Toprağı Kamulaştırılan Köylülere Topraksız Tarım Projesi eğitimleri başladı

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde 'Toprağı Kamulaştırılmış Köylere Topraksız Tarım Projesi'nin eğitim semineri başladı.

Kahramanmaraş Valiliği taraf

Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesinde 'Toprağı Kamulaştırılmış Köylere Topraksız Tarım Projesi'nin eğitim semineri başladı.

Kahramanmaraş Valiliği tarafından başlatılan "Hizmette Yarışıyoruz 2 Proje Yarışması'nda Afşin Kaymakamlığı'nın hazırladığı proje ile arazileri kamulaştırılan çiftçilere topraksız tarım imkânı sunuluyor.

Kaymakamlık projeyle arazileri Elektrik Üretim Şirketi (EÜAŞ) tarafından kamulaştırılan çiftçilere konuyla ilgili eğitim verilecek.

Afşin İlçe Tarım Müdürlüğünde görev yapan ziraat mühendisleri Asuman Kurmuş ve Arzu Kılıçoğlu, proje kapsamında 30 çiftçiye eko-tarım ve seracılık eğitimi vermeye başladı. Eğitimin ardından 30 yerde topraksız sera uygulaması yapılacak.

Afşin Halk Eğitim Merkezi'nde başlayan eğitime Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, İlçe Tarım Müdür Vekili Hüseyin Öner ve Afşin Ziraat Odası Başkanı Hasan Akpınar da katıldı.

Proje hakkında bilgi veren Afşin Kaymakamı Faik Arıcan, "Projenin amacı; sürdürülebilir ekonomik kalkınma için, alternatif tarım tekniklerini yaygınlaştırılması ve işsizlikle mücadele edilmesinin yanı sıra mesleki eğitimde çeşitliliği arttırıcı alternatifler geliştirmektir." dedi.

Türkiye'de toprağın verimli kullanılmamasının temel sorun olduğunu ifade eden Arıcan, şu bilgileri verdi: "Ülkemizin yıllarca tarımsal bir politikaya sahip olmaması ve geleceğe yönelik planlarının bulunmaması nedeniyle en önemli milli servetimiz olan toprak, gittikçe verimsiz hale gelmektedir. Bu nedenle topraksız üretim önem kazanmaktadır. Ayrıca geleneksel tarım işleme modelleriyle toprağımız, orantısız ve dikkatsiz kullanılan gübre ve ilaçlarla elden gitmektedir. Bu bakımdan organik ve topraksız tarım projeleri hem toprağımızın değerini koruyacak, hem de üretimi artıracaktır. Sağlıklı gıda üretim ve tüketimi de bu sayede olacaktır."

Topraksız tarımın dünyada çok ileri seviyelere geldiğini, gübre ve su konusunda büyük katkılarının bulunduğunu ifade eden Arıcan, eko tarım uygulamalarının yaygınlaştırılarak bölge ürünlerine ekonomik değer kazandırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Arıcan, Sekiz aylık sürede 30 çiftçiye teorik ve uygulamalı eko-tarım ve seracılık eğitimi verileceğini belirterek, proje kapsamında köylerimize topraksız mikro sera kurulacağını ifade etti.

Arıcan "Kurslara katılacak olan 30 çiftçinin, uzmanlaşmaları sağlanarak Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sertifika verilecektir. Projesinin ilçemize hayırlı olmasını diliyorum." açıklamasında bulundu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile