Toplu ulaşımda cep kargaşası

Toplu taşıma araçlarında cep telefonu kullanımı, insanları rahatsız ettiği ve araçların kontrol sistemine zarar verdiği gerekçesiyle bazı illerde yasa

  Toplu taşıma araçlarında cep telefonu kullanımı , insanları rahatsız ettiği ve araçların kontrol sistemine zarar verdiği gerekçesiyle bazı illerde yasaklanırken bazı illerde ise herhangi bir yasaklama getirilmiyor . Genelde otobüslerde yasak olan cep telefonuyla konuşmak metro , tramvay , metrobüste sorun edilmiyor . Ancak yıllar önce konulan yasak devam ettiriliyor .

Toplu taşım araçlarında cep telefonuyla konuşmanın yasak olmasının gerekçesi belediyeden belediyeye , uzmandan uzmana göre değişiyor . Uzmanlar , metal olan otobüslerin ' Faraday kafesi ' etkisiyle sinyali içeride tuttuğunu , bunun için insanları radyasyona maruz bıraktığını savunuyor . Otobüsler için ileri sürülen bu tezin metro ve tramvay gibi trenlerde geçerlilik derecesi ise açıklanamıyor .

Toplu taşım araçlarından otobüslerde cep telefonuyla konuşma yasağı belediyeden belediyeye , şehirden şehre değişiyor . Adana , Gaziantep ve Kayseri büyükşehir belediyeleri , şehir içi ulaşımda kullanılan otobüslerde ve minibüslerde cep telefonu ile konuşmaya yasak getirmiyor . Ankara , Antalya , Bursa , İzmir ve Sivas ' ta ise otobüslerin kiminde yasak , kimin de değil . Yasakçı bir tutum sergileyen belediyeler , genellikle otobüsleri satın aldığı firmaların talimatıyla hareket ederken bazıları da diğer yolcuların rahatsız olmasının önüne geçmek için bu yasağı uyguluyor .

İstanbul Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki otobüslerin bin 435 ' i otomatik şanzımanlı . İETT Genel Müdürlüğü , filosunda bulunan Mercedes marka otobüslerde cep telefonu kullanımını uygun görmüyor . Bu hem teknik hem de insan sağlığı ve sosyal faktörler değerlendirilerek uygulamaya konuluyor .

Günde bin 500 civarında otomatik şanzımanlı otobüsü trafiğe çıkan İzmir ' de ise Büyükşehir Belediyesi , cep telefonu kullanılmaması konusunda uyarılar koyması yasağı devam ettiriyor .

Ankara Büyükşehir Belediyesi , otomatik şanzımanlı araçlarda cep telefonuyla konuşmanın herhangi bir teknik zararı bulunmadığını açıklıyor ve yolcuların rahatsızlık duymaması için uygun bulunmadığını ifade ediyor .

Adana Büyükşehir Belediyesi , manuel veya otomatik şanzımanlı bütün otobüslerde şoförlerin dışında cep telefonuyla konuşmaya sınırlama getirmiyor . Antalya , Bursa , Kayseri ve Sivas ' ta ne otobüslerde ne de minibüslerde telefonla konuşma yasaklanıyor .

İzmir Büyükşehir Belediyesi , mevcut teknolojik şartlarla araç içinde cep telefonu kullanımının , elektronik aksama ve insan sağlığına kesin olarak zarar vermediğinin ispatlanamadığını açıklıyor . Belediyeye göre uçaklarda , motorlu kara taşıtlarındaki güvenlik önlemlerinin çok daha fazlası bulunmasına rağmen cep telefonu kullanımının kesin olarak yasaklanması , bu konudaki hassasiyetin en açık göstergesi . Otobüslerdeki çelik yapı , manyetik dalgaları hapseden bir kafes görevi görüp bazı noktalarda kesişerek yoğunlaşmalarına sebep olabiliyor . Yolcuların maruz kaldığı bu elektromanyetik dalga yoğunlaşmasının , kalp pili ve işitme cihazı gibi tıbbi cihazlar üzerinde tehlikeli etkiler yapma ihtimali de göz önünde bulunduruluyor .

" YENİ MODELLERİN BİRÇOĞUNDA CEP TELEFONUN ETKİSİ YOK "

İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik , Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof . Dr . Melih Pazarcı , cep telefonuyla konuşmanın bazı araçlarda sakıncalı , bazılarında ise zararsız söylüyor . 1990 modelden eski arabalarda hiçbir etkisi olmayacağını belirten Pazarcı , " 2000 yılından önceki bazı arabalarda ise etkili oluyor . 2005 yılından sonra biraz daha azalmaya başladı . Üreticiler durumu toparlıyor . Yeni modellerin birçoğunda , cep telefonunun etkisi yok . 1995 ile 2005 arasında üretilen bir grup araçtan bazılarını ise etkiliyor . " dedi .

Toplu taşıma araçlarında cep telefonuyla konuşmanın yasaklanmasının ana sebebinin , insanların yüksek sesle konuşması olduğunu belirten Prof . Dr . Pazarcı , " Cep telefonu yaygınlaşmaya başlayınca , araçlarda nedeni anlaşılamayan bazı olaylar oldu . Bunlar cep telefonlarına bağlandı . Sonra yasak olsun denildi . Bundan , bağıra bağıra konuşmadan duyulan rahatsızlık nedeniyle geri dönülmedi . Yanındaki kişi telefonu açınca insanlar , araç parçalanacak veya son süratle bir yere çarpacak gibi düşünüyor . Saplantılı davranıyorlar . İnsanları kolay kolay ikna edemezsiniz . Yasağı geri döndürmeniz biraz zor . " şeklinde konuştu .

" CEP TELEFONUNDAN ÇIKAN RADYASYON ZARARLI "

Arabalarda cep telefonu kullanılmaması gerektiğini savunan Boğaziçi Üniversitesi Elektrik , Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof . Dr . Selim Şeker , elektronik sistemi olan uçaklarda , otomobillerde , otobüslerde ve trenlerde , cep telefonundan çıkan radyasyonun zararlı olduğunu vurguladı .

Bu radyasyonun , elektronik sistemi kilitleyip kazaya sebep olabileceğini kaydeden Şeker , " İleri teknoloji yoksa bile yasaklanmalı . Kapalı bir ortamda 20 kişi aynı anda sigara içse durulabilir mi? Bunun gibi aynı anda 20 kişi telefonla görüşürse , sigara dumanından daha zararlı elektromanyetik radyasyon yayılır . Bir de otobüsler metal olduğu için ' Faraday kafesi ' etkisiyle sinyali içeride tutuyor . Sinyalin dışarıya çıkabilmesi için bütün cep telefonları en yüksek güce yükseliyor ve dolayısıyla ortamdaki radyasyon çok yüksek çıkıyor . Bundan dolayı trenlerde , otomobillerde , otobüslerde radyasyonun önüne geçmek için cep telefonu yasaklanmalıdır . " diye konuştu .

Cep telefonlarının , kapalıyken de devamlı sinyal alıp verdiğini aktaran Prof . Dr . Şeker , bu radyasyonun kısa vadede baş ağrısı , kulak çınlaması , antisosyal huzursuzluk gibi geçici rahatsızlıklar sebep olduğunu belirtti . Uzun vadede ise biyolojik sistemi etkilediğini anlatan Şeker , " Genetiği değiştirilmiş gıdalar hakkında konuşuyoruz , tartışıyoruz ama insanın genetiğini değiştiren radyasyonu konuşmuyoruz . " dedi .

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile