Toprak Bebeğe Neştersiz Hayat

Toprak Bebeğe Neştersiz Hayat

Annesinin karnındayken 40 binde bir görülen “Dandy-Walker kusuru”, yani beyinciğin orta kısmının olmaması tanısı koyulan, zeka geriliği görülmeyen yüzde 40’lık şanslı grupta doğan 16 aylık Toprak Karakaya, hidrosefali (kafada su toplanması) gelişmesi üzerine komaya girdi.

Minik kız, İzmir Kent Hastanesi’nde kafatasında açılan 25 kuruş büyüklükteki delikten girilerek yapılan neştersiz ameliyatla normale döndü. Beyin Cerrahı Prof.Dr. Yusuf Erşahin, “Toprak’a endoskobik tedavi uyguladık, bu yöntemin sonuçları yüz güldürüyor, sağlığı çok iyi” dedi.



HER ŞEYİ GÖZE ALIP DOĞURDU
Manisa’nın Alaşehir İlçesinde oturan ev hanımı Şenay Karakaya (35) ile çiftçilikle uğraşan Uğur Karakaya (37)'nın kızları Neslihan (10)’dan sonra ikinci bir evlat sahibi daha olmak istedi. Ancak, hamilelik sırasında anne Karakaya üzücü bir sürprizle karşı karşıya kaldı. Şenay Karakaya’nın karnındaki bebeğe, hamileliğinin 6. ayındayken “Dandy-Walker malformasyonu” (kusuru) tanısı koyuldu. Bebeğini kaybetmek istemeyen Şenay Karakaya, hastalığın yol açacağı zeka geriliği, organ kusuru gibi riskleri göze aldı, eşinin de onayıyla bebeğini doğurmaya karar verdi. Nitekim Toprak adını verdikleri ikinci kızları 16 Ağustos 2012 tarihinde doğdu. Toprak aynı teşhis koyulup zeka geriliği görülmeyen yüzde 40’lık şanslı grupta dünyaya gelirken, yaşıtlarından önce yürüdüğü gibi 16 aylık olana kadar ciddi bir sağlık sorunu yaşamadı. Ancak, geçen günlerde Toprak bebekte huzursuzluk başladı.

Karakaya çifti, huzursuzluğu geçmeyen, ağlamaları kesilmeyen minik kızlarını alıp Salihli’de bir özel hastanenin acil servisine başvurdu. Yapılan tetkikler sonrasında Toprak bebeğe idrar yolu enfeksiyonu tanısı koyulup tedavisine başlandı. Bir hafta geçti, minik Toprak’ın huzursuzluğu arttı, elleri kolları kasılmaya başladı.

Tedirgin olan Karakaya çifti, soluğu tekrar aynı hastanede, sürekli gittikleri çocuk doktorundan aldı. Toprak’ın rahatsızlığını bilen çocuk doktoru, bebeğin beyninde basınç artışı olduğunu, bunun hayati risk oluşturduğunu söyledi ve ambulansla İzmir’e sevkini sağladı. Komaya giren Toprak, ambulansla getirildiği İzmir Kent Hastanesi’nde Beyin Cerrahı Prof.Dr. Yusuf Erşahin tarafından ameliyata alındı.

NEŞTERSİZ AMELİYATLA KURTULDU
Prof.Dr. Erşahin, Toprak’ın neştersiz operasyonla eski sağlığına tekrar kavuştuğunu belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: “Dandy-Walker malformasyonunda beyinciğin orta kısmı olmuyor ve dördüncü beyin boşluğu genişlemiş oluyor. Beyin omurilik sıvısının (BOS) dolanımı engellendiğinde beyin içinde sıvı birikir ve hidrosefali gelişir. Bu hastaların yüzde 80’inde doğduklarında hidrosefali bulunmaktadır. Diğerlerinde ilk 3 ayda hidrosefali gelişebilir. Nadiren hidrosefali gelişmeyebilir. Bu tanıyla doğan Toprak’ı ilk gördüğümde hidrosefalisi yoktu, sadece beyincikte problem vardı. Üç ay sonra MR çektirdik, su toplaması yoktu. Aralıklarla takibe geleceklerdi, gelmediler. Acil sevkle geldiğinde ise Toprak’ta kasılmalar, beyindeki basınçtan dolayı beyin sapında sıkışma vardı, ölüme çok az kalmıştı, komadaydı. Başı arkaya itilmiş, elleri, kolları kasılıyordu. Tekrar acil MR çektik, hidrosefali olduğunu gördük, ameliyata aldık. Endoskobik ameliyatla suyun gideceği bir yol açtık, ameliyattan sonra toparladı, kendine geldi, normal haline döndü. Endoskobinin bu yaşta en yüksek başarısı yüzde 70-80’dir. Şu an başarılı görülüyor. Açtığımız bu kestirme yolun 10 yıl içinde kapanma ihtimali yüzde 5-10 değişiyor. Onun için de takip edilecek, tıkanırsa aynı işlem yapılacak.”

ÖLÜMDEN DÖNDÜ
Öte yandan anne Karakaya, hamileliğinde bu hastalık tanısı koyulduğunda her şeyi kabullenerek, razı olarak bebeğini doğurmaya karar verdiğini söyledi.

Toprak’ın bu ameliyata kadar herhangi bir sağlık sorunu olmadığını, yaşıtları gibi koşup oynadığını, zekasında da problem olmadığını belirten Şenay karakaya, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ancak, elleri kolları kasılmaya, gözleri kaymaya başlayınca şüphelendik. Çocuk doktorumuz Toprak’ın rahatsızlığını biliyordu. Bize, ‘Beyninde basınç var, bebek gidiyor, sonuna gelmiş” diyerek ambulansla sevk etti. Ambulansta da kızıma iki kez doktorlar mühadale etti. Bizi çok korkuttu. Kızım ölümden döndü, şimdi eskisi gibi, çok mutluyuz.”

35 BİN DOĞUMDA BİR GÖRÜLÜYOR
Prof. Dr. Yusuf Erşahin, endoskop uygulamasıyla ilgili şu bilgileri verdi: “Bu hastalık 25.000- 35.000 doğumda bir görülmektedir. Bazı araştırmalarda, görülme sıklığı 40.000’de bir olarak saptanmıştır. Dandy -Walker malformasyonunda hidrosefali geliştiğinde tedavi yapılır. Son yıllarda endoskopik tedavi söz konusudur. Başın ön ve üst kısmında cilt 2 cm kadar kesilip, kafatasında 25 kuruş büyüklüğünde bir delik açılır. Kalem gibi bir aletler (endoskop) beyin boşluğuna (yan karıncık) girilir ve endoskop ucundan gelen görüntüler bir ekrana iletilerek ameliyat gerçekleştirilir. Endoskop ile yan karıncıktan üçüncü karıncığa geçilerek üçüncü karıncık tabanında yaklaşık 5 mm genişliğinde bir pencere açılır. Bu işleme endoskopik üçüncü ventrikülostomi denmektedir. Beyin boşlukları (karıncıklar) içinde birikmiş olan fazla sıvı (Bos) bu pencereden emileceği yer olan beyin çevresine ulaşır.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile