Toprak Dede, Vefatinin 3. Yil Dönümünde Anildi

Toprak Dede, Vefatinin 3. Yil Dönümünde Anildi

TEMA Vakfi’nin Kurucusu Hayrettin Karaca, vefatinin 3. yil dönümünde dünyanin dört bir yanindan getirdigi bitkilerden olusan Türkiye’nin ilk özel agaç müzesi olan Karaca Arboretum’da düzenlenen törenle anildi.

“Toprak Dede” olarak da bilinen Hayrettin Karaca, vefatinin 3. yilinda TEMA Vakfi Il Temsilciligi tarafindan anma programi düzenlendi.

Törende konusan TEMA Vakfi Yönetim Kurulu Baskani Deniz Ataç, Hayrettin Karaca’nin dogayla ilgili gelen tehlikenin farkinda olarak TEMA’yi kurdugunu belirtti.

Kaybedecek 1 metre topragimizin olmadigini söyleyen Ataç, “Hayrettin Karaca’yi anlatmak o kadar uzun ki bitiremeyiz. Daha dünyanin bile farkinda olmadigi 90’li yillarin basinda TEMA’yi kurarak gelen tehlikenin ne kadar büyük oldugunu ve bireysel sorumluluklarimizin ne kadar önemli oldugunu bikmadan usanmadan hep anlatti. Bizde elimizden geleni yapiyoruz ama farkindalik istedigimiz gibi ilerlemiyor. Dönem artik tasarruf ve bilinç dönemi suyumuzu temiz tutmak, topragimizi korumak zorundayiz. Artik kaybedecek 1 metre topragimiz bile yok, sularimiz ne yazik ki çok kirli. Iyi su oranimiz yüzde 17 civarinda. Hayrettin bey iyi ki vardiniz, iyi ki sizi tanidik, iyi ki bu dünya sizi gördü. O bir doga bilgesiydi. Ruhunuz sad mekaniniz cennet olsun. Sizi çok seviyoruz” diye konustu.

Vali Muammer Erol ise Hayrettin Karaca’yi sadece anmakla yetinmemek gerektigini belirtti.

Erol, Karaca’nin mirasini yasatmak gerektigini ifade ederek, “Karaca Arboretum’u kendisinin bir ömür mücadelesi sonucu ortaya çikmis, Türkiye’de bir esi benzeri olmayan hepimizin gözbebegi bir mekan. Iyilik adina güzellik adina en kolayindan baslayarak üzerimize düseni yaparsak insallah görevimizi de yerine getirmis oluruz. Hayrettin Karaca için o güzel insan için rahmet dileyelim, mekana cennet olsun” dedi.

TEMA Vakfi Mütevelli Heyeti Üyesi, Hayrettin Karaca’nin Torunu Yesne Karaca Iren ise dedesinin bireye deger veren bir anlayisa sahip oldugunu belirterek, “Karaca Arboretum daha az bilinen bir aski burasi. Ona babasindan intikal etmis bataklik olan bir yerdi. Islahlar sonucu önce elma bahçesi sonrada Türkiye’nin ilk özel arboretumu oldu. Onu burada yasatmaya devam edecegiz çünkü onu anlatmakla bitiremeyiz” ifadesini kullandi.

Anma programina Il Genel Meclisi Baskani Hasan Soygüzel, TEMA Vakfi Il Temsilcisi Arzu Demir ve ço sayida TEMA üyesi de katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile