Toprağın Yapısına Göre Geliştirilen Gübreyle Şeker Verimi Artırıldı

Kayseri Şeker Fabrikası, pancar ekim alanlarında yaptırdığı analizler sayesinde toprağın yapısı ve cinsine göre geliştirilen gübreyle pancarda, şeker verimini yüzde 10 civarında artırmayı başardı.


Kayseri Şeker Fabrikası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Akay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pancar ve şeker üretimini artırmak için iki yıldır özverili bir çalışma yürüttüklerini söyledi.

Pancarda şeker oranı açısından geçen yıla oranla bu yıl önemli bir artış sağladıklarını belirten Akay, iki yıldır pancar ekim alanlarında toprak analizi yaptıklarını geçen yıl 250, bir önceki yıl ise 300 ayrı noktada olmak üzere toplam 550 yerden toprak numunesi alarak analiz yaptırdıklarını dile getirdi.

Bu analizler sonrasında hem toprağın hem de şeker pancarı için en uygun olduğu düşünülen gübre üretmek amacıyla çalışmalara başladıklarının anlatan Akay, şunları kaydetti:

"Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi ile geliştirdiğimiz gübre ile daha önce bir ton pancardan 145 kilogram şeker alırken son iki yıldır bir ton pancardan aldığımız şekerin miktarı Kayseri Şeker Fabrikası'nda 160, Boğazlıyan Şeker Fabrikası'nda ise 157 kilograma ulaştı. Türkiye'de dekar başına ortalama 5,3 ton şeker pancarı üretiliyor. Bu oran Avrupa ülkelerinde çok daha yüksek. Çünkü onlar toprak analizleri yaparak toprağa ve bitkiye uygun gübre kullanıyorlar. Biz de yapmış olduğumuz çalışmalar sonucunda dekar başına üretimimizi yaklaşık 6 tona çıkardık. Bu pancar üretimi açısından çok önemli bir gelişme. Bu çiftçimize bir artı değer kazandırıyor."

- Pancar üretimi beklenenin üzerinde

Sadece toprak analizi ve gübre geliştirme çalışması yapmadıklarını aynı zamanda çiftçiye pancar üretimi konusunda eğitim verip yurt dışına gönderdiklerini belirten Akay, pancar alım kampanyasının Kayseri Şeker Fabrikası için 25, Boğazlıyan Şeker Fabrikası için ise 10 Aralık'a kadar devam edeceğini söyledi.

Bu yıl 2 milyon 150 bin ton şeker pancarı üretmeyi hedeflediklerini ifade eden Akay, "Gelinen noktada üretimimizin 2 milyon 155 bin tona yükseldiğini görüyoruz. Hedefimizden 5 bin tonluk fazla üretimimiz var. Şeker Kurulu Kayseri ve Boğazlıyan Şeker Fabrikaları için toplam 306 bin 200 tonluk şeker üretim kotası belirlemişti. Biz ürettiğimiz pancardan 336 bin ton şeker elde edeceğiz. 30 bin tonluk şeker fazlamız oluşuyor. Bunu da yurt dışına satarak çiftimizin zarar görmesinin önüne geçeceğiz. Ortaya çıkan üretim artışı, verim artırma çalışmalarımızın sonucu. Önümüzdeki yıllarda verimi çok daha fazla artırarak Avrupa standartlarına ulaşmayı hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Akay, ürettikleri şekeri Türkiye'de üretim yapan yerli ve yabancı büyük gıda firmalarına sattıklarını vurguladı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile