Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası Etkinlikleri

Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası Etkinlikleri

Adana'da Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası etkinlikleri kapsamında ilkokul öğrencilerine ağız ve diş sağlığı eğitimi verildi.


Adana Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda Toplum Sağlığı Merkezi Diş Hekimleri, Çukurova Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Bölümü öğretim üyelerinin desteği ve fakülte 1. sınıf öğrencilerinin asistanlığı, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi'nin destekleriyle Emine Sapmaz İlkokulu'nda okuyan öğrencilere ağız-diş hijyen eğitimi, çizgi film sunumu, ağız-diş taraması ve ilkokul 2. sınıf öğrencilerine flor vernik uygulama işlemleri yapıldı.

DİŞ VE DİŞ ETİ HASTALIKLARI EN SIK GÖRÜLEN SAĞLIK SORUNU
Adana İl Halk Sağlığı Müdür Vekili Dr. Yakup Yılancıoğlu'da, Toplum Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, diş ve diş eti hastalıklarının bugün, dünyada olduğu gibi ülkemizde de en sık rastlanan sağlık sorunu olduğunu belirtti.

2010 yılı TÜİK verilerine göre 0-6 ve 7-14 yaş gruplarında son 6 ay içerisinde geçirilen hastalıklar sıralamasında ilk sırada ağız ve diş hastalıklarının yer aldığına dikkat çeken Dr. Yılancıoğlu, "Ağız ve diş sağlığımız genel sağlığın bir parçası olduğu halde hayatı doğrudan tehdit etmediği düşünüldüğü için toplum tarafından gereken önem verilmemektedir. Bu nedenle ağız ve diş hastalıkları toplumumuzda çok sık görülmekte olup, tedavileri için çok fazla zaman ve para gerektirmesi nedeniyle günümüzde ciddi bir halk sağlığı sorunu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu sorunu çözmek için ağız ve diş sağlığı anlayışımızın tamamen değişmesi zorunluluk haline gelmiştir" dedi.

EĞİTİM PROJELERİ DÜZENLİ VE ÖZVERİLİ ÇALIŞMAYLA SÜRÜYOR
2011 yılından itibaren Adana'daki okullarda çocuklara, velilere ve öğretmenlere yönelik bilgilendirme seminerleri, ağız-diş tarama faaliyetleri, koruyucu flor jel, flor vernik uygulama programları düzenlediklerini belirten Dr. Yılancıoğlu, ayrıca Aile Sağlığı Merkezleri'nde anne ve anne adaylarına ağız diş sağlığı eğitimleri verildiğini kaydetti.

2014-2015 eğitim-öğretim dönemi içerisinde koruyucu ağız ve diş sağlığı çalışmalarının Ekim 2014 tarihinden itibaren Adana'nın bütün ilçelerinde başlatıldığını vurgulayan Dr. Yılancıoğlu, "Sürekli ve düzenli olarak yapılan bu projeler kurumumuz diş hekimlerinin özverili çalışmaları ile gün geçtikçe daha kapsamlı bir şekilde artarak devam etmektedir" diye konuştu.

MASUM BEYAZ GÜLÜCÜKLER İÇİN YAPILMASI GEREKENLER NELER?
Ağız ve diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocukların eğitimi ve diş fırçalama alışkanlığı kazanmalarının son derece önemli olduğunu belirten Dr. Yılancıoğlu, şöyle devam etti:
"Anne ve babalar kendi dişlerini fırçalayarak çocuklarına örnek olmalıdırlar. Okullarımızda da öğretmenlerimizin diş fırçalamayı ve doğru beslenmeyi özendirmeleri, çocuklarımızın ağız-diş sağlığı açısından doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır. Doğru ve düzenli ağız bakımını alışkanlık haline getirmek, beslenmemizi düzenlerken çürük oluşturmayan besinleri seçmek, sert ve kabuklu gıdaları dişlerimizle kırmamak, diş hekimi kontrollerini aksatmamak ve diş hekiminizin önerdiği koruyucu flor uygulamalarını ihmal etmemek diş ve diş eti sağlığımız için çok önemlidir."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile