'Topraksız Çilek' Üreticinin Yüzünü Güldürüyor

Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Silifke ilçesinde, topraksız tarımla yapılan çilek üretimi hem erkenciliği hem de verimliliğiyle üreticisine kazanç sağlıyor.

Çilek Üreticileri Birliği Başkanı Ahmet Özmen tarafından ilk defa 2009 yılında 1 dönüm serada üretimine başlanan ve her geçen yıl üretim alanı artan topraksız tarımla çilek üretiminde, hasat sezonu başladı.

Topraksız tarımla üretilen çileğin kilosu 5.5 liradan iç piyasada alıcı buluyor.
Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı açıklamada, topraksız tarımla yapılan çilek üretiminden olumlu sonuçlar alındığını söyledi.

İlk olarak 1 dönümlük serada başlanan çilek üretiminin 50 dönümlük alana kadar yayıldığını ifade eden Can, şöyle devam etti:
"Bu uygulamada kokopit denilen Hindistan cevizinin liflerinden elde edilmiş ham madde kullanılıyor. Daha az alandan daha çok ürün elde edilebiliyor. Topraktaki hastalıklı etmenlerden uzakta yetiştiricilik yaptığımızdan dolayı bitkiler daha sağlıklı oluyor. Ayrıca daha az gübre ve işçilik harcanıyor. Ayrıca açık arazide ekilen çileğin dönümünden 4 ton ürün alınırken örtü altında topraksız tarımla üretilen çilekten 10 tona yakın verim alınıyor. Bu da üreticiyi sevindiriyor."
Topraksız tarımla üretilen çileğin açık arazideki çilekle aynı kalite ve lezzete sahip olduğunun altını çizen Can, kaliteli ve daha fazla ürün elde etmek için topraksız tarımla çilek üretimi yapılması tavsiyesinde bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile