Büyükşehir Belediyesi Otobüs İşletme Müdürlüğünde çalışan 360 şoförden 129'u kadınlardan oluşuyor. 1998 yılında 2 kadın şoförle başlayan uygulamada bugün belediye otobüs şoförlerinin neredeyse yarısını kadınlar oluşturuyor.
Yaklaşık 6 yıldır belediye otobüsü kullandığını ve Adanalıların kendilerine nazik davrandığını belirten Ceyda Ada, "Sabahları yolculara 'günaydın' dediğimizde, asık suratlı insanların bile yüzü gülüyor" dedi.
Hayalindeki mesleği yaptığı için mutlu olduğunu dile getiren Saadet Bilal de çocukken hep büyük araç kullanmayı hayal ettiğini, mesleği sayesinde amacına ulaştığını kaydetti.
Mesleğe ilk başladığında yakınlarının tepkisiyle karşılaştığını aktaran Bilal, "Çocukken tencere kapağından direksiyon yapıp, oyun oynamışlığım bile vardır. Küçük bir yerde doğdum. Hayalimin gerçekleşebileceğini zannetmiyordum. Belediyeye iş başvurusu yaptığımda kardeşlerim karşı çıktı. 'O kadar büyük araçla Adana'nın trafiğinde yapamazsın' demişlerdi ama başardım. Beş yıl bitti, altıncı yılımdayım" diye konuştu.
Başörtülü olduğunu, bu duruma zaman zaman bazı yolcuların tepki gösterdiğini bildiren Bilal, daha önce yasak olduğu için çalışırken başını açmak zorunda kaldığını, bu sorunun ortadan kalkmasına sevindiğini dile getirdi.
Bir aile yakının tavsiyesiyle mesleğe başladığını ifade eden Özlem Demirkol ise mesleğinde başta zorluk çektiğini ancak daha sonra sevdiğini anlattı.
Eşinin, bu işte çalışmasına önce karşı çıktığını belirten Demirkol, şunları söyledi:
"Eşim, belediye otobüsü şoförü olma teklifimi, 'Sen kim, otobüs şoförlüğü kim' diyerek tepki göstermişti. İlk zamanlar üç, dört kadın şoför vardı. Kadın şoförler yaygın değildi. Bir kaç ay zorluk çektik ama sonra alıştık. Başladığımızda herkes çok şaşırdı. Şimdi herkes alıştı. Babam, 'koskoca otobüsü nasıl süreceksin?' diyordu. Herkes zamanla olumlu karşıladı."
- Hem hayatı hem direksiyonu paylaşıyorlar
Meslekte 6. yılını dolduran ve kendi gibi belediye otobüsü şoförü olan eşiyle aynı otobüsü kullanan Züleyha Arık da "Eşim, hem iş ortağım hem hayat ortağım" dedi.
Eşiyle dayanışma içince çalıştıklarını belirten Arık, "İki çocuğum var. Sabahları otobüsü alıp, öğlene kadar devam ediyorum. Daha sonra eşim geliyor ve otobüsü ona devrediyorum. Sonra eve gidip, çocuklarımla ilgileniyorum" diye konuştu.
Toplu Ulaşımın 'Ojeli Kaptanları'
Büyükşehir Belediyesi'nde görevli 129 kadın belediye otobüsü şoförü, ojeli elleriyle direksiyon başına geçiyor.