Vali Yardımcısı Ekrem Ballı, Bilecik Belediyesi Şeyh Edebali Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen bilgilendirme toplantısında, 'Toplum kalkınmasında gönül elçileri' projesinin genel amacının, toplumsal kalkınmaya katkı sağlamak amacıyla gönüllülük kavramına yönelik bilinci ve insan kaynağını güçlendirmek olduğunu söyledi.
Toplumsal kalkınma ve ekonomik gelişmenin temel dayanaklarından birisinin, toplumun yarısını oluşturan kadınların, toplum hayatına ve istihdama katılımlarının güçlendirilmesinden geçtiğini ifade eden Vali Yardımcısı Ballı, şöyle konuştu:
"Kadınların işgücüne katılımı ve istihdamı bağlamında iki kritik kurum meslek liseleri ve üniversitelerdir. Eğitimli olmak ve mesleki beceri konusunda donanımlı olmak, kadınların kendilerini daha güçlü hissetmelerinde önemli bir rol oynamakta ve onlara çalışma yaşamına girme ve girişimci olma cesaretini kazandırmaktadır. İşveren açısından da, nitelikli ve meslek sahibi kadınları istihdam etmek, verimliliği arttıracağından daha çok tercih edilecektir. Kadınların güçlendirilmesinde, meslek seçimleri ve meslek eğitimleri önemli faktörlerdir. Meslek edinmenin ana amacı her ne kadar iş sahibi olmak ve para kazanmak olarak görülse de, bir mesleğin icra edilmesi aynı zamanda bireyin kendini ifade etme yoludur. Kadının kalkınmaya katılımının temel unsurlarından birisi kararlara katılımdır. Birey olarak kadının ilk ve en önemli kararı ise, kendini ifade ve gerçekleştirme yolu olan meslek seçimidir."
Vali Halil İbrahim Akpınar'ın eşi Dr. Nihal Akpınar da Türkiye'nin son yıllarda kadınların eğitim alanında ciddi mesafeler kaydettiğini belirterek, bayanların okudukça toplumda daha fazla yer almasının kolaylaştığını kaydetti.
Ülkede ekonomik, kültürel ve sosyal alanda gelişmeler kaydetmesinin biraz da kadınların sosyal hayatta daha fazla yer almasına, kendilerini daha iyi bir şekilde ifade edebilmelerine ve okuryazarlığın artmasına bağlı olduğunu belirten Dr. Akpınar, şunları kaydetti:
"Kız çocuğunu okutup ta ne olacak algısı kırılmaya başladı.
Yine de bazı bölgelerimizde çocuk yaşta evlendirilen kızlarımız, eğitimini tamamlamadan okuldan alınan çocuklarımız mevcut. Ekonomik nedenle eğitimine ara vermek zorunda kalan kızlarımızda olabilmektedir. Toplumun temelini oluşturan ayaklardan en önemlisi kadın olduğu için, özellikle çeşitli nedenlerle okuyamamış kadınların eğitimlerini tamamlayabilmesi, kendilerini daha rahat ifade edebilmesini ve aynı zamanda ekonomiye de katkıda bulunabilmesini sağlayacaktır. Eğitimli olan, mesleki beceri alanında donanımlı olan kadın kendini daha güçlü olarak hissedecek, bunu da evine, işine ve topluma daha olumlu katkı sağlayacaktır. Kadınların bilgilendirilmesi topluma ışık saçacaktır."
Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Muhammet Akgül ise eğitim düzeyi düşük ve ekonomik açıdan yetersiz koşullara sahip genç kız ve kadınların mesleki açık öğretim liselerine yönlendirilerek mesleki beceri kazanmaları ve istihdam edilmelerinin kendi gelecekleri ve yetiştirecekleri nesiller açısından önemli olduğunu bildirdi.
İl Sosyal ve Etüt ve Proje Müdürü Gönül Günaydın Çabukoğlu da "Kadınlar için mesleki eğitim" projesi ile çeşitli nedenlerle okuyamamış kadınların mesleki açık öğretim liselerine kayıtlarının yapılarak, elde edilen becerileri doğrultusunda istihdam yaşamına katılımlarının desteklenmesinin amaçlandığını söyledi.
Bilgilendirme toplantısı, İl Milli Eğitim Şube Müdürü Ahmet Girgin'in 'Kadınlar için mesleki eğitim' projesi kapsamında yapılacak müracaatlar hakkında sunum yapması ve film gösterimiyle sona erdi.
Toplantıya, Bilecik Belediye Başkan Yardımcısı Abdullah tetik, daire müdürleri, okul müdürleri, merkez ve köy mahalle muhtarları ve dernekler ile çok sayıda bayan katıldı.
'Toplum Kalkınmasında Gönül Elçileri' Projesi
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca başlatılan ve Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın eşleri Emine Erdoğan'ın himayelerinde yürütülen "Toplum kalkınmasında gönül elçileri" projesi kapsamında, "Kadınlar için mesleki eğitim" projesi bilgilendirme toplantısı yapıldı.