Develi, “Herkes yatırımcının önünü açmak için çalışmalı. Yasalar bile Adana gibi işsizliğin tavan yaptığı kentte yatırımcı yararına yorumlanmalı.” dedi.
Adana’nın Ceyhan ilçesinde bir tekstil firması, fabrikasına ek bir yatırım daha yatırım yapmak istedi. Ancak onlarca tesisin bulunduğu bir alanda yapılacak fabrikaya, Adana İl Toprak Koruma Kurulu karşı çıktı. 2 bin 200 kişinin istihdam edileceği yatırıma izin verilmemesi CHP Adana Milletvekili Turgay Develi’yi şaşırttı. Olayı medyada çıkan haberlerden öğrendiğini belirten Develi, etraflıca araştırdıktan sonra yatırımcının önünü açmak için elinden geleni yapacağını söyledi. Adana gibi işsizliği Türkiye’nin en üst sıralamasında yer alan bir kentte işadamlarının yatırım yapmasına engel olacak bir zihniyete karşı olduğunu ve el birliği ile herkesin tam aksine böyle bir projeye destek olması gerektiğini ifade eden CHP Adana Milletvekili Develi, “Yasal bir engel yoksa, kaldı ki yasal bir sorun varsa bile yasalar yatırımcının lehine yorumlanmalı ve gerekirse esnetilmeli. Şehrimizde 2 bin 200 kişiyi istihdam edecek bir firmayı kimsenin geri çevirmeye, engellemeye hakkı yok. Bırakın engellemeyi her türlü kolaylığı sağlayarak yatırımı hızlandırma noktasında güçbirliği yapmamız lazım. Ben Turgay Develi olarak üzerime düşen ne varsa bu konuda yardımcı olmaya hazırım.” dedi.
Yatırıma karşı çıkan kurumlardan Adana Ziraat Odası. Oda Başkanı Şahin Yeter, tarıma elverişli tarım arazilerinin kullanım dışına çıkarılmasına razı olmadıklarını ifade etti. Devletin yatırımcıya da yer göstermesi ve yardımcı olması gerektiğini belirten Yeter, halen yatırım izni istenen yerin çevresindeki fabrikaların çoğunun da izinsiz olduğunu ve yıkılması gerektiğini söyledi. Yatırım yapılması düşünülen alanı görmediğini, ancak üniversitenin verdiği olumsuz kararın kendileri için belirleyici olduğuna dikkat çeken Yeter, sanayileşmeye de karşı olmadıklarını dile getirdi.
TEMA Vakfı Adana Şube Başkanı Halil Akyürek ise toplantılara yedek üyelerinin katıldığını, yatırım yapılacak alanı kendisinin de görmediğini anlattı. Tarım arazilerinin bütünlüğünün bozulmasına karşı olduğunu, ancak bu kadar işsizliğin yaşandığı bir kentte yapılacak böylesine büyük bir yatırım için yardımcı olunması gerektiğini söyledi. “Sanayileşmeye karşı çıkması için bir insanın aklını peynir ekmekle yemesi gerekir.” diyen Akyürek, şunları söyledi: “Yatırım yapacak firmanın itiraz hakkı var. Keşif istesin. Ben de katılacağım keşif heyetine hakikaten söylendiği gibi çevresi tamamen sanayi kuruluşları ile çevrilmiş bir yer ise yatırımcıya yardımcı olalım.”
Adana’nın Ceyhan ilçesinde tekstil üzerine faaliyet gösteren ve İSO`ya kayıtlı ilk 500 firma arasında yer alan Beyteks adlı firma, milyon dolarlık bir ek yatırımla fabrikasını genişletmek istedi. Tesisin kurulacağı arazi yasal olarak tarım arazisi kapsamında olduğu için İl Toprak Koruma Kurulu’ndan onay istedi. Çok sayıda fabrikanın faaliyet gösterdiği bir alanda kurulacak ek tesis için iki kez başvurulmasına rağmen kurul izin vermedi. Yasal olarak başvuran şirketin yatırım yapabilmesi için kurul üye sayısının 3/5 oranında “evet” oyu vermesi gerekiyor. Ancak bugüne kadar bu rakama ulaşılamadı. Başkanlığını Vali’nin yaptığı kurulda üyesi bulunan Adana Ziraat Odası, TEMA, Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi ve DSİ temsilcileri karşı çıkıyor.
Toprak Koruma Kurulunun İzin Vermediği Yatırıma Chp’li Vekil Sahip Çıktı
Adana İl Toprak Koruma Kurulu’nun izin vermediği yatırıma CHP Adana Milletvekili Turgay Develi sahip çıktı.