerekli her türlü girişimi yapıyoruz. Vesayetin belinin kırıldığı bu süreçte, kesintisiz eğitim artık bitirilmeli, son dört yılı isteğe bağlı olmak üzere 1+4+4+4 şeklindeki kesintili modele geçilmelidir diyoruz. Bu yönde atılan adımları heyecanla takipediyor ve destekliyoruz. İnsanların tercihlerine ipotek koyan karma eğitim mecburiyeti de 28 Şubat ara rejiminin ürünüdür. Bu mecburiyet artık kaldırılmalı, demokratik eğitim hakkı verilmelidir diyoruz. Farklılıkları zenginlik görmenin gereği ve tam karşılığı budur. Özellikle Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da kızlarını kız liselerinde okutmak isteyenlerin oranı çok büyük. Bırakınız istedikleri okullara göndersinler. Devlet seçenekleri azaltmasın, çoğaltsın ' ifadelerini kullandı.
19 MAYIS TÖRENLERİNİN KALDIRILMASINA DESTEK
Milli Eğitim Bakanlığının 19 Mayıs törenlerinin stadyumlarda kutlanmaması ve milli güvenlik derslerinin kaldırılması gibi uygulamaları eğitimde sivilleşmeye yönelik atılan adım olarak gördüğünü dile getiren Şeker, 'Bakanlığın eğitimdeki militarist yaklaşım ve ritüelleri ayıklamasını, müfredatı değerler eğitimi odaklı olacak şekilde yeniden düzenlemesini de istiyoruz. Biz, gençliğimize değer veriyoruz, onlarla iletişim içinde olmayı önemsiyoruz. Tek tip yetiştirilmelerini değil, farklılıkları kazancadönüştürebilen, Türkiye'nin batısıyla doğusunu, kuzeyiyle güneyini ortak hedefte buluşturabilen, ayrıştıran değil, birleştiren bir gençlik hayal ediyoruz ' açıklamalarında bulundu.
'TOPLU SÖZLEŞME MASASINA BOL PARA İLE GELİN '
Toplu Sözleşme Kanun Tasarısı'nın TBMM'ye sevk edilen şekline, 'Hem yetmez hem de hayır' dediklerini hatırlatan Şeker, 'Kamu görevlilerinin toplu sözleşme hakkını fiilen kullanmalarını ve ilk toplu sözleşme masasının kurulmasını sağlayacak Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu'nun, hizmet kolunu ve tarafsız Kamu Görevlileri Hakem Kurulu'nu içerecek şekilde bir an önce yasalaşmasını bekliyoruz. Bu noktada Sayın Bakanımız Faruk Çelik'e ve hükümete sesleniyoruz. Yasayı uzlaştığımız gibiçıkarın, masaya da bol parayla gelin çünkü 2.5 milyon kamu görevlisi ve yaklaşık 2 milyon kamu emeklisi hem yasayı hem de masayı bekliyor. Ayıca öğretmen ve ödaptığını iddia eden Şeğretim görevlileri olarak eşit işe eşit ücret adaletsizliğinin bir an önce giderilmesini talep ediyoruz ' dedi.
MİT ve şike kanunlarının kısa sürede çıktığını belirterek memurlar için toplu sözleşme konusunda da bir an önce karar alınmasını isteyen Şeker, 'Milletvekilleri biraz da memurlar için uykusuz kalsın. Yasayı bir an önce çıkartın. Bunu talep ediyoruz. Bu kanunu ya çıkartacağız ya çıkartacağız. Biz bunun için mücadele ediyoruz. Bu süreçte miting tarihi belli olmadı. Plan bütçe komisyonuna istediğimiz şekilde yasa geldi. Burada değişiklik olursa alanlar bize dar gelir. 600 bin kişi ile nasıl eylem yaptığımızıTürkiye çok iyi bilir ' dedi.
Şeker, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan 12 yıllık kesintisiz eğitim ile ilgili tasarıyla ilgili olarak ise, 'Bunun altyapı hazırlıkları eksiktir. Bir an önce altyapısı hazırlanmalı. Buna geçilebilir. Avrupa ülkelerinde kesintili eğitimin nasıl yapıldığını biliyoruz. Dolayısıyla uzayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Yönlendirmeli eğitim yapılmalı. İlköğretim 4'den sonra öğrencinin kapasitesine göre veli, öğretmen ve öğrencileri yönlendiriyor. Son 4 yıl seçmeli olsun. Çocuk istemediği derslerimecburen okumasın ' açıklamalarında bulundu.
'Toplu Sözleşme Kanunu Çıkmazsa Meydanlar Bize Dar Gelir'
Eğitim-Bir-Sen Bursa Şubesi Başkanı Numan Şeker, Toplu Sözleşme Kanun Tasarısı'nın TBMM'ye sevk edilen şekliyle yetersiz olduğunu belirterek, "Sayın Bakanımız Faruk Çelik'e ve hükümete sesleniyoruz.