Merkeze bagli Degirmenönü köyü sinirlarinda 30 dönümlük alanda kurulu bulunan topraksiz serada günlük 3-4 ton yillik ise 900 ton salkim domates üretiliyor. Korona Virüs (Covid-19) salgininda da devam eden üretimde 10 ay boyunca hasat yapilan salkim domatesler basta Elazig olmak üzere Malatya ile komsu illerinden domates ihtiyacini karsilamada önemli bir yer tutmaya basladi.
BINAP Tarim ailesi olarak 30 dönüm arazide topraksiz tarim yaptiklarini ifade eden Ziraat Mühendisi Furkan Akarsu, “Yalnizca domates tarimi yapiyoruz. Salkim domates bir Hollanda çesidi. Hollanda’dan almis oldugumuz tohumlari Antalya’daki fidanliklarimizda viyoller içerisinde biçimlendirdikten sonra fidan döneminde dikimini gerçeklestiriyoruz. Dikim döneminden sonra 60-90 gün içerisinde hasada gelme süresi var. Bundan sonra gelismesine göre sürekli olarak hasat döngümüz var. Topraksiz tarim oldugu için yilin 10 ayi tamamen ürün elde edebiliyoruz. Hasattan sonra yatirma islemimiz var yukaridan iplerle bagli tepe süngüleri vurulmadigi sürece boylari uzayip gidiyor. Onlari yatirdiktan sonra yapraklarini alip kizarmalarini saglayarak ürünü sürekli hasada hazirlayacak sekilde islemlerden geçiriyoruz” dedi.
"Topraksiz tarimda su daha az tüketilmektedir"
Topraksiz tarim hakkinda bilgi veren Ziraat Mühendisi Ayse Merve Özdemir ise, "Topragin olmamasi gereken sularda veya bizim burada oldugu gibi kokopit yani Hindistan cevizi kabugu ve bitki besin elementleri yani bitkiyi besleyecek besin malzemelerinin bir araya getirilerek fidelerin içerisine yerlestirip maksat köklerini tutturmak amaciyla bir araya getirilip yetismesini saglayan topraga da benzeyen bir maddedir. Günümüzdeki çiftçilerin uygulamis oldugu tarimi da düsünürsek normal sartlarda her yil ektigi üründen dolayi topragin verimi düsmektedir. Biz tüketici olarak bunu bilmesek de en büyük sikintilardan birisi budur. Topragin veriminin düsmesi daha verimli bir ürünün yetismemesi demektir. Toprakli tarimda sürekli besin elementleri bitki tarafindan tüketilince her hangi bir verim olmayacaktir. 3 ve 4’ncü yillarda bu durum tekrara düstügünde topragin verimi de azalacak ve istedigimiz gibi verim elde edemeyecegiz. Topraksiz tarimda ise bu söz konusu degil. Hindistan cevizi kabugunu ve besin elementlerini biz olusturuyoruz. Bundan dolayi topraga gereksinim duymamaktayiz. Ikincisi ise su tüketimi en önemli konularimizdan birisi durumun da. Zaten dünya geneli bir su sikintisi yasanmakta ve kuraklik söz konusu bunlari ele alarak düsündügümüz zaman topraksiz tarimda su daha az tüketilmektedir. Yani yaklasik olarak 4’te 1’i kadar su tüketilmektedir" diye konustu.
Topraksiz tarimda daha az alanda daha çok ürün elde edilebildigine deginen Özdemir, "Daha az alandan daha yüksek ekonomik gelir elde edebiliyoruz. Toprakli tarimda ise ayni durum söz konusu degil. Çiftçilerimize ve çalismak isteyen vatandaslarimiza ek gelir kaynagi sunabiliyoruz. Yaklasik olarak 25 kisiye istihdam sagliyoruz. Çevreye yakin köylerden gelmekteler. Bir çogu bayan, bayanlarin çalismasini destekliyorum kendi gelir kaynaklarini kendileri elde ediyorlar. Zaten bildikleri bir konu islerini de gayet güzel ve basarili bir sekilde devam ettirebiliyorlar. 25 yasindaki genç bir kizimiz da var 50-60 yasinda çalisan ablamiz da var. Islerini çok rahat yapiyorlar yaparken de çok zevk aliyorlar. Sonuçta çiftçiler, toprakla sebze meyveyle iç içe olduklari için bu isten zevk aliyorlar” ifadelerini kullandi.
Topraksiz Tarim Hem Kadinlara Is Kapisi Oldu, Hem De Yilin 10 Ayinda Üretim Yapilmaya Baslandi
Elazig’da 30 dönümlük alanda kurulan topraksiz serada yilin 10 ayinda 900 ton salkim domates üretimi yapilmasi hem kadinlari is kapisi oldu, hem de Elazig basta olmak üzere komsu illerin ihtiyacini karsilamaya basladi.