Topraksiz Tarim Sistemiyle Çilek Üretimine Basladilar Açiklamasi Yillik Kazanç Hedefleri 5 Milyon TL

Topraksiz Tarim Sistemiyle Çilek Üretimine Basladilar Açiklamasi Yillik Kazanç Hedefleri 5 Milyon TL

Ordu’da, aldiklari hibe destegi ile 6 dönümlük serada topraksiz tarim uygulamasi ile çilek üretimine baslayan çift, yillik yaklasik 5 milyon TL kazanmayi hedefliyor.

Fatsa ilçesinde yasayan Özge Arslan ve esi Ugur Arslan, topraksiz tarim ile çilek üretimi yapmaya karar verdi. 2021 yilinda aldiklari hibe destegi ile seralarini kuran çift, yaklasik 10 dönümlük arsa üzerine 6 dönüm çilek serasi kurdu. Burada 110 bin fideden yillik 80-100 ton arasi üretim yapan çift, yillik 5 milyon TL kazanmayi hedefliyor.

“Ögretmenlige hiç baslamadan çilek üreticisi oldum, 6 dönüm alanda 30 dönümlük üretim yapiyoruz”

Üniversitenin çocuk gelisimi bölümünden mezun olan yasindaki Özge Arslan, topraksiz tarim uygulamasi ile verimin 5 kati arttigini belirterek, “Ögretmenlige hiç baslamadan ticarete basladim, öncesinde farkli sektörlerde de çalistik, suanda çilek üretimi yapiyoruz. Topraksiz tarim oldugu için herkes su kültürüyle üretim yaptigimizi zannediyor ancak Hindistan cevizi kabugu içerisinde yetistiriyoruz. Toprakta olmayan bütün degerlerin tamamini biz veriyoruz ancak kesinlikle hormon ve genetigi degistirilmis organizmalar (GDO) yok. Topraga göre daha hijyenik ve verim olarak 3-5 kat arasi daha verimli. Burasi 6 dönümlük sera ancak 30 dönüm toprak üretimine tekabül ediyor” diye konustu.



“2 yilda kendini amorti etti, yillik 5 milyon TL getirisi bekliyoruz”

Serada bulunan 110 bin fidede yillik 80-100 ton ürün ile yillik 5 milyon TL getiri beklediklerini söyleyen Özge Arslan, “Getirisinden memnunuz, 2 yil önce 7 milyon liraya kuruldu, su an maliyetler artti ancak bu süre zarfindan kendini amorti etti. Zaten kirsal kalkinma projesinden de destek almistik. Il Tarim ve Orman Müdürümüz Kemal Yilmaz’in da bizlere çok destegi oldu. Ilk yil 3 milyon TL gibi bir getirisi oldu, bu yil 5 milyon kadar bir gelir bekliyoruz. Sektör açik, bu kalitede çilek Antalya’da ihracata gidiyor, biz burada iç piyasada satiyoruz. Ilerleyen günlerden Karadeniz Bölgesi’nin tamamina yaymayi hedefliyoruz” ifadelerine yer verdi.

Ugur Arslan ise esinin fikri ile topraksiz tarim sistemiyle çilek üretimi yapmaya basladiklarini ve basarili olduklarini dile getirerek, bu tür hibe desteklerinin insanlari tesvik ettigini ve üretime katki sagladigini söyledi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile